收起左側

傳媒之唯恐天下不亂

我咁都要睇醫生你不如去睇下自己把口幾臭啦
人地同你意見唔同
你就開口埋口粗口 又撚又仆.街 (我都 ...
聖殤 發表於 26-8-2014 20:43

原來閣下一直都對於我又撚又仆~街既事耿耿於懷
在此我深表歉意

同時深表遺憾, 因為我無諗過一個會話傳媒連狗都不如既人竟然接受唔到人講粗口,之後就一直話佢口臭,
嗯...話人係民主走狗, 間接話人狗都不如呢d用字莫非就係彬彬有禮而唔係口臭? 我實在摸不透
定係呢d就係所謂既雙重標準呢?

國產野唔存在誤導, 你明唔明呢句野係咩意思呢? 我一開始只係單純講緊呢件貨係唔係國產, 你又講左去邊?
呢件貨既然係國產, 報章寫佢係國產梳化合情合理, 唔存在任何誤導人諗法既問題,
反而國產貨真係要檢討一下, 點解會有人抱有"呢份報紙用語言偽術去誤導讀者思維, 錯不在國產" 呢種諗法?
向來國產貨品質素如何, 心中有數, 不可單方面指責傳媒

而閣下與樓主所言, 反而和"此地無銀三百兩"無異
再者, 樓主的標題更是語言偽術的表表者, 如以閣下之思維去諗, 則與"國產豆袋梳化在美殺兩童" 同樣偏頗

對於閣下一直引用我舊文章之言論, 我大惑不解, 莫非東北發展與豆袋梳化有密不可分的關係???
另外, 我一直質問閣下東北發展所謂何事, 而閣下卻遲遲未有回應, 閣下的時事觸覺惹人懷疑
然而卻而偏頗言論去掐造出"我支持衝擊" "我醜化集會"的想法,
未知閣下有否參與近年的遊行,集會?

遠至13年的港視發牌, 近至東北,七一
十多萬人的集會, 卻換來政府,官員的無視, 這時集會市民在場外高歌
其後的東北發展, 千人在立法會門外靜坐, 期間集會主持亦有帶領群眾高歌, 請問此等行為是不是唱歌跳舞呢??

而閣下對衝擊立法會人士的偏見, 我表示極之不滿
你有去理解過事情的來龍去脈嗎? 你知道財委會主席的處事手法嗎? 何謂60+N秒? 規程問題呢? 發言時間呢?
煩請閣下照實作答, 閣下對香港社會的理解和認知, 我深感興趣

此外, 閣下於早前指

既然係咁你快d移民走
唔係十幾廿年之後回歸中國到時分分鐘通街都係你口中既五毛左膠
到時你話比人洗你腦就唔好啦

所謂何事呢?

據我所知, 香港早在97已經回歸中国, 而閣下所言...
回復 支持 反對

在此我深表歉意

同時深表遺憾, 因為我無諗過一個會話傳媒 ...
cla991053 發表於 27-8-2014 11:36 AM

原來閣下知識水平如斯?
原來一個如此誤導讀者的傳媒
居心叵測 行徑還能比得上狗?
你何曾見過狗會此等誣衊他人?
還請告知一二
其次
請你唔好將你滿口粗言說得如此動聽
我針對的是事 不是人 我說傳媒在是次報導上行徑不如狗
而明顯你針對的是人 說對方盲 仆.街
而你錯不悔改
還振振有詞的批評他人雙重標準
那麼你口中的好言又豈非雙重標準?

此外
"呢份報紙用語言偽術去誤導讀者思維, 錯不在國產"
就此事而言 難道你認為錯在國產
我曾多次明言 此產品雖確實是中國生產無誤
但是重點根本不是哪個國家生產的 即便是印度 香港 或是美國 只要設計依舊 用家一樣如等使用 同樣的事情也會發生
正如你所言
報章寫佢係國產梳化合情合理
的確他是國產 但你那句「向來國產貨品質素如何, 心中有數, 不可單方面指責傳媒」就知道你不能公平公正的就單一事件作評論
如果說 以前曾經國產貨品有問題就代表以後一直繼續會有問題
那麼人民力量、社民連成員在議會胡亂投擲物品就代表他日後所參與的任何行動也是一定會投擲物品?
你的想法是如此無誤
曾經這樣→以後也是這樣→因為向來這樣

另外
請你不要逃避現實了 你一直說錯在國產
到底錯在哪裡不說 就因為中國生產所以錯? 無視美國公司的圖則? 無視用家的使用方法?
你的思想 你對於國產兩字的先入為主 實在令人髮指
竟然有人可以完全無視別人一切的理據
那2個重點:美國公司的設計圖則 用家的使用方法
你可以全然不顧
更甚者將一件事無限伸延
自己口說這跟中港矛盾無關 因為這壓根兒與香港無關
但自己卻不斷的把話題拉扯去香港的政治
更甚者要求對方回答與主題毫無關係的政治問題
對方認為與此事無關選擇不回答 就大言不慚地說對方是左膠、五毛、政治冷感
試問一間傳媒對於一篇報導最重要的標題 那個用於帶出文章重點的標題
下得如此草率
閣下竟可以就此認為這確實是中國產品 因而是害死人 並沒有誤導之嫌
閣下的知識水平 令人堪憂

再一次
我對於你的言語態度表示強烈不滿
閤下對於自己的言行毫無悔改之意卻又假惺惺的表示歉意
而為了隱藏自己待人接物上的缺憾居然當面指摘我貶低傳媒而無視我只是說了句「
你侮辱左狗...」
我對於狗對人類的忠心予以嘉許而閣下居然曲解我的意思
我對於閣下的用心表示不解且如果閣下反省自己的言行

最後
請閣下停止此等以自己低智商
想要把對方拉扯到同等低智商水平然後以堪稱弱智的攻擊方式來攻擊對方以達到逃避自己在是次傳媒在報導上犯了不應該犯的錯的事件上自己走進思想誤區甚或乎隱藏自己平素對於中國、國產的偏見
我衷心希望閣下能夠靜思己過
或與閣下身邊知交好友以一個平靜而公正的心討論傳媒在此事上犯的過錯而並非繼續妄言「向來國產貨品質素如何, 心中有數, 不可單方面指責傳媒」「係國產野就唔存在誤導囉, 已經係事實, 已經害死左人喇」且自得其樂的認為自己所言非虛

以上
一個就是次事件而討論卻被人屈打成左派 繼而被進行無理侮辱且被要求討論極度低智商且與主題毫無關連的網友的言論
回復 支持 反對

在此我深表歉意

同時深表遺憾, 因為我無諗過一個會話傳媒 ...
cla991053 發表於 27-8-2014 11:36

不如你唔好扯開話題啦
人地講緊產地同用法 產地就算係國產
用家用錯方法又關國產咩事呢
唔通醉駕人士渣國產車撞死人又關國產事?
面對現實啦 唔好剩係盲目為反而反
回復 支持 反對

原來閣下知識水平如斯?
原來一個如此誤導讀者的傳媒
居心叵測 行徑還能比得上狗?
你何曾見過狗會此 ...
聖殤 發表於 27-8-2014 12:25

究竟是誰"對人不對事"?就單一事件而言, 就對傳媒作出"狗都不如"的評論, 並加以附和, 這是對事嗎?
留意閣下的用詞, 這樣的行為更是對廣大傳媒不公

而閣下就直指我對人不對事, 就一個盲一個仆~街而"無限引伸"
這樣的邏輯思維實在叫人讚不絕口
如以盲,仆~街和"狗都不如"相比, 我相信後者令人側目的程度有過之而無不及
如此不是雙重標準嗎?

而閣下非黑即白, 非錯即對的言論也讓人不解
"[size=13.333333969116211px]難道你認為錯在國產", 國產不只是錯, 是問題, 如果道出"國產"一詞便會令人聯想到劣質貨品, 害死人這種想法
那就代表國產給予人的印象早已深入民心, 即使傳媒在標題如何用詞, 若在內文得知貨品是內地製, 會有這種想法十分自然
其他國家生產同樣貨品當然問題不會改變, 仍然會害死人, 但你有曾聽過 "香港菜食死人" "日本車撞死人"嗎?
國產貨往往會和生命扯上關係, 不是一朝一夕能令人有這種想法的, 已是日積月累殺人無數換來的, 是自食其果

國產貨問題一直未見有改善, 黑心食品,用品依舊多, [size=13.333333969116211px]曾經這樣→以後也是這樣→因為向來這樣, 我不肯定
[size=13.333333969116211px]但可以肯定的是, 曾經因國貨有人喪命, 以後還是會有人因國貨而喪命, 因為我所見的是, 中國計劃,中國製造的貨品至今仍讓不少人殘障
[size=13.333333969116211px]甚至喪命, 信用度低處未算低

[size=13.333333969116211px]未知是誰先引用我在其他的文章的評論在本討論串作出回應, 挑起事端?
[size=13.333333969116211px]閣下之用意實在令人不解, 先是引用我在東北一事的評論對我作出質問, 其後就一直迴避我對此事的回應和反問
更以"和本文章無關而不作回應"的理由作結, 在這, 我想問一問閣下, 是誰先提出和本文章毫無關係的字句呢?

閣下簡直是"龍門任你擺 飄移境界"的表表者, 可以考慮參加世界盃

然後更誣衊在下"因在東北一事不作解釋而直指對方五毛左膠", 我希望閣下由我最初回應的開頭由頭再讀一遍,
我因何事而指樓主和閣下有左膠的嫌疑, 五毛是指哪一群人
若閣下有認真再讀一次而找不出答案, 則閣下之閱讀理解能力有待改善

對於閣下的邏輯思維, 我實在深表遺憾
"你侮辱左狗"難道就不是暗指傳媒"狗都不如"嗎?
再一次隨意改動語意, 混淆視聽
如非, 則是閣下的語文能力有待改善

若閣下的智力水平高於小弟, 請解釋一下為何會引用毫無關係的舊文章的字句在本討論使用,
並且翻查小弟的的陳年舊帖, 以毫不相干的私事作出回應?
我遊歷聊天廣場近十年, 會翻查回應者的舊帖並加以引用的人, 我還是第一次見
對於閣下未有回應"唔係十幾廿年之後回歸中國" 一事, 小弟仍抱有疑問, 請閣下在下一次作出回覆, 謝謝
回復 支持 反對

究竟是誰"對人不對事"?就單一事件而言, 就對傳媒作出"狗都不如"的評論, 並加以附和, 這是對事嗎?
留意閣下 ...
cla991053 發表於 27-8-2014 06:25 PM

[覺得長篇請直接到最後]
    對於你
我真係無言到極點

「不如你唔好扯開話題啦
人地講緊產地同用法 產地就算係國產
用家用錯方法又關國產咩事呢
唔通醉駕人士渣國產車撞死人又關國產事?
面對現實啦 唔好剩係盲目為反而反

你果然係絕對無視其他人既言論
我諗冇必要同你再繼續討論呢個話題 所以呢個會係最後既
我覺得上邊講得好岩 因為係呢件事上面 其他人既意見 你採取不聞不問既處理方法
「面對現實啦 唔好剩係盲目為反而反」
plz~~

針對網友攻擊網友先既係你
仲夠膽係到叫人去睇精神料醫生 邏輯有問題
睇黎有d人個有冇問題就唔知 就肯定有問題
嗱 我唔係話你呀 唔好咁好想像力又將我講d野係到改成自己既想法(←「9唔答8 人地以事論事就話人地係五毛 你用下腦啦!!」 by29#」)
我再一次重申
當樓主話    (↓嗱下面我引樓主5#發言咋 唔係我話佢狗都不如)

只能用 字來形容 呢班歪曲事實 嘩眾取寵
既傳媒 !!!!!!   狗 狗 狗 呢班傳媒就快連狗都不如!!!

我只係回話樓主咁講「 侮辱左狗...」
因為狗唔會冤枉人 更唔會亂去侮辱人 唔會連個事實都唔理係到為盲反而反
如果話用狗黎形容傳媒 咁係咪姐係話狗會亂去吠唔理事實 咁係咪貶低緊、侮辱緊隻狗先? 我咁講係維護緊狗既名聲  但你就死話我話傳媒狗都不如
你咁都唔明 睇黎你中文...唔係!應該話你d理解能力好有問題下囉 定係你又係到自high? 睇黎要去check下個腦睇下精神科個個係你囉(←樓主29#「   定係你唔夠人講 自己冇point先扮冇mood呢?  無啦啦叫你去睇精神科 我睇你要去睇精神科就真 」)
其他狗我相信唔會咁做 至於 屋企隻狗會唔會係到亂吠為事實盲反而反我就唔知
你自己知自己事啦

[回正題]
btw
嗱呢到都唔係我話你 唔係針對你嫁
33#講話「不如你唔好扯開話題啦……面對現實啦 唔好剩係盲目為反而反
唔好又話我係到咩個人意見又咩社會大眾
你扯開話題 唔理個事實係到為盲反而反唔係我一個人既觀點
仲話乜「我睇兩句已經見到你好多幻想,你可能有有妄想迫害症」(←你自己23#講)
姐係如果咁睇呢 我相信除左你之外全世界都有嫁啦
點解你冇? 你鬼會比人迫害到咩 人地話你 同你唔同意見就係到話人五毛左膠 之後就唔聽
原來五毛左膠講既野唔洗聽唔洗理? 你唔好話我又好想像力 你根本從來都冇理過人講乜
33#話你「不如你唔好扯開話題啦」你有理到咩? 人地以前係點關你乜事姐 佢有冇害死人都好 今次唔關佢事 我地以事論事 你就係到扯扯扯
你自己講其他國家生產同樣貨品當然問題不會改變, 仍然會害死人」(←34#)姐係你承認其實呢個問題根本唔係出係產地身上 因為問題就算其他國家生產都係會害死人
你只係覺得「
[size=13.333333969116211px]國產不只是錯, 是問題, 如果道出"國產"一詞便會令人聯想到劣質貨品, 害死人這種想法國產貨往往會和生命扯上關係, 不是一朝一夕能令人有這種想法的, 已是日積月累殺人無數換來的, 是自食其果」 我都廢事引晒成段出黎串7你 你自己打咩自己睇下啦
你自打咀巴到呢...
「係國產野就唔存在誤導囉, 已經係事實, 已經害死左人喇」(by你自己16#)
你到底知唔知道自己講緊乜
你明知就算產地、國產轉左 個問題依然會有 仍然會害死人 姐係其實唔係國產既錯 依然一口咬定係國產既錯(「不只是錯」 ←姐係有錯啦 冇屈你) 因為係事實 已經害死左人
乜原來就算轉100個地方個問題仍然唔會改善仲會害死人 你都覺得係國產既錯
你咁都唔係盲反? 乜野係國產野再唔存在誤導 姐係總之國產野就唔係誤導 唔係國產野就可能存在誤導
大佬呀 你真係自己讀一次諗下邏輯啦
又話就算其他國家生產同樣貨品問題唔會改變仲係會害死人 又話乜野國產係錯係問題呀唔存在誤導害死人
我都唔知話乜你好 你自己又話國產係錯係害死人又話就算轉左產地都仍然會害死人 咁到底乜野害死人 呢件事上係中國呢個產地害死人定係唔係中國呢個產地害死人
唉算啦我都廢事同你討論 我地以事論事你就係到咩日積月累呀因為佢以前殺人無數累積所以就自食其果
姐係例子如果你以前殺人無數 咁以後一有殺人案就去拉你因為你累積自食其果 理得係咪你殺你錯 ←咁呀?
仲話人老屈你睇黎你係最鐘意老屈人個個囉

繼續扯開話題啦你 想我答你? 你諗清楚到底呢個報導有乜問題先出聲啦天才
回復 支持 反對

回復 31# cla991053

呢件貨既然係國產, 報章寫佢係國產梳化合情合理, 唔存在任何誤導人諗法既問題, <<

就憑你呢句野 我就知你欠缺全面既思考,邏輯及理解能力。

1樓解釋得咁清楚你唔明 ok!! 其他人亦舉唔同例子比你
更多次解釋比你聽 你既邏輯謬誤(小學6年級己經唔會錯)
可惜你乃萬中無一(什至億中無一)既絕頂聰明人!!  (第三世界?)

事實:用日本刀界親手
標題:日本刀在港傷人

事實:日本食品受幅射影響可能致癌
標題:日本某工廠懷疑謀殺香港人

事實:美國車撞死人
標題:美國貨在港害死人

事實:cla991053 曾打過呢幾組字詞: 妄想迫害症 病入膏肓  口臭 狗   
標題:   患妄想迫害症而病入膏肓既口臭狗cla991053在網上打字
回復 支持 反對

回復 34# cla991053

留意閣下的用詞, 這樣的行為更是對廣大傳媒不公   <<<你既言論

只能用字來形容 呢班歪曲事實 嘩眾取寵
既傳媒 !!!!!!   狗 狗 狗 呢班傳媒就快連狗都不如!!!

咩叫呢班?? 呢班?????     

點解你可以拉埋廣大傳媒落水?...............

你冇讀過書架?..................
英文咪有d問題會問 line23(they) (line2)them 是指什麼!!

隨左用億中無中一來形容你外 諗唔到其他

回復 支持 反對

[覺得長篇請直接到最後]
    對於你
我真係無言到極點

「不如你唔好扯開話題啦
人地講緊產地同用法 產 ...
聖殤 發表於 27-8-2014 20:25

唔得閒逐句應你, 閣下話呢個REPLY會係總結, 咁我都用一張圖總結呢幾日既討論, 你咁高智慧, 應該明咩意思

我不嬲都鐘意同人玩解謎, 你解得明應該知我想講乜
回復 支持 反對

回復 38# cla991053

你既總結漂亮,與35樓對比下
這就是總結!!自打嘴巴後,冇晒point

唯有扮下可憐用一張圖總結lo......

綜合全討論,包括36樓37樓,可見你的知識豐富,邏輯有條理,

智商什高,可謂可造之才,億中無一。我佩服你既自hi,厚面皮

我甘拜下風。
回復 支持 反對