查看: 6469|回復: 16
收起左側

你肯唔肯比阿媽同你共用你電腦?點解決?

關閉 [複製鏈接]
佢突然細細聲同老豆講野,無意聽到,(佢呢個行為,令我好不安)
想趁我返工,用我電腦,
我都唔知點解,佢先有機會用到,佢都要返工,邊有時間,
雖然知佢就快要轉工,但我怕佢退休/短休之類,佢唔係年齡大喎(5X歲)

佢唔識電腦野囉,聽佢講想學,佢呢D人唔係咩讀得書既人,懶懶地,
家務大多係我做,我係心目中,佢返份牛工當寶,有時間呢,唔係打理屋企,
佢做野三分鍾熱度,
雖然我真係唔多LIKE佢,,好反胃,

唉,,佢陰聲細氣咁同老豆講野,,想法好陰濕,
似乎唔打算問我,而佢都知我唔鍾意同人共用電腦,

點解決先???
台機係次選,,屋企唔大,,,買平板電腦比佢好唔好?
但連我自己都唔熟平板電腦,
回復

本身我自己屋企得一部台機電腦, 我都冇SET PW果D野 有時佢開黎用我都好僧.
成日左開右開我地D野黎睇 變左自己冇晒私隱.
之後自己出黎做下PT搵到小小錢 就決定買部NB比自己咁就WIN WIN SITUATION.
佢自己又有電腦用 又唔洗睇到我D私人野.
其實唔想同屋企人SHARE部電腦用無非都係因為部電腦有私人野
如果你阿媽淨係用文書工作咪細細地買部文書機比佢LO 反正差唔多暑假又係電腦節 又大減價^^
回復 支持 反對

屋企3部電腦表示毫無壓力。。
回復 支持 反對

我老母只係會拎手機睇韓劇同股票
未出現smartphone時佢都會同我爭電腦
其實冇辦法...佢點都係你呀媽,佢供緊你起居飲食
只能夠儲錢買部netbook真真正正for自己~
回復 支持 反對

屋企3部電腦表示毫無壓力。。
Hellkite 發表於 4-7-2014 16:40

威喇威喇,人地問點解決呀,你講呢啲把托
回復 支持 反對

回復 3# Hellkite

人地問解決方法wo   你講你有幾部電腦做乜姐
回復 支持 反對

電腦開多個使用者,
而你個使用者就加上密碼,
咁咪天都光晒
btw,新手唔識用電腦會亂上網,
因住電腦中毒,所以要保險d買個勁既防毒用。
回復 支持 反對

你試下用yes
回復 支持 反對

回#4
嘩,,睇股@@?有錢

回#7
但時間上,,我怕佢同我爭,,怕佢玩電腦上癮左= ="
唉,,,電腦好吸引嫁嘛.

回#8
咩YES?
回復 支持 反對

回#7
但時間上,,我怕佢同我爭,,怕佢玩電腦上癮左= ="
唉,,,電腦好吸引嫁嘛.

黑色﹏眼睛 發表於 8-7-2014 02:10

唔洗杞人憂天住,未試過點知呢。
加上老一輩用電腦又唔會打ONLINE GAME升LV等,可以玩得幾耐,
同埋電腦咁多野學,我估速成都未學識吧,呢個應該要佢興趣大減吧。
回復 支持 反對