查看: 8161|回復: 37
打印 上一主題 下一主題
收起左側

顯卡問題

順手問下
到底邊個牌子既 中低階顯卡 quality 最穩定?
最耐用 (唔OVERCLOCK)?
N卡
COLOURFUL?

------------------------------------------------------------
我想問下同一張顯卡
比如 話 GTX 680
都有分唔同牌子出
GALAXY INNO3D MSI ASUS
咁佢地之間除左個樣有D分別之外
又有咩性能上既差別?
佢地又係咪所謂既公版呢?
定係話某個牌子先會出到 GTX 680既公版咁樣呢?
回復

公版除左售後之外用料果D都冇分別

非公就用料等等都唔同
回復 支持 反對

公版除左售後之外用料果D都冇分別

非公就用料等等都唔同
s15ooooo 發表於 2-9-2012 16:54

咁牌子呢?
回復 支持 反對

麻0,0GALAXY又平又穩陣
回復 支持 反對

其實公版係照返NVIDIA本身既設計
而每個牌子,例如Galaxy,Asus,Gigabyte等都可以按照需要,推出非公版或者公版
無話限制一定要出或者唔出,當然除非佢無同nvidia針..咁當然無得出..所以有d牌子只得amd無nvidia..有d得nvidia無amd

如果公版的話..你可以當作沒有分別..最主要都係個牌子唔同,售後服務唔同
(同樣公版~唔同牌子都可以有價錢上既分別)

而非公版就要睇返Galaxy,Asus,Gigabyte等既能力
因為唔同牌子出既非公版都會有其牌子既特色,用料唔同,設計唔同

一般非公版都會視作改良版咁..提升效能(例如標稱為超頻版個d),提升散熱效能等等

當然..唔係所有非公版都比公版既好~~因為用料唔係由nvidia限制定
所以有d廠商設計非公版既時候,只顧成本,偷工減料
回復 支持 反對

其實公版係照返NVIDIA本身既設計
而每個牌子,例如Galaxy,Asus,Gigabyte等都可以按照需要,推出非公版或者公 ...
※暗雲之雷※ 發表於 2-9-2012 17:39

咁d人點知 揀果隻非公版係改良版 定 偷工減料版..?
咁講法 非公版好似真係要熟 顯卡既玩家先識揀...?
如果唔係想穩陣就直接買公版..?
回復 支持 反對

問得好..好多人都曾經遇過唔識分別既階段

其實一般非公版既設計都係比公版既好..減料既只係佔少數

首先post d display既圖片cc

NVIDIA GTX660TI

Galaxy GTX660TI 公版

Galaxy GTX660TI GC 非公版

Inno3D GTX660 Ti iChiLL 3GB 非公版
回復 支持 反對

問得好..好多人都曾經遇過唔識分別既階段

其實一般非公版既設計都係比公版既好..減料既只係佔少數

首先po ...
※暗雲之雷※ 發表於 3-9-2012 13:16

...
睇個圖..
d盒係唔係公版都一樣樣 (for galaxy)
回復 支持 反對

...
睇個圖..
d盒係唔係公版都一樣樣 (for galaxy)
天才A 發表於 3-9-2012 21:27

其實仔細D睇係唔一樣的~
而且買顯卡都唔會理個盒吧=.=||?
回復 支持 反對

其實仔細D睇係唔一樣的~
而且買顯卡都唔會理個盒吧=.=||?
s15ooooo 發表於 3-9-2012 22:25

...
買顯卡的時候總不能叫對方把顯卡從盒裡拿出來吧...
而且還有一層 膜..
不用盒子判斷的話  很難為啊

--------------
btw
Colorful GTX560 OEM 廠貨 600蚊信唔信得過..?

非公版 NINJA GTX 550 TI 600 又點揀?
我未見過ninja呢個牌子 -- |

內地影馳GTX550Ti DDR3 512 MB 500蚊呢..?
(影馳好似係galaxy..?但係賣到500好似真係怪怪地...
應該係又OEM 廠既貨...
回復 支持 反對