查看: 11344|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[討論] 小學雞和29的定義?

關閉 [複製鏈接]

我有1年冇玩aoc了,理幾個月玩返,發現aoc出現了一個新詞語(小學雞)
9極小學雞的定義是什麼呢?
我在xx智識上查正過:

[小學雞]

是因爲小學生整天跑來跑去,
從我以前的高中課室(在頂樓)看到對面小學的操場,
看起來就像一大堆小雞在跑…^^"
在我的高中同學間一直都很通用啊.
害我一時間都忘記這個不是common word了.

小學雞回憶錄 (文具篇)
那天說起「小學雞」,勾起了對小學生活的回憶。我的「小學雞」時代是在八十年代尾九十年代初,都已經是十多年前的事了,光景與現在大不同。或許對於跟我不同年代的朋友來說這篇網誌能引起的共鳴不大,但我邊寫邊想起的都是甜蜜的回憶。

咁樣..9極大家係用錯字義定係....字義的性質變了?
由此可見,小學雞的定義是說他在跑-.-
9極在aoc上...的定義是什麼呢?
是(文中說的/心智方面/說話方面)有特大家考察,咁樣..9極大家係用錯字義定係....字義的性質變了?

29的定義:
理幾次玩aoc經常比人說29-.-,之前都冇..講真..
我發現某d人經常因為這幾樣東西而說...
(棄/死左(玩cs)/某玩家唔聽你點/lag)等等
而29的定義又是什麼呢?
我在aoc上查正過

肉腳

咁樣既話,棄又29,死左又29,唔聽你點又29,lag又29,aoc未好多29-.-?
我曾在專家場的兵堡中比人話過29-.-
只是果陣lag緊-.-而我d兵又塞住係門口,我禁左 3秒先行,又比人話29-.-
所以我們應該細想....
29是用來定義階梯/助語詞呢-.-?
---------------------------------------------
所以想同大家討論下小學雞和29的定義
回復

留位,有特保充
回復 支持 反對

小學雞指一 d 人明明係自己做錯仲要話人 唔夠人串就玩洗頻 一係就玩lag 一係就開波亂棄

呢d就係小學雞

29 係指實力廢到爆既人 又唔可以話係新手 只不過係識玩 不過玩得廢就叫29
回復 支持 反對

咁你自己 實力又好勁嗎=0=?
既然樓主講到29定義 不如講埋神手/專家吧
神手定義系咩? 打online game 一打幾10人 就叫神手啦
咁呢d 1on1 就叫,,未免太早定下吧
成日都見兵堡什麽專家級...又話禁新手 但我想知 你知道對手是否新手嗎?
再者 沒有新手 可來神手? 當初自己也是一個新手一名吧
神手 沒有輸ge一日嗎? 一旦神手輸了 又比人話29? 咁人話人 話到幾時?
p.s 本人沒有針對任何人
回復 支持 反對

神手定義系咩? 打online game 一打幾10人 就叫神手啦
成日都見兵堡什麽專家級...又話禁新手 但我想知 你知道對 ...
wing1204 發表於 8-1-2010 17:52

need need 唔好咁串人lo@@

同埋係咪話緊我喔@@?
回復 支持 反對

These words are abused by players...
Personally...The definition of these is different from people to people.
So no one can tell who is 29/Primary chick
回復 支持 反對

need need 唔好咁串人lo@@

同埋係咪話緊我喔@@?
pca-002021 發表於 8-1-2010 18:11

不要對號入座吧 這裡不是戲院 或者任何對號入座ge地方

只是討論而已 講明沒有針對
回復 支持 反對

成日都見兵堡什麽專家級...又話禁新手 但我想知 你知道對 ...
wing1204 發表於 8-1-2010 17:52

因此我們不應經常說29,因為比人說29唔好受-_-
除非他真的做了新手先會做的東西吧
回復 支持 反對

小學雞指一 d 人明明係自己做錯仲要話人 唔夠人串就玩洗頻 一係就玩lag 一係就開波亂棄

呢d就係小學雞

29 係指實力廢到爆既人 又唔可以話係新手 只不過係識玩 不過玩得廢就叫29 ...
pca-002021 發表於 7-1-2010 22:43

我諗小學雞泛指一d初學新野既人...
絕對唔係你個解釋..
回復 支持 反對

我諗小學雞泛指一d初學新野既人...
絕對唔係你個解釋..
kw123123 發表於 9-1-2010 13:51

初學新野果d 叫新手=.=

小學雞指無品人
回復 支持 反對