打印 上一主題 下一主題
收起左側

顯卡問題

其實公版係照返NVIDIA本身既設計
而每個牌子,例如Galaxy,Asus,Gigabyte等都可以按照需要,推出非公版或者公版
無話限制一定要出或者唔出,當然除非佢無同nvidia針..咁當然無得出..所以有d牌子只得amd無nvidia..有d得nvidia無amd

如果公版的話..你可以當作沒有分別..最主要都係個牌子唔同,售後服務唔同
(同樣公版~唔同牌子都可以有價錢上既分別)

而非公版就要睇返Galaxy,Asus,Gigabyte等既能力
因為唔同牌子出既非公版都會有其牌子既特色,用料唔同,設計唔同

一般非公版都會視作改良版咁..提升效能(例如標稱為超頻版個d),提升散熱效能等等

當然..唔係所有非公版都比公版既好~~因為用料唔係由nvidia限制定
所以有d廠商設計非公版既時候,只顧成本,偷工減料
回復 支持 反對

問得好..好多人都曾經遇過唔識分別既階段

其實一般非公版既設計都係比公版既好..減料既只係佔少數

首先post d display既圖片cc

NVIDIA GTX660TI

Galaxy GTX660TI 公版

Galaxy GTX660TI GC 非公版

Inno3D GTX660 Ti iChiLL 3GB 非公版
回復 支持 反對

其實我post個2張galaxy既圖入面既盒係有分別

第一張個盒係公版關係..無用圖示註明有2把風扇同埋GC版本

GC版本係GALAXY所推出既非公版..第二張個盒係多左D野..而且實物好唔同~係非公版
回復 支持 反對