查看: 3087|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手硬件疑問

嗯..
我想問下
一個電腦既底版
除左影響佢可以插咩cpu之外
好似話個晶片組會影響到ram既效能

ram上面既速度唔係已經有 1600 1333 果度咩?
點解仲會比底版影響?
仲有底版如果唔超頻果d係唔係唔會影響到cpu既效能?

跟住火牛...
我知一d勁既顯卡好食電
跟住風扇又會要電
咁如果 只用中階顯卡 2個風扇
550W既火牛夠唔夠用?

仲有CPU既問題
我之前判斷CPU 勁唔勁
純粹靠睇佢 CLOCK RATE 大唔大
但係有人就同我講 CLOCK RATE 唔係判斷cpu勁唔勁既唯一因素..
咁我應該靠d咩數據去判斷cpu性能呢?
---------
置頂果度果d真係有d複雜..而且都比較多術語..嗯....
例如 : 仲要睇Mhz,緩存,FSB,架構等...
Mhz...呃...係指置頂果度post入面既12 同 6 MBOX?
緩存...cache?
FSB???
架構點知邊個好  = =||||????
仲有... <而且P4FSB800MHZ,E7300行FSB1066MHZ>
呢度個MHZ 又係咩?
回復

RAM既頻率原本係1333的,1333以上果D全部都係超頻黎,唔同底板都應該會影響到佢超既頻率...

唔超頻唔會影響粒CPU原本既效能的

火牛果到550W應該夠,不過最好搵D測D配置大概食幾多電既網

CPU既話最簡單係可以睇人地測試個分數的..不過通常價錢都代表左效能..

最低果到留低比專家講有D英文既都一舊雲....
回復 支持 反對

底板其實可以影響太多野..

中階顯卡係指??
一般其他config唔係終極食電怪
550W冇咩理由推唔起(除非係超級垃圾)
推高階都得,不過長期高負載對隻牛唔好

CPU效能真係好難講話點睇既..
最好都係自己上網查個效能算(不過其實唔係粒粒U都話勁d,有d可能係某方面較勁,某較弱)
或者同一架構都可以易比d既

MHz 可以代表好多野
緩存...cache    right
FSB 可以睇下呢度
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5 ... F%E6%B5%81%E6%8E%92
intel野黎
AMD係HyperTransport

不過依家intel已經唔係FSB了
應該係DMI同QPI

<而且P4FSB800MHZ,E7300行FSB1066MHZ>
就係FSB個MHz
回復 支持 反對

首先多謝你睇置頂post

嗯..
我想問下
一個電腦既底版
好似話個晶片組會影響到ram既效能

其實每個晶片都有特色
例如雙通道,三通道等..會有少少影響ram既速度(不過唔算大)

ram上面既速度唔係已經有 1600 1333 果度咩?
點解仲會比底版影響?
仲有底版如果唔超頻果d係唔係唔會影響到cpu既效能?

無錯..ram本身有佢應有既速度..例如ddr3..1333 1600 1866
一般黎講都係以1333為ddr3主流..
底板亦有佢既規格限制..以支援ddr3底板為例..有d底板無寫支援1600..只寫1333..
其實就係唔建議你用1600..因為有機會真係用1600連著機既機會都無
如果底板唔超頻..咪就係本身個種速度..
例如你落I7 3770K 加 1600 RAM .. 有D底板會自跳1600..因為3770K可支援DDR3-1333/1600(正常情況下)
再有另一個例如..如果你用 G530 加 1333 RAM..係唔超頻情況下會自降至 1066 RAM..因為 G530可支援 DDR3-1066 (當然都係正常情況下)

跟住火牛...
我知一d勁既顯卡好食電
跟住風扇又會要電
咁如果 只用中階顯卡 2個風扇
550W既火牛夠唔夠用?

其實一部電腦..當打機咁計..通常用電最多都係顯示卡..要睇返你用咩顯示卡而定..有D顯示卡FULL LOAD要幾百W
風扇唔食電架~~你落十把風扇都無100W

仲有CPU既問題
我之前判斷CPU 勁唔勁
純粹靠睇佢 CLOCK RATE 大唔大
但係有人就同我講 CLOCK RATE 唔係判斷cpu勁唔勁既唯一因素..
咁我應該靠d咩數據去判斷cpu性能呢?

呢個係絕對正確既概念..
---------
置頂果度果d真係有d複雜..而且都比較多術語..嗯....
例如 : 仲要睇Mhz,緩存,FSB,架構等...
Mhz...呃...係指置頂果度post入面既12 同 6 MBOX?
緩存...cache?
FSB???
架構點知邊個好  = =||||????
仲有... <而且P4FSB800MHZ,E7300行FSB1066MHZ>
呢度個MHZ 又係咩?

Mhz係一個頻率單位黎~..就算電腦世界外都有可能接觸到..特別讀理科既人一定接觸過

幾多MB個D..MB係單位..cache就好似CPU入面既記憶體咁..幫助運算..當然係好多野都相同既情況下..cache就係取決因素

FSB....好似一個大類咁..有固定既標準,例如800,1066,1333..正常都係好似RAM既標準咁..都係以mhz做單位

架構係另一樣野..因為唔同系列..推出既時間都唔同~科技會隨時間而進步..因為架構會有所改良/進化

例如上樓所講..宜家I3,I5,I7個架構已經用DMI取代左FSB~

其實宜家INTEL CPU感覺上比以前分得清楚D..因為以效能計算(系列方式) i7>i5>i3>Celeron由高至低去 [以現時市場]

最後一個提醒..所有關於頻率既野都會以mhz做單位或hz做單位(不過一般電腦數字較大用既單位都係mhz)(hz用係其他方面)

有mb做單位既野..一般都係關於容量/記憶體等等
回復 支持 反對

首先多謝你睇置頂post

嗯..
我想問下
一個電腦既底版
好似話個晶片組會影響到 ...
※暗雲之雷※ 發表於 1-8-2012 16:08

咁樣啊...
底版方面
行 dual channel
又支援到 DDR3 1600
又要一千樓下既 ASUS 底版有冇??
(是關濟睇 果堆版既型號 我真係乜都睇唔出 )
(最好有埋 LGA 1155 socket >.<...)

不過我有d奇怪你話
<例如你落I7 3770K 加 1600 RAM .. 有D底板會自跳1600..因為3770K可支援DDR3-1333/1600(正常情況下)>
即係塊底版就算唔支援 DDR3 1600 因為粒U 底版都可以行到1600 ??

---
火牛果度..
咁我而家都冇咁驚 - -|
我張顯卡係 GT630 (窮人可以揀既範圍真係細 ORZ...)
咁應該用返 550W 火牛就OK...
(因為我就算再換
應該都係換返張 GTX 550 TI..佢果度話max power都唔過120 ....)

-----------
cpu 果度..
呃..
即係要比較d咩先?
架構 > cache > clock rate?

intel i5 2320 1400樓下買唔買得過??
順手問下如果我真係買 i5 2320
咁我用一條 DDR3 1600 又行唔行到??

-------------------
再問多下..
一塊 ATX 既底版 同一塊 MINI ATX既底版差別係咪只有 大小?
回復 支持 反對

咁樣啊...
底版方面
(是關濟睇 果堆版既型號 我真係乜都睇唔出  )
(最好有埋 LGA 1155 socket >.<...)

ASUS P8B75-M B75,DDR3,LGA 1155,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B        HK$ 685               
ASUS P8B75-M LE B75,DDR3,LGA 1155,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B        HK$ 600               
ASUS P8B75-V B75,DDR3,LGA 1155,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B        HK$ 690                        
ASUS P8H77-I H77,DDR3,LGA 1155,USB3.0,SATA3 6Gb/s,Mini-ITX M/B        HK$ 950               
ASUS P8H77-M H77,DDR3,LGA 1155,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B        HK$ 840               
ASUS P8H77-M LE H77,DDR3,LGA 1155,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B        HK$ 755

不過我有d奇怪你話
<例如你落I7 3770K 加 1600 RAM .. 有D底板會自跳1600..因為3770K可支援DDR3-1333/1600(正常情況下)>
即係塊底版就算唔支援 DDR3 1600 因為粒U 底版都可以行到1600 ??

假如塊底板行到1600,而且用緊條1600 ram ..*所以我所講既係有d底板會自跳1600
因為i7 3770k為例,如果塊底板只去到1333..係唔超頻下都係仍然1333..有d較高階支援1600...有機會自跳1600

---
火牛果度..
咁我而家都冇咁驚 - -|
我張顯卡係 GT630 (窮人可以揀既範圍真係細 ORZ...)
咁應該用返 550W 火牛就OK...
(因為我就算再換
應該都係換返張 GTX 550 TI..佢果度話max power都唔過120 ....)

根據官方數字..550TI FULL LOAD去到116W (呢個數字係講緊張卡Only)而整部電腦計算..nvidia要求至少400w或以上
gt630 550w當然ok..不過你個隻550w係咩牌子咩型號??

-----------
cpu 果度..
呃..
即係要比較d咩先?
架構 > cache > clock rate?

intel i5 2320 1400樓下買唔買得過??
順手問下如果我真係買 i5 2320
咁我用一條 DDR3 1600 又行唔行到??

要比較好多野..不過當你i5..入面計..i5第2代架構入面所有型號都係用同一架構..
所以你見i5-2XXX個D..數字越大係越快..因為架構一樣..而且香港買到既全部都係6MB cache ..但個clock GHZ唔同

i5 2320 大約都係$13XX

如果你買左1600 RAM..唔超頻既話..會行1333 RAM
回復 支持 反對

咁樣啊...
底版方面
(是關濟睇 果堆 ...
※暗雲之雷※ 發表於 1-8-2012 17:37

呃..
咁...
如果我想用
ASUS P8H77-M H77
但係我見到下面隻
ASUS P8H77-M H77 LE
好似平D
咁如果我剩係放兩條RAM...(我見到ASUS 官方果度寫 H77 LE 得兩個RAM槽 H77有4個 其他分別我就唔知 X_X)
咁用H77 LE 會唔會好過 H77 ??
(官網
http://www.asus.com/Motherboards ... _LE/#specifications
http://www.asus.com/Motherboards ... 77M/#specifications)
-------------------------
550w... 我打算用ANTEC
係置頂果度好似550W 都唔平
但係我見到 Antec HCG 620 有620W又可以600蚊以下買到...
(來源 : http://www.price.com.hk/product.php?p=125369 我諗前兩日先報既價應該唔會咁快變掛??)
所以又心郁郁想買620W....

----------------------
即係如果我 CPU 係I5 第2世代
2幾幾幾 最大都係1333MHZ...
嗯...
咁我應該會考慮返 1333MHZ既4G DDR3 RAM..

咁應該就兩條呢個 Kingston KVR1333D3N9/4G...
回復 支持 反對

其實呢2塊板都算接近
最主要係少左2條ram slot同埋pci個邊d槽分配唔同
睇返你自己需要..而選擇就可以

其實你宜家用緊邊隻550W? 一定要換??
ANTEC HCG 620W係一個唔錯既選擇..不過$550左右呢個價錢留意返好似灣電298先做到

最後個條..都可以咁選擇
回復 支持 反對

其實呢2塊板都算接近
最主要係少左2條ram slot同埋pci個邊d槽分配唔同
睇返你自己需要..而選擇就可以

其實 ...
※暗雲之雷※ 發表於 1-8-2012 19:06

pci槽...
用來插D咩 -- ????

我而家用緊既係400W 火牛 -- |||
所以之前先會拆墮到有錢都唔買得 GTX550 TI...要用張630 頂硬上

呃...
砌機果陣唔可以自己帶一部份既料過去架???
始終個價實在太吸引...
回復 支持 反對

PCI 槽都係插下lan卡,sound卡等等

你個個問題要睇返個別shop
有d shop可能要額外收費..睇你係散件帶去定係成部帶去當升級..一般應該唔洗額外收費

不過間間唔同做法

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
天才A + 1 好多謝一直解答我既問題

查看全部評分

回復 支持 反對