查看: 6538|回復: 35
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[影圖分享] (恐龍)◇◆初階菜鳥系 貼地淺談◇◆(簡易版 一學就會)

關閉 [複製鏈接]

◇◆初階菜鳥系 貼地淺談◇◆(簡易版 一學就會)
很多人都對貼地又愛又恨
現在就來分享自己的經驗
讓新手們(自己)無痛學識
-------------------------------------------------------------------------------
第一步(技能原始)

不是必須的
改了是為免貼地與-->-->-->的技能混淆
如圖:

--------------------------------------------------------------------------------
第二步(改制)

同樣不是必須的
貼地不成功原因有二:
鍵盤反應慢(可能性低)/按得慢
為了解決按得慢的問題
除了練習以外
可以考慮改制

方案一
最多人使用的改法
把(Z)改成(下)
把(下)改成(Z)

方案二
因為方案一很不方便
自家研究了一套

-------------------------------------------------------------------------------
第三步(火箭)

要學貼地 必先學火箭
指法(前) (前上)
**()同時按**
**(前)與(前上)之間有時間點 按準才會出現火箭**
感覺上是畫了條鈄角線

題外:
很多混淆了火箭和空DASH(自己)
空DASH是(上) (前前)
感覺上是畫了個直角

而火箭的距離比空DASH遠得多
第四步(貼地)

做完以上3步後
恭喜!!!你現在來到最後一步了(撤花)
也是最難的一步(屁)

貼地的指法(火箭) 立即按(下)
感覺上是把鈄線拉到最下 形成直線

第五步(看完此帖)

有什麼不對的地方請盡情(?)說出
小的會快快改正
希望大家能享受GC帶來的樂趣!!!
進階版和其他 正準備中....望大家多多包容
--------------------------------------------------------------------------------
多謝各位有耐性看完此帖! (多謝版主提醒)
題外VER.2
網下行令我要重新打過!
第一次發的時候 突然彈出什麼更新通知
一回來就全部沒有了!!!!

評分

參與人數 3樂點 +20 Bravo! +3 收起 理由
FMK. + 1 THX
Christopher.C + 1 thanks bro
小雪冰 + 20 + 1 難得一見的教學 (淚目)

查看全部評分

回復

有人黎post教學 實在令我太感動了 (跪地)

回正題
唔知係唔係我搞錯左
但係「前(前上)」唔係火箭黎架咩?
以我所知既大跳 禁法係「(前下)(前上)」
(括號入面既制係同時禁既)
至於貼地 我都係禁開「前(前上)下」咁樣

姐係我同你既理解分別暫時係:
你既大跳 = 我既火箭
回復 支持 反對

有人黎post教學 實在令我太感動了 (跪地)

回正題
唔知係唔係我搞錯左
但係「前(前上)」唔係火箭黎架咩?
以 ...
小雪冰 發表於 13-8-2012 05:51 PM

前下 前上-_-?
咩黎
回復 支持 反對

回復 3# 仔仔._.
呀 講漏左..
應該係連續禁呢2組制先係

其實我都唔係對呢d禁法太熟
可能會表達得唔係咁好-.-
回復 支持 反對

回復  仔仔._.
呀 講漏左..
應該係連續禁呢2組制先係

其實我都唔係對呢d禁法太熟
可能會表達得唔係咁好-. ...
小雪冰 發表於 13-8-2012 05:59 PM

我都係前 前上但我覺得無分咩別
前  前上
前下 前上
回復 支持 反對

回復 5# 仔仔._.
這樣子
姐係你係禁「前(前上)(前下)(前上)」黎出大跳?
回復 支持 反對

回復  仔仔._.
這樣子
姐係你係禁「前(前上)(前下)(前上)」黎出大跳?
小雪冰 發表於 13-8-2012 06:05 PM

-_-唔係 我只係拎黎對比
我係(前(前上)) 出大跳
回復 支持 反對

回復 7# 仔仔._.
啊 ok我明你意思了
回復 支持 反對

前(前上) 為火箭
前(前上)下 為大跳/貼地
回復 支持 反對

多謝各位提醒 已更正
回復 支持 反對