查看: 17394|回復: 12
收起左側

[其他] 求GROOVE COASTER好友!

希望識到多啲一齊玩音樂game嘅人,互相交流下同切磋吓~
回復

拜見MIU大

幾時返黎香港?
回復 支持 反對

拜見MIU大

幾時返黎香港?
Torchic╳小火雞 發表於 28-11-2014 14:00

咦版主你好,你又知我唔喺香港嘅?ー△ー 莫非係有玩osu嘅同好?  我諗我3月中返黎香港兩個禮拜O:
回復 支持 反對

我不玩OSU的

不過你的好朋友DIVA大已經在某個渠道告訴了我
關於你老早打了100首S++就說要棄GC 而且去日本升學的事
(不過你根本就沒有棄GC
而且還有你DX 994和上次score event上到第7名的事
(不過最後什麼名次就忘了

小弟卡名J-HIHIME
等你三月返黎之後 我就可以見識一下大大既實力(拜
還可以指點一下小弟(拜

======================

說起來你GMR跟GAPC其實S++了沒有?
因為早前看到你FUJIN Rumble上到97萬(還要是第一天) 所以就想起了這個問題
回復 支持 反對

我不玩OSU的

不過你的好朋友DIVA大已經在某個渠道告訴了我
關於你老早打了100首S++就說要棄GC 而且去日本 ...
Torchic╳小火雞 發表於 29-11-2014 00:56

原来係DIVA,我仲記得基本上一開始係比佢迫我玩架LOL
其實我好想棄但係真係停唔到手D:
加上呢排音game祭,覺得d鋪面越來越正,就放棄咗棄坑嘅念頭
冇啦,score event一開始冇日本啲大神玩先上到7th。。。最後都12nd收場。。。我真係未夠班。。。

我之前個排上global ranking睇過係HKG最高排名果位嘛,認識到你好開心同榮幸。
其實我都有好多首上唔到S+,更加冇咁嘅財力將全部刷上990。。。
所以暫時都係玩下音game祭d歌先
其實我哋可以互加whatsapp,如果到時有機會真係可以一齊玩下

GMR我simple同hard上咗S++但係normal仲係A
GAPC我全部S+算喇,呢首嘢唔係人可以990的D:

FUJIN Rumble我刷咗個988出黎,但係應該無辦法再上。。。
回復 支持 反對

邊係
你有時間同錢去清晒d譜面既話 你名次都會高過我
我都係過去果幾日先打到紅譜夠100首S++(不過大部份都係低lv野黎
宜家繼續逐首清逐首清逐首清...

不過一大堆lv10真係無理

================================

FUJIN Rumble睇落去 比我感覺就係難過GMR同GAPC既野黎
所以我先至無端端想問你頭先條問題
不過呢d歌上到988又真係好吹脹
明明差一兩千就上S++ 不過果一兩千又真係好鬼死遙遠

利申:GAPC玩左108次先FC (後來亦都打過一次咁大把 (

================================

whatsapp既話都係遲d先
不過我比較鐘意用LINE...總之到時先算啦

話時話我想問下
日本GC玩家普遍對於呢d行為有咩意見 會唔會排斥之類
1. 用手掙打critical
2. 用斜slide取代橫/直slide
3. 兩人玩一部機 每人玩一邊 (好像也有人稱之為「和尚」之類的
4. 開safe/supersafe去FC
5. MULTIPLAY,其中一邊開stealth/nothing然後望住旁邊打

這條問題好像有點長...不過我就是那些對很多事都很好奇的人
假若你覺得浪費時間的話...可以不用理會我也可
回復 支持 反對

邊係
你有時間同錢去清晒d譜面既話 你名次都會高過我
我都係過去果幾日先打到紅譜夠100首S++(不過大部份都 ...
Torchic╳小火雞 發表於 29-11-2014 07:59

其實音game祭全部歌都難過d舊歌,GAPC當佢135bpm咁打其實就好簡單,不過990就近乎無可能。。

雖然我唔係去咗日本好耐,但係無意中識咗位叫NENE嘅大神,都有交流過下意見嘅,我又唔係日本GCer心裡面條蟲,不過我盡量答你嘅問題啦。
1.其實用手掙打歌冇問題,不過唔係首首都用囉,日本人打music revolver extra同omakeno stroke等220+高bpm歌都會用嘅,不過其他情況都唔會用。。。不過如果你係為MRex而喺其他歌度練習都冇問題嘅
2.其實呢個唔係咩大問題,我同我睇過嘅其他人打打下都會變咗打斜slide,問題係miss嘅機會大咗咁解姐。。。
3.玩下/拍片就ok,不過如果係用嚟刷分/為求FC music revolver ex之類嘅嘢(簡單嚟講係出貓),我覺得HK人同日本人都唔會睇得順眼。
4.呢個我就唔太清楚,因為我同日本識嘅玩家都冇用過safe/supersafe,基本上item入面safe同supersafe隔離都有'NEW'字。不過始終佢唔會係記錄度show出嚟,亦唔會扣分,我覺得唔係太公平姐,但唔知日本人會唔會咁諗。
5.睇係咩類人囉,有人覺得背譜重要可能會睇唔順眼嘅。不過其他都覺得冇乜所謂。始終都係個句 - 佢唔會係記錄度show出嚟,亦唔會加分。大家都係為個稱號姐LOL
回復 支持 反對

唔駛話係咪GCer條蟲既
始終你都算係我所知既玩家當中 最接近日本果邊既人
所以盡量答就ok架啦

1. 跟我想像中的一樣 不過我左輪ex用唔到手掙
唔夠快

2. 其實打熟左個技巧既話 斜箭嘴miss既機會其實好微
我一開始打音銃夢ex 果一大抽d-slide 都係跟住個正常方向咁打

宜家打打下就變成左咁樣打↓
\ \ / / \ \ / / \ \ / / \ \ /   ad-lib
\ / \ / / \ / \ / \ / \ / \ / ...
(「\」:↖↘  「/」:↙↗)
我都覺得自己好似有d過份

3. 嗯...為刷分的話 我也覺得很不順眼

4. 講起個「NEW!」字
我本來果幾個綠色item個「NEW!」都仲係度
大概上個月啦 有次想開reverse 於是揀完歌之後就諗住揀item啦
然後係「難易度」果頁向右推 就去到「ITEM」果頁

之後咁岩手機有message黎 我就拎起部手機睇message
於是個螢幕就一直hold住左「ITEM」果頁 直至30秒倒數完
個系統就自動幫我揀左safe 然後直接開始
於是我個「NEW!」咁就冇左

5. 為稱號既話...我其實都冇咩所謂

阿 仲想問一個問題
你其實玩GC之前仲有冇玩過咩音G 玩左幾耐?
因為我真係好好奇點解你d精度上升得咁鬼快
回復 支持 反對

其實香港仲有好多水準高過我嘅玩家囉。。。

我其實淨係認真玩過嘅音game得4個。。。
我第一個掂嘅音game係應援團,然後開始玩咗osu兩至三年。
第二個係pda,第三個就係太鼓,第四個係GC。
中間都有玩過下jubeat,sdvx,不過總係唔識打。
基本上GC係打得最舒服,有滿足感,又唔缺挑戰性嘅音game

其實我一開始玩gc果時諗住全部歌hard S咗佢算架啦,但係好多因素令我決心刷990k。。
回復 支持 反對

以我所見
如果只係講GC既話 你真係最勁架啦
我玩左咁耐 最起碼未見過有人lv10可以好似你咁狂S++

我諗法同你差唔多
打GC有滿足感 又唔缺挑戰性
萬一真係S++晒之後 可以玩item 或者玩back side groove
(不過對我黎講仲有排

===========================

宜家近排都係清緊d低lv上S++
紅譜→黃譜→綠譜→第二首歌紅譜→黃譜→綠譜→第二首歌紅譜...咁樣既次序去清
EX就等到有心情先去煲(因為我很在意「真‧段位」這個稱號
回復 支持 反對