查看: 2092|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手有野問下~請見諒

我部dell機用左3年以上部機依家用AE開始吾掂
諗住砌部i7機
用途 : 剪片/AE/打機
一張 i7 list大概幾多錢先夠?
display card = ati 定 nvidia 較適合?
ram 最少8g (日後可能會上12g)

"題外話"

i5 同 i7 差別?

另外
小弟想學點砌機
ching知吾知邊度有教學?
聽講d產品 有相容既問題
自己吾識點睇&配搭

THX~~
回復

筆直?會oc?

i5 4核4線程
i7 4核8線程

砌機教學
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4340138&extra=page%3D1 #7是s15ooooo板主原創

相容問題都係google下啦 不過msi主機板唔多夾adata ram好似
回復 支持 反對

唔係我原創的Orz

果個係置頂合集黎!.!
1樓有寫明邊個係發文者!.!""
回復 支持 反對

呢個diy砌機教學post係由當時版主 追風遂日 原創的^^
而且入面既圖片係由現任版主 hixyz111 亦都係當時既版主提供上傳網站比 追風遂日

講起都有成6年..時間真係過得快
回復 支持 反對

出i7機要3000-4000以上
回復 支持 反對

出i7機要3000-4000以上
0plus0 發表於 9-9-2012 23:27

=.=出得I7都已經要2千幾,加塊Z77板都3千幾4千=.=
就算冇顯卡都唔會好似你講既咁低=.=||

PS.後面個以上=.=|||其實出I7要1蚊以上
回復 支持 反對

如果 基本要求:::>  i7 + gigabyte + (2*4)g ram + nvidia(定ATI)1g 卡
甘樣我預算要幾多先夠
回復 支持 反對

如果 基本要求:::>  i7 + gigabyte + (2*4)g ram + nvidia(定ATI)1g 卡
甘樣我預算要幾多先夠 ...
cff123 發表於 10-9-2012 16:52

..I7邊粒?I7平既2千幾,貴既7~8千左右..
GIGA...邊塊=.=??就算一樣Z77都有出入的,X79更不用說

2*4GB RAM就用TEAM吧,又平又抵,買對TEAM既4G,DDR3 1600,一條好似百6左右

顯卡就更糟糕=.=1G卡..大把都係1G=.=顯卡唔係睇佢幾G的,而係睇用咩核心=.=||

新一代就好似GK10X定咩=.=
回復 支持 反對

..I7邊粒?I7平既2千幾,貴既7~8千左右..
GIGA...邊塊=.=??就算一樣Z77都有出入的,X79更不用說

2*4GB RAM就 ...
s15ooooo 發表於 10-9-2012 17:42

i5已經好好好好足夠==唔明點解要i7...
回復 支持 反對

i5已經好好好好足夠==唔明點解要i7...
5567 發表於 10-9-2012 18:00

問你囉-.-點解買3930K
回復 支持 反對