打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 突擊自由部件分享(更新於8月10日 凌晨)

所以我吾想升SR=,=
芝士蛋糕 發表於 8-8-2013 15:18

1年就有2部SR機升做特4係咪好正呢
回復 支持 反對

回復 10# 芝士蛋糕

我係得中意既機先裝部件
回復 支持 反對

我同你相反 我著重攻擊同敏捷 速度 因為多數都係玩r前 打中後場 唔洗受太多攻擊 加上g改後感覺好多機攻擊系數都但低左 所以我犧牲防禦.....18%加機動都係想要番g尹改前 加左3機動既手感...你可能會問點解唔加中距離攻 因為依家呢個版本r後3武 攻擊係改低左 所以暫時都無視左佢 等緊佢加強先再改部件
我除左流自係射擊 其他全部都係強襲
另外裝左sp卡 黎補夠sp唔夠力呢個問題

回復 支持 反對

回復 11# wmt112376

我仲要吾係日日打日任呢部都係無意中見到有得升先咋

我同你相反 我著重攻擊同敏捷 速度 因為多數都係玩r前 打中後場 唔洗受太多攻擊 加上g改後感覺好多機攻擊系 ...
鳥愛芯 發表於 8-8-2013 20:00

嗯...你既打法我裝在落部自由到
r隻低攻呢個問題我冇留意到,
不過我知道了也不會改插法
原因係sf天生高敏,同時有無限氣救回氣量問題
雖然要50%血下發動,但由於技內有雷達
令走位和閃避更容易
同埋我呢個插法有很高的迅間爆發力,
比起游擊我更愛這樣

吾知大家知吾知,g改後4圍,
的部份是長度低能力
姐係話操控果條bar越短越好
不過其他三條吾係咁架
回復 支持 反對

我同你相反 我著重攻擊同敏捷 速度 因為多數都係玩r前 打中後場 唔洗受太多攻擊 加上g改後感覺好多機攻擊系 ...
鳥愛芯 發表於 8-8-2013 20:00

基本上G改後9成5既機都削左武裝系數
要再加返既機會真係微乎其微
攻击自由钢弹 「SS Rank」
ストライクフリーダムガンダム
STRIKE FREEDOM GUNDAM
攻击力: 130 => 135 [+5]
武器1(Callidus多相位光束炮): 系数 1650 => 1600 [-50]
武器2(高性能光束步枪): 系数 2050 => 1800 [-250]
武器3(超级龙骑兵机动兵装翼): 系数 190 => 115 [-75]
武器3(超级龙骑兵机动兵装翼): 装填 20秒 => 15秒 [-5秒]
武器3(超级龙骑兵机动兵装翼): 射程 3300 => 2900 [-400]

攻击自由钢弹(光束军刀) 「SS Rank」
ストライクフリーダムガンダム(ビーム・サーベル)
STRIKE FREEDOM GUNDAM
攻击力: 125 => 130 [+5]
武器1(超级蝎虎座光束军刀): 系数 1100 => 1200 [+100]
武器2(高性能光束步枪(2连发)): 系数 650 => 675 [+25]
武器3(旗鱼3磁轨炮): 系数 960 => 650 [-310]

吾知大家知吾知,g改後4圍,
操控的部份是長度低能力高架
姐係話操控果條bar越短越好
不過其他三條吾係咁架
芝士蛋糕 發表於 8-8-2013 20:11

操控條bar講緊既係部機對玩家所需要既操控能力
越長就越高 相反 越短就越低
其實操控呢樣野真係唔洗點理
回復 支持 反對

回復 15# dennis05

在我看來,有一大部份人也不了解那個操控的長短意義我才說一下同時呢,我猜想操控那一部份應該是機動性,快速迴避等方面的計算吧
我舉例出來的意思是想指出我認為sf機動性已足夠擺了

g改後大部份機的武裝威力下降我早已了解
但我認為他可能不是想說這個
我認為他想指出sf r前的武裝威力與 r後差距
而不是總體威力問題
(已上只是猜想)

還有以磁軌炮為例,威力已上修了
我想說的是,g改時把系列武裝下修是為了平衡
但事實是沒可能完全平衡
而為了令它更平衡必會調整
因此上修還是有可能的
回復 支持 反對

回復  dennis05

在我看來,有一大部份人也不了解那個操控的長短意義我才說一下同時呢,我猜想操控那一 ...
芝士蛋糕 發表於 8-8-2013 23:06

操控既長短並唔完全代表敏捷既高低
仲睇埋部機既攻擊模式是否單一定係多樣武裝
實際點計真係冇人知
所以操控短就唔代表部機係機動性高
同埋 個人感覺就係操控越短越易上手
有興趣可以參考下
http://forum.gamer.com.tw/C.php?page=1&bsn=09106&snA=96467

我唔否認R前係大力過R後
我亦都唔排除有再上調既可能性
但 單純電筒拉打 乜唔覺好悶嫁咩....
我明R前輸出係高 但場場都係龜後場慢慢拿手電照 唔覺好冇意思咩?

btw 其實加攻擊範圍真係冇咩用
critical 11%機率個人感覺都係比較低 以光槍黎講
減9%攻其實真係唔係幾值 雖則佢3個武裝通用
另外 sf支光槍本身已經好快(不論攻速定冷卻) 加黎又有乜野意思
除非你target係粒磁軌炮
回復 支持 反對

【射击】L 火器管制系统
【射击】M 火器管制系统
【射击】M 火器管制系统 A型
【射击】全炮门展开系统 A型

咁樣配好無呢-.-.....
回復 支持 反對

咁加法.減攻減咁多,,射中都唔痛啦,等會心一擊  射10槍都唔知有無一槍
回復 支持 反對

回復 17# dennis05

嗯...操控果樣野既感覺的確好似有d麻煩咁就吾好理佢啦

此外我就是不喜r前拉打才會專門強化中距拉

最後,支槍順吾順都係個人手感問題姐
雖然的確已經夠快
但再快手一點我更開心啦

同埋果11%好似好低咁
但實際玩落又好似幾高
突別係23計射時,可能打擊量夠高掛~

【射击】L 火器管制系统
【射击】M 火器管制系统
【射击】M 火器管制系统 A型
【射击】全炮门展开系统 A型
...
~Zero~ 發表於 9-8-2013 00:32

呢個加法都吾錯阿
針對威力而加,選擇最低副作用部件
對攻速影響小,累積四個部件後有吾錯效果

不過如果你打開前場23武側飛繞射,可以諗下個破甲部件
不過副作用係-15%hp

雖然話再專門突化一個能力會更好
但如果要副作用最低,你既加法已非常好了

咁加法.減攻減咁多,,射中都唔痛啦,等會心一擊  射10槍都唔知有無一槍
awwa2332 發表於 9-8-2013 01:36

會心機率再上提過,玩落好似不如想像中低
再者,以更高速計射提高每秒受到傷害
應該會比你低既射擊數,較高的攻擊力好
因為部件強化時加成幅度大,弱化幅度較少
回復 支持 反對