打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] [召喚]有玩diva既玩家 + 1個(幾無聊)既問題

回復 1300# Torchic╳小火雞
變慢的曲子要特別花多d心機落去捉拍子方面..
有時我聽落覺得係某個速度 但係實際上原來係再快d
嘛... 不過我暫時玩既歌都好少會係尾段減速
SPiCa我暫時都未玩過lol
就咁睇譜面...節奏的確比較奇怪呢

啊 原來sega同capcom很要好的嗎
咁我強烈建議出初音洛克人...(?!?!)
洛克人既流行程度至少都有得同mh比吧
或者可能仲要高好多
好吧我只是說笑而已
很難想像初音在打怪的樣子就是了

至於現在PC的PDA價錢是多少嘛
我暫時還不知道
大概4月尾我會入去玩一次 到時我再留意吧
回復 支持 反對

有時我聽落覺得係某個速度 但係實際上原來係再快d

我反而係成日係漸慢位打快左
即係我聽落覺得係某個速度 但係實際上原來係再慢d
可能一緊張隻手一震就不自覺咁想打落去 驚冇打落去既話就會甩

其實印象中SEGA與CAPCOM還有NAMCO三面也很要好
(你大概看看太鼓都知什麼一回事了 不論是怪物獵人還是DIVA曲都有收錄

反而KONAMI就看起來很孤獨的樣子
不過亞洲上街機音樂遊戲的市場還好像是KONAMI做主導

================================

原來你已經很久沒有去PC
那麼還是算了
回復 支持 反對

回復 1302# Torchic╳小火雞
其實你講果個情況我都有遇到
簡單黎講 我捉唔準拍子都係正常既事
無論係捉快左定捉慢左都好orz
大概緊張係因為見到粒音之後
好衝動想禁落去
同時又驚甩音?
我自己就係咁

啊原來如此嗎
同其他公司合作 大概有好都有壞
唔同其他公司合作都係
雖然我暫時都講唔出前者有咩壞處
但理論上黎講照計係有的

好奇一問 konami有甚麼音g呢
懶的去search haha

上一次去PC既時候仲未到4月
所以價錢仍然係$3不變
回復 支持 反對

總會有人說「你冷靜一點就沒有問題了」
不過冷靜不是想做就做的嘛...最後還是要靠經驗才行
面對得多類似的壓力就能解決了

=====================================

其實...只計香港的機鋪上來說
除了PDA、洗衣機、太鼓、DJMAX之外 (當然不排除還有些超冷門的
其餘音樂遊戲全部都是KONAMI的
(正確來說應該是KONAMI轄下的BEMANI系列

=======================================

又來contest了 不過是很普通的達成率contest
第七回達成率チャレンジコンテスト
期間:2013/04/17(水) ~ 2013/04/30(火)
お題:4曲の達成率の合計
コース:初級/中級/上級
補足:       
初級は難易度「★1~★5」の曲の中から4曲
中級は難易度「★4~★7」の曲の中から4曲
上級は難易度「★6~★9」の曲の中から4曲

另外之前原來說了今個月有三首新曲
不過就沒有給歌名 只給了PV畫面

把歌詞找了一找 應該就是ネコミミアーカイブ

之前有消息指otetsu的ブラックゴールド會被收錄
大概就是指這個吧
(不過otetsu的流歌曲還真的很恐怖 星屑utopia又是 迷的サイバネティックス又是)

最後一幅 這真的沒有頭緒
看起來大概是跟賽車遊戲(?)合作的曲子?
回復 支持 反對

回復 1304# Torchic╳小火雞
嗯 或者真係會有高手可以令到自己冷靜既
不過唔會係我同你 sosad

jubeat是konami的嗎?

其實呢種contest都唔錯
揀歌方面既彈性幾大
可以揀番自己最擅長既歌黎玩
係衝達成率方面 係一件好事黎
不過係衝排行榜的話..咁就冇左呢個優勢了
畢竟大家都會揀自己擅長既歌黎玩吧

由4:56開始睇 就會見到ブラックゴールド
其實我都覺得奇怪 點解SEGA咁耐仲未出呢首歌
宜家終於出現了
(條片係1月尾推出既
到宜家都差唔多有3個月啦orz)

恐怖的意思是?
我記得星屑烏托邦係好短既時間之內就完成
好似係唔知幾日 定係甚至1日orz
似乎太神速了吧orz

最後果首賽車曲
我估有可能又係after burner & MSS既fd
姐係幫SEGA之前d街機(好似係?)遊戲入面既歌填番d詞落去
再推出黎既舊酒新瓶系列歌曲
回復 支持 反對

jubeat是KONAMI的
鼓機 結他機 跳舞機 甚至最近搬到千色的SDVX和Dance Evolution
也是KONAMI的
(當然還有pop'n music、beatmania IIDX與REFLEC BEAT等等等等...

=======================================

恐怖的意思是...玩起上來很恐怖
例如星屑utopia很快
迷的サイバネティックス拍子怪之餘 中間又幾抽魚蛋這樣
不過這兩首大概算是PDA最早期的ルカ曲

======================================

最後那首賽車曲
希望不要好像after burner那麼難就好
不過你說很沒錯
MSS的賽車遊戲Out Run與飛行射擊遊戲after burner也是街機來的
回復 支持 反對

回復 1306# Torchic╳小火雞
哇..街機音G的種類也太多了吧
要講konami既街機 我淨係識得blackjack
(係一部有勁大個mon既機 係多人遊戲黎
PC同千色都有一部
不過就唔係音G黎)
因為我次次去親PC都會見到呢部好顯眼既街機
所以先留意到佢

迷的サイバネティックス我也沒玩過
但星屑烏托邦真係幾快下
不過一習慣左佢個節奏就冇乜問題
咁當然...中間既幾串魚蛋都可以幾要命

等我聽日得閒再好好聽一聽呢3首歌先
回復 支持 反對

喔 blackjack
是不是千色洗衣機對面的那一部
我之前看過有人在等候玩洗衣機 於是就坐在那部blackjack上等著
這感覺...這部blackjack好像變成了「椅子」多過「機台」了吧orz

===============================

迷的サイバネティックス
H雖然是lv5不過我覺得是lv6 因為節奏很怪
EX...間奏蠻難的 有連打

不過面對節奏怪的曲子
只要多d聽首歌就可以解決 嗯 大概
回復 支持 反對

回復 1308# Torchic╳小火雞
嗯 位置大概係果度
係正2部PDA左面 (如果你企係PDA前面)
PC果部..我次次去親都有人係度玩
唔知係唔係因為撞正D黃金時段之類
定係真係多人玩

迷的サイバネティックス間奏既節奏的確係幾奇怪
每串連打D節奏都唔係一樣的
有個別一兩串唔多一樣
魚蛋以外既兩三粒連打都有D奇怪
不過我都認為聽多D首歌就可以減輕呢個問題
回復 支持 反對

其實係因為PC夠平
以我印象 整個天水圍元朗就好像真的只有千色和PC有PDA
況且後者才3蚊 住在這裡的玩家也會先去PC了吧
所以黃金時段多人也不意外

=================================

說起節奏怪
我永遠不會忘記三首歌

首先是Miracle Paint
你應該玩過了吧 我印象中H已經都很難了
回復 支持 反對