查看: 27810|回復: 84
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 【G改介紹區】G改介紹及教學~! 新手老手回流必看~! (更新V.2)

Hello~

有見於星期二就進行G改革,亦即SD就快改頭換面

,以全新面貌視人。改革係就係好事,但唔少人對"

G改"都仲比較佰生,故此,朕兩日前特地去台服體

驗一下,並向各位報告一下G改究竟改左咩東東>w0/

------------------------------------------------------

內容

1 : 強化系統(完成版v.3)

2 : 機體能力(完成版v.1)

3 : 頁面改動(完成版v.1)

------------------------------------------------------------

1.強化系統

新系統 VS OC系統

G改中最受玩家關注嘅,當然就係由OC系統改為部件系統。

而且大家都十分關注一點:究竟部件系統會唔會比之前更屈?

根據呢兩日嘅經驗,部件系統的確比OC系統冇咁屈性能,

大體上比OC系統時平衡得多。但係,對於高手而然,事實

上係比OC系統更"無恥"。事關每個高手都可以按自已喜好

分配部件,例如實彈高手可以裝"爆風範圍"提升部件,又

或者係光槍高手可以裝CD時間下降/光束射擊距離提升部

件。如此一來,確實部件系統比OC系統更為有個性,亦都

有利技術發揮。

基本介紹

部件系統同以往最大分別就係:強化空間最多四格。大家可

以理解成以往特裝強化(1-4)嘅空間,就係裝部件嘅空間。

而1-12LV嘅等級中,都各有不同技能供玩家選用,最大好

處係機體技能改為天生擁有,例如合左神高唔洗升級就可以

爆金(擁有2技),令玩家可以輕鬆享受機體技能。1-12LV

嘅主要分別就只在於LV愈高嘅部件會更強,但最終裝嘅量

都係一樣。

使用方式

由LV3開始,玩家就可以為機體自行設定部件,只需要點

擊合適嘅技能部件,並且拖放到特裝強化空間就可以使用

由LV1至到3嘅部件。而當你提升左LV時,將有一次免費

重裝部件嘅機會,比以往洗OC點可謂極之方便。另外,由

下圖可見,強化空間有四個,但實際上可以裝嘅位只有三

個,要增加裝部件嘅空間,需要以提升特裝強化級數嘅方

式提升(圖4)

注意事項

每隻機只可以用一種類型嘅強化,例如第一個技係入左射

擊形,往後幾個技都只可以用射擊形部件。但當然,洗左

技就可以重裝其他類型。另外,近戰﹑射擊﹑裝甲係3lv已經

用得,但其他就要機體夠7lv先可以用。

EX系統 (NEW)

根據目前資料,港服除左機體於G改前已經係EX等級,G改

後自動保留外,尚未有其他方法直接升上EX等級。據貓漫情

報,官方將會搞EX活動,於活動期內才能夠升至EX,否則並

無他法。

2.

3.

4.

-----------------------------------------------------------
2.機體能力

簡介

玩左三年定三日都好,大家都知SD機體分三大屬性,然

而G改第二樣令大家關注嘅就係刪取屬性加乘,以及拳及

包機之間嘅BOOST平衡。

取消屬性加乘

以往大家都抱住"三屬相剋是常識吧"嘅概念尼進行各式

各樣嘅戰鬥,因為屬性攻擊往往會成為致命傷。但G改

後各位可以放底呢個概念,因為加乘攻擊已經取消,近

戰機與遠火機之間嘅距離收窄左。冇錯,只係"收窄左"

,因為係S機埸中,炮火往往比近格重要,雖然屬性冇

左,但唔代表炮機嘅優勢被取締。因為屬性冇左而橫沖

直撞,只會死得比以前更慘烈(個人經驗...)。

BOOST平衡

由於之前嘅屬性定型已經取消,所以SD對拳包機嘅推

進限制都取消左,故此拳可以飛更高,包可以沖更遠,

據經驗,以強化ZZ為例,G改前可向前沖2.4秒,G改

後約莫可以向前沖2.8秒。雖然,BOOST量的確有明

顯改變,但事關官方只係對唔同Rank嘅舊機作出定額

平衡,所以大多數前拳機都係飛得低過前包機,而前包

機亦沖得唔及前拳機遠。

測試數據

機體:強化ZZ (前包機)

G改前              G改後            結果

前沖           ~2.4s             ~2.8s        多~0.4s

上飛           ~4.3s             ~3.7s        少~0.5s

-----------------------------------------------------------
3.頁面改動

機庫頁面

基本上只是重新布置一下,並實行新排版方式。最大不

同之處,就係多左個研究所空間,以及部件強化頁面。

戰鬥頁面

戰鬥畫面可以講係G改另一個大特色,因為開左通訊指

揮時,唔單至雷達會顯示敵機位置,而且按TAB鍵更會

連同地形一同顯示,有利於制定戰術,以及回避敵人。

任務頁面

G改後接獲任務時,大家會發現版面完全不同,一時三

刻或者會唔適應。但用落其實比以往更方便,只要按"

分類欄"中最右一個制,選擇"可進行任務"就可以好方

便咁搵曬所有可以接嘅任務,而且亦可以用最左嘅"頻

道"尼查詢需要係邊個頻道完成任務,減少猜忌。

---------------------------------------------------

~~/\-------/\~~
   /   |      |    \
  \>   \/\/   < /  一  歡迎提出問題,帖內有各服人士解答問題0w0/
    ||||||||||||
一|               |一
    -----------
      /       \
(這就是貓嗎!?)

另外始終朕只係體驗左兩日,資料上有錯誤還請賜正~!!
p.s.台服真係幾有"那些年嘅感覺"(初戰一頻都5﹑6頁人)

評分

參與人數 11樂點 +40 Bravo! +11 收起 理由
hillson09 + 40 + 1 精品文章
anthony0222 + 1 精品文章
fung307 + 1 內容精彩
cvah3m + 1 很有用~
疾風雷公子 + 1 精品文章

查看全部評分

回復

Q&A區:

1.
S機3個LV12部件係咪姐係最極限?
nick2036 發表於 27-7-2013 21:20

以朕所知S機最多4個,但12LV嘅部件好似只得

一個(目前朕只用得到射擊﹑近戰同裝甲部件)。

2.
請問打開第4個放技能的格 台服用了什麼制度?
小弟對G改不太了解
sichit1987 發表於 27-7-2013 21:22

就係用緊圖4個種,提升特裝強化空間~/

3.
更換一次部件要幾錢?
arthur2012 發表於 28-7-2013 14:00

好似~500G 1個,多數花~1100G換二至三個

但係升級可以免費換,基本上唔會太花G 0w0
/

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
Sasori~ + 1 多謝解答

查看全部評分

回復 支持 反對

回復 支持 反對

請問打開第4個放技能的格 台服用了什麼制度?
小弟對G改不太了解
回復 支持 反對

nick2036 發表於 27-7-2013 21:20

可以4槽
回復 支持 反對

唔係所有機都可以用特裝卡推上去特4咩:o
回復 支持 反對

港服應該會跟番其他服咁刪設計圖唔再係固定900G?
回復 支持 反對

等睇版主大大更新, 加油呀..
回復 支持 反對

唔係所有機都可以用特裝卡推上去特4咩
銀魂乂 發表於 27-7-2013 21:33

用特裝點強化卡就得S機米照舊100張卡一格LO(好似係,始終無玩過G改服)
回復 支持 反對

唔係所有機都可以用特裝卡推上去特4咩
銀魂乂 發表於 27-7-2013 21:33

Thanks~因為未試過唔敢咁肯定~=w=

港服應該會跟番其他服咁刪設計圖唔再係固定900G?
taipochan 發表於 27-7-2013 21:36

台服刪圖都係900G一張,

只係刪機時有分段式賠償0w0
回復 支持 反對