查看: 17390|回復: 31
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 被機體性能帶起的-00Q[T]

前言:電腦太廢開始拍唔到片,
轉左用FRAP後好D,但片一條2分鐘UP至少2GB...
今天下午打了大約10場內,
有幾條逆轉但我錯手刪掉...(冇圖你講咩都得嫁啦)
所以重拍,雖然片中沒了逆轉,
但對我而言算打得不錯
自問沒其他00Q[T]高手強,
但開了這台過百場,也算有點兒心得
第一次寫機評,有錯請指出謝謝

=======================================================
由於本人極懶,所以直接cap圖算

血量算是S剪中水平較高的一批
發動量子化是根據最大40%
沒加3點血前發動=6.36
加了後:7.08
加了後發動為原先的7.08/15.9)x100%= ~44.53%
是否有用就見仁見智
我自己就加既,加長量子化的血量限制
而且通常開了技後的00Q接SP率高於平時

(teemo上身 )

R前評價:
6圍平均,中規中舉

R後評價:
有點像為量子化而設
放棄防禦加強攻擊,
而且速度/敏提升
加強速度接近敵人1武

=========================================

這是武裝

先說R前:1武:
全S剪4刀機中最高系數
一般是1100,而這台1300,和光槍無疑
而且刀速不慢,收刀順手
R後1武CD時保命良物
由於是剪機,對上拳機追格時還是被動較好(boost量)
注意1武不能斬地,所以由高處落下時不能在敵機頭頂斬下

2武:
和一般S剪光槍一樣,
中等系數,2800距
沒什麼亮點
唯一注意是回彈頗慢,彈數多

3武:
令不少人痛之入骨的[針]
以下簡稱為浮遊劍(點解會比[針]呢個名長? 我唔知,唔好問,機械既野你唔明嫁啦)
系數雖比一般浮游炮低,
但AI極高,而且極容易命中
不像療天的容易撞牆 (個人問題)
基本上牆有點空位也能穿過
不像浮游炮可以輕易靠障礙物擋爆
一旦命中,最簡單方法只能靠射爆
攻擊次數為每支3下,全套命中為190*6*3=自己用計數機計啦

但相對浮游炮有一樣缺點:
1.就是就算沒人時也能放出,
有時對著像地死EW等有干預技能機體時會輕輕飛過,
插不中人
而又浪費掉,不能R後

2.用了不能R後
上面已提及,和療天一樣

3.射距沒浮游炮遠
浮游炮是進入距離才能射出,
而且即使撞爆也會到達敵機身位才發生
而浮游劍射距只有3000,只比光槍長小許,
而且有時即使距離已合乎也會命中不能(敵方有移動)

4. 判定為近距
和浮游炮不同
雖然可穿透I力場
但同時會被防近傷機擋掉(盟馬,nt-d,x2等)

順帶一提,
由於n-td 有埋反浮游(唔反浮游唔叫N-TD啦,叫NT[嘟]啦)

(嘟字係咩,自己腦補)
但反過來時如你已發動技2,會發動+被反的立即消失

以上是缺點,當然[針]是沒有兩頭利的

R後:
1武:
一擊脫離,回彈一般
個人使用主要於防拳機以及打了就走
這個可以打地的,所以可在頭上使用

最有趣在於進入量子化時1刀收尾(片中第3段斬沙剎比)

2武:
初出時十分廚也有賴於這把
現在改弱了系數和回彈速度
算是平衡了,
現在只比一般貫穿槍高小許
殘彈4彈,回彈慢,
距離其實只有3100,所以也判定中距
建議開了技後才主R後,
因為實在幾容易出現彈切
當然也可以和R前互相替換
======================================

兩招技都係需要一半以下血量發動,
所以隨時敵人裝個必覺放落你到都見龜霸ggwp
廢話小講,深入淺出

技一:
簡單D講就係速度,敏,boost量上升唯一一部傻仔那用過既機:冇加攻又冇加防而又有trans-am技 (只計trans-am)

提升走位能力,刷槍,追人,走佬等
此技能問題在於唔會加快回boost時間,
美中不足,有點雞肋,
初次接觸時容易控失氣而回慢被殺掉 (本人)
所以小心呢個伏

技二:
就係變量子化,
發動時不能攻擊 (有時會BUG左攻擊到,片中多次係咁樣,唔係我玩BUG
睇地圖,索敵距離上昇
但冇boost量回復提升 (00R有)
所以控氣就係這部機開技後重點
注意boost回復時間
以及量子化條件在於你是待機/移動狀態
你開槍時咁岩人地又一齊開槍射你=發動唔到(影片中第1段)
你浮游劍好努力爆緊人_ _=又發動唔到
所以浮游劍唔會主動在於發動2技後放出
除非拉打,唔係kemen rider
或對面殘血到足夠你一放就殺掉
這時就是主要使用R後既時間

因為R後減防加攻,
量子化既話理鬼你得16.8防,
高攻係咁屈儲SP就得啦,仲要裝埋底力
==================================
配點+技能卡配搭:
配點3血oc6攻/全攻都可以,
我個人推薦3血全攻,上面講左bj4
不建議加防,
始終你發動量子化後就無視左防(除非你同時比人打中)

技能卡:
街場首選底力,
實行接近無限量子化

其次可以V疫,
比較保守,防止未技2開到前比人抽氣抽彈抽水定身
以及會戰時防比人係咁放SP down
比人放中幾個=00Q GGWP

新人類覺醒: 唔建議,因為本身雙技加的boost和敏速已足夠
必覺: 唔會,對於00Q尼講,SP維持2階段以上係重點

====================================
使用技巧:
其實都冇咩,
主要剪機作風: 射得就射,見拳機避得就避,避唔到就格佢
留意彈數,R前2武回彈慢,R後2武小彈+回彈慢,
boost量開技後回得慢,小心失氣

====================================

後感:
第一次打機評,
始終對呢部機有愛先出,
同埋實用性高
後半部分越打越眼訓,
所以都好hea下,
btw,多謝睇曬,我唔識排版sad
訓先,有問題/意見留低

評分

參與人數 2樂點 +40 Bravo! +1 收起 理由
藤星 + 1 好物
leungyl + 40 原創內容

查看全部評分

回復

果日街場見到你 係咁用00Q 都估你拍片嫁啦
好彩條片冇我份....................
回復 支持 反對

強!好多人玩呢隻互相R咁打唔太靈活
回復 支持 反對

算唔算4刀機(唔甩刀)?

光束斬馬刀

判定: 距離: 800
係數:1400 攻速倍率:1.4  延遲:0

回復 支持 反對

算唔算4刀機(唔甩刀)?

光束斬馬刀

判定:近 距離: 800
係數:1400 攻速倍率:1.4  延遲:0