查看: 5664|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[影圖分享] 還記得嗎 ? 曾經是滿滿的回億 ✖ Grand Chase 主題曲 ✖

작곡 : 백재성
作曲 北久秀
편곡 : 백재성
編曲 北久秀
작사 : 류지선, 류지운
作詞 劉金憲 劉金勇

보컬 : 박세아

班秀阿
랩 : 박윤나

班勇娜

우리 지금부터 시작이야
我們從現在開始
우릴 모은 꿈이 하나 된 이곳
我們在此集結一個被重挫夢想
To love Forever chase
愛上這永無止境的追逐
Go for the lost world
為了這迷失的世界

길 잃은 안개 숲속 사이로 [헤매이며]
在濃霧籠罩的森林失去道路(在此徘徊幾天)
소리 없이 걸어가도 제자리 [여전히]
沒有聲音 而沒有步行向前 原地(仍然)
저 슬픔 쌓인 돌탑주위 맴돌고만 있어요
我 累積著悲傷 在石塔邊緣 翻騰 擺渡      
가녀린 한줄기의 바람소리 다가와 [살며시]
手邊 一溜輕巧風聲  (立刻)
아른하던 안개빛이 걷히면 [투명히]
雲霧搖晃著 搖晃著 接著散去(透明的)
날 어디선가 바라보며 반겨주는 너의 미소
我快樂地看著 在某個地方的你的笑容

아득히 저편 다가오는 나의 친구A deug hi seo yeon da ga o neun no eui chin gu
在遙遠未來那邊的我的朋友
그렇게도 니가 난 그리웠는데Geu leoh geoi do no ga han seu li uis neun deoi   
那麼就會聽說動亂是不怎麼樣的 
봐요 긴 기다림에 지쳐가던 눈물들은 Boa yo gin gi da lim eoi ji chyeo ga deon nun mul deul eun
期盼時間爬過滑過淋下淚水
기쁨이 되고Gi beu I doi go
跟隨著高興的潮流
밤새 별 꿈꾸며 어둠 견딘 희망찬bam sae byeol gum gumyeo eo dum gyeon din hui mang chan
在晚上如同星星般的夢想 在黑暗如同絲捐般充滿希望的未來 
초록의 나뭇잎처럼Cho log ui na mus ip cheo leom
嫩葉正在發芽
가요 저 아침햇살을 찾아서Ga yo jeo a chim haes sal eul cha a seo
在早晨的笛聲是如此的靜謐
우리 바람 타고 달려요u li ba lam ta go dal lyeo yo
我們的希望將會攀登成功

소중함 버려두지마 나의 그대
你不介意愛惜你的部下
오 슬플수록 돋아나는 용기
喔 收集悲傷讓藥抽青 使之飛躍
오 한 줄기 희망 그 속에 핀
喔 無盡的山脈 希望在心中揮動小旗
간절한 바램의 우리의 소망
殷切這東西儲存我們的願望
바람을 가른 뿔피리 소리 우
希望風聲可以是笛子的聲音 嗚
별과 강을 건넌 산울림 우
還有 江的 外面那頭的山 嗚
멀고 먼 저 찬란한
那裡遼闊  有笛子有我有光輝
우리 이야기가 시작되는 시간들
我們悲壯之後 便開始了時間

Season 1 最難既任務地圖 , 講真而加打任邊洗技術,個個神裝,比怪打扣幾滴血,唔睇真d以為自己開左無敵

不如耕好少少田先至話自己有技術

Grand Chase 最輝煌的時代 - Season 1定唔知2 -.-"
估唔到美好既回憶係咁脆弱 一觸即破 如此悽愴
少少改變都經不起
而加隻game已經物是人非 ...... 連少少童年既足跡都搵唔到
只剩低呢隻咁好聽既主題曲陪伴

希望各位中意

另外我都好多謝韓國 帶比呢個世界咁多好聽既歌
我上
網查左好耐,先至知係韓國人作詞作曲同埋主唱
我本身以為係日文歌 -3-

我知而加都播緊,但感覺已經完全唔同晒
果時岩岩轉Season 呢隻新歌引起左好大迴響 一直牽引住Grand Chase走向巔峰
之後再轉Season , 曾經轉過歌 , 可惜隻game好似隻歌一樣
如果曾經比人摒棄 , 再換番 果種感覺已經唔係度
亦都標語住 隻game 已經日漸走下坡 , 雖然韓國一直出新野 一直改版
但係職業平衡 可玩性 耐玩性 呢幾方面完全忽略
舊時人人平等 你洗錢多 ? 照樣屠你

而加空裝 打落神裝度 扣幾血 ?
洗得錢多 人人都係打任神手
而加PK限D+裝既房已經少之有少,因為人人都想凸顯自己裝備既強大 技術就...$$補上
呢隻game 已經漸漸向錢看 雖然我一早估到 但依然好懷念舊時代果種單純古樸既風氣
回復

歌可以自己改返嫁;
回復 支持 反對

樓主你一臉感慨的樣子啊
不過我都明白既..
其實冇乜所謂 我諗最輝煌既時代都係係S1-S2呢段期間架啦
我個人認為S1至S2既vs可謂最平衡 + d任係最好玩
我都係最鐘意呢段時間既gc

話說乜宜家gc唔係都用緊呢首主題曲咩?
定係我記錯左... (我好耐冇上gc 加上記性差 搞到失哂憶)
回復 支持 反對

呢首歌叫做 Hope

我感覺唔到S3有

雖然用緊,但感覺完全唔岩

果種純粹熱愛遊戲既感覺係拜金主義既遊戲底下,顯得花容失色
回復 支持 反對

小個子成長大個兒
回憶豈是永恆
繼續向前走 製造更多美好回憶

回復 支持 反對

.. 好懷念既卡狗任呀 ~
講真...e家打任完全冇成功感同樂趣
s1真係有好多回億.
那些年,我們一起d+清怪 ... 威叔 卡德森 卡查9
回復 支持 反對

不如耕好少少田先至話自己有技術

個陣黎講 咁已經可以做大師
回復 支持 反對

樓主好似忘記左我地GC團既存在...唔係所有人都屈裝打任=神手的。仲有,s1首歌好聽過s2首歌,s1首歌先有三小feel,因為s2首歌有詞,唱到好撚嘈,同埋有d位改左。
回復 支持 反對

如果可以出返關好似s1果時d任就好
(就算係活動都好=_=)

我記得當年出拉c果時
999掛岩岩冇左
用拉c果d個個都係金任

成班窮人(包括我)一齊去打5.6任
5任尾2果關隻烏人d毛中一條都死
6條友18條命打完佢得返5條命都未必有
之後打卡得心就真係high high
打完5任之後打6任

對於絕大多數人黎講
6任其實只有3關
第1關冇野講
之後第2關6條友好快敢秒殺d怪
之後第3關6條友好快敢比條巴龍秒殺
果時見到網上面d片打完巴龍之後重有個石像之後打輸
真係打到灰晒
(果時連小愛3轉都未出 所以冇得好似1樓條片幾個法c車大炮)

到之後小愛出左3轉
又成班人打巴龍心臟
都係果句成班人比佢秒殺
我打左成個月先見到有人用法c2轉移動儲mp
再倒道具出黎
食到反射反巴龍d火殺左佢
果時真係好感動
(打左成個月終於見到有攻擊可以對巴龍有用)

再之後弓手出3轉
巴龍我學個法c同樣用2轉避佢d火
再用箭射佢
然後卡左係21分果到
我打幾個星期先射中一次21分
真係轉到灰機

轉2轉打300個碎
就算金任都要打50個碎
為gp買裝賣彩虹球
天馬裝最強
+8鏈已經夠晒(根本冇錢沖+9)
e+真係搵唔返當年果種感覺
回復 支持 反對

最記得無人唱果隻BGM,而家要哼都哼到出黎
每次一哼到完結位就想起哂D咩Q射箭,轉職點數旗仔,4任搶B球,火翼龍,偷爆精靈石比隊友吊屎忽  山場拉1菇丁屈死小愛論
回復 支持 反對