查看: 8487|回復: 40
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] PCK 地圖攻略 VOL1. 大峡谷 完成

前言:做好這個攻略大約用了我4-5小時左右, 希望可以好好改善大家對地圖既了解
題外話:

大家可能唔知道- item既閃係有固定位置的, 每個地圖不同
每個地圖有2-3個閃位
大峡谷既閃位如下圖:

圖中淺籃色的圈代表閃位
正文:
SD中既大峡谷也算是平衡的地圖, 所以公會戰上常常會見到
此地圖特色:SD中比較大的地圖,易守難攻, 因為自家有大型掩護物, 此場地對保技能非常有利
此地圖缺點: 比較難進攻, 而對紅方不太有利(下面說明)
而中間係大家希望得到既地方,希望可以得到全地圖既控制權
下面我會慢慢說明
正常大家進攻路線:

紅色大圈:紅方出生地
籃色大圈:籃色出生地
淺色籃色三角:籃色第二出生地
橙色三角:紅方第二出生地
橙色大圈:地圖最重要的地方
淺色圖型:道具閃位
這張圖有畫出正常進攻路線,從一開始分開2路
分析:包機去高位幫忙壓場, 而拳剪就真走到中場壓場
而雙方也希望可以得到中場, 從而得到中場控制權

假如失去中場控制權:

紅色大圈:紅方出生地
籃色大圈:籃方出生地
淺色籃色三角:籃方第二出生地
橙色三角:紅方第二出生地
橙色大圈:籃方可以進攻的地方
淺色圖型:道具閃位
綠色正方型:被壓中場後的活動空間
分析:如圖中所見, 假如紅方得到中場控制權
籃方活動空間大約就只有綠色正方型,而可以壓回去機會不大,
假如壓成這樣, 機本上已輸了80%

大峡谷要小心既地方:

雙方出門位置一樣, 大家要小心地方也一樣
從對面高位, 狙機或包機夠射程進行第一波攻擊
所以小心一點
第二位置:

圖中X的位置, 要小心唔好落去
感覺上係非常好既輸出位置, 事實上係Dead Zone
圖中所見,X位置會被3路包抄, 相信1v3不死也殘血

以上2個地點大家要小心

紅方不太有利分析:
我上面提到對紅方不利, 等我講解一下

首先係自家, 看似和籃方一樣, 事實上大不同
紅方

籃方

大家相比一下, 就明白
3....2.....1.....0...

可見紅方掩護物 比較單薄 , 牛油非常容易穿過
第二, 紅方掩護物長度比較短, 大約1-2個機位左右
所以防守或保技比較難

第2點
為紅方第2出身地,可見紅方掩護物比較小, 第二命一出生 很大機會吃1-2發超視

第3點
近紅方第2出身地的閃位, 如果對手閃到果度,紅方自家保技能旳S機壓力非常大
因為要正面向閃位,所以右面要向籃方 而且很大機會食一發超視

以上為我的分析

後記:
我的第一篇地圖攻略,希望大家能夠明白當中的內容
我花了很多事間去創作,得着也不小
最後多謝可樂君, 係早上専登上SD 幫我cap圖

你小小的正皮, 支持係PCK大大既動力

評分

參與人數 8樂點 +25 Bravo! +7 收起 理由
ricko0429 + 1 比bravo是常識吧
arthur2012 + 1 正到冇得頂!
94581653 + 1 高級高級!
jerry16 + 1 好好教導新手
rewq38 + 1 高級攻略

查看全部評分

回復

留位
回復 支持 反對

已按正皮
唔怪得有D位行左入去 就比人打到7彩..........
回復 支持 反對

求更多高質教學post
回復 支持 反對

SD係食判斷,唔係食技術
回復 支持 反對

支持PCK 0.0
回復 支持 反對

木馬場同龍之城最難走...
回復 支持 反對

其實如果多甩彈機同倒地機 都幾大機會守到 當然前提係要有高技術啦

btw, 支持相關帖子=)
回復 支持 反對

d人玩來玩去都唔識玩果幾個地圖中, 大峽谷就係其中一個, 成日比人紅閃抄後, 睇來都有排教

回復 支持 反對

<--大峽谷亂走帝現身
已比正皮
回復 支持 反對