樓主: wonderingbb
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[AOFE]惡人兵堡 (不再更新)

意大利兵好弱,出兵又慢
我覺得可以改佢先升精銳,或者減殺敵升帝
馬扎爾真係弱得好過份,一開始比佢升帝都唔 ...
~強~ 發表於 8-1-2013 10:15

我唔覺得意大利弱,佢打馬有加成依一點已經好強
佢精完後佢的攻速亦會提升,比佢500先精銳我認為恰到好處

我原本想馬扎爾一開始比佢精銳但礙於AOFE個劇情編輯有BUG整唔到
但其實佢本身能力係唔錯,50帝一樣都係恰到好處
而且一開始帝係唔可行,因為一開始開眼係絕對不公平
回復 支持 反對

回復 1# wonderingbb

所有近戰的文明 應該都要直升精銳
印加    匈奴 日本 馬札爾 都要全先升精銳
這樣比較平衡

斯拉夫一開始先精銳  沒有帝王 跟土耳其一樣
直接600出村 自己蓋城鎮升

建議有空可以到台灣的對戰網打看看
感覺台灣人做的AOFE兵堡比較有平衡性
回復 支持 反對

回復 22# wonderingbb

那是因為沒有玩工程器
在台灣都是250人口 6個城堡 AOFE
回復 支持 反對

回復  wonderingbb

這 ...
神乎棋技 發表於 8-1-2013 17:50

先多謝你的意見,以下是我的回應
第一,台灣個AOFE兵堡是用我的地圖來改,就算要改都要credit一下,我只是覺得不知會我一聲便修改我的圖有點說不通的說
第二,香港跟台灣玩法不同,可拉或禁拉會影響到殺敵升帝數,不能相提並論,亦不能互作參考
第三,大概你不知道AOFE是跟據1.0c修改的,日本匈奴出兵速度比以前快,如果先精的話後果不堪設想

或者你可以先再想一想我以上的說話再來作討論
建議有空可以到香港的對戰網打看看
回復 支持 反對

首先多謝你寶貴的意見
有好重要的一點請你注意,我們香港場是禁拉的,而我們這兵堡圖是跟據禁拉這一特性而調整
你覺得在禁拉的情況下,有文明先精會否有點不公平?
假如匈奴先精對上弓手多的時候,基本上已經可以gg,別忘記匈奴在AOFE生兵速度是快了很多的
當然如果你玩拉兵可以用台灣的兵堡圖,但我對台圖不太了解所以不便作出批評
回復 支持 反對

係啦,其實我地改個圖,服務對像係香港玩禁拉哦班人,唔係服務玩台灣人,人地拉兵圖係點,老實講句唔關我事
回復 支持 反對

這 ...
神乎棋技 發表於 8-1-2013 17:50

這裡是香港場
為什麼要參考台灣場?
禁拉和可拉在文明調整上有差異
難道你不懂這道理嗎?
再者人家一向玩香港場
為何叫人家去台灣場?
如果叫台人玩香港場
台人又會願意嗎?
請你發言前想清楚^^
回復 支持 反對

回復 54# 神乎棋技

用香港同台灣場黎比較真的很無知
回復 支持 反對

先多謝你的意見,以下是我的回應
第一,台灣個AOFE兵堡是用我的地圖來改,就算要改都要credit一下,我只是覺 ...
wonderingbb 發表於 8-1-2013 18:15

支持樓主!
悍衛香港兵堡!
回復 支持 反對

在下想在幾日內完成所有文明平衡出final version
如有建議請盡快提出,一起討論

========================= ...
wonderingbb 發表於 30-12-2012 23:42

這是我的個人意見,不是想同你嘈交
如果你個檔係自己由頭到尾重新整過,咁我又真係覺得台灣人改你既檔好過份既
但你自己既檔都係用人地個檔改返黎,有咩資格話人地不知所謂呢?
就算你既target係話佢6座堡,我都唔覺有咩問題
你地玩既兵堡,都將某d升精銳,某d兵冇升精銳啦
人地有人地玩法,你地有你地玩法

講返平衡方面
用5C83F57D改做惡人兵堡,應該都係為左迎合樂古玩家口味
但出現以下問題
1)1p行去2p的路程,係遠過3p行去4p
2)2p同7p出口位係對稱,但3p同6p出口位係不對稱
3)1234p行去出口度既路程比5678p行去出口既路程遠
如果閣下真係有心平衡兵堡,未知閣下會唔會修改一下呢個問題
但所謂既修改我都係唔主張
我主張閣下應該自己由頭到尾重新整過兵堡
就算玩法一樣都冇問題,起碼叫做自己整,唔係「修改」返黎

科技方面
象扶,後勤呢d科技早應該取消,法蘭克應該加返殺敵人數升帝
我覺得冇必要比呢d強大文明有咁快有呢d科技