查看: 10379|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 求真的最高點計算法..........

如題
小弟做了個小測試
共用了三個人,同一玩家
有男女角,沒復制

1.)200C  52彈跳84籃板                     男
2.)189C  46彈跳91籃板                     女
3.)178PF
90彈跳79籃板                     女

最高點由高至矮

3>2>1

3和2是用秒撥來判定
右向左邊中板3號PF秒撥到,但2號秒不到,1號更不用說....

但如果計本身搶板最高點....玩家說2號和3號相差無幾

1與2用高3比...雖然是難點....但兩隻角色的分別也很易見

大家對最高點計算方法要計算的能力值有甚麼見解

回復

睇完有d吾系幾明"..
但系基本上都知你想講咩"[[
回復 支持 反對

我唔係好明樓主講緊咩= =
可能小弟見識小..可唔可以搵人解釋下@o@
回復 支持 反對

可能撥同秒版係兩回事,不過絕對相信彈跳都會影響埋最高點囉
不過題外話
岩岩見到個104彈跳既pf-,-明灌籃都好難拍...
所以pf我都建議+彈跳xd
(條友41lv,忍者裝+面具)
忍者裝+8彈,+5彈,同對鞋+9彈
=22彈-,-
回復 支持 反對

回復 4# 的帖子

我中鋒+彈..
鞋10+眼5+頭3=+18
遲啲換埋+4

上面有咩唔明?

「3和2是用秒撥來判定
右向左邊中板3號PF秒撥到,但2號秒不到,1號更不用說....」

係話用大家係右邊射三分平常最常見既嗰隻板,從右到左的中板
3號大前秒撥到,2號同1號中鋒撥唔到
咁就知3號大前最高點最高

「1與2用高3比...雖然是難點....但兩隻角色的分別也很易見」
高3係一個你係中間射過去彈起既高板
咁為左分別1號同2號邊個最高點較高...就要再test...
經過多番測試....2號既最高點比1號高....

咁樣應該明白晒....
回復 支持 反對

理得佢最高點係咩-__-靠玩慣既感覺
回復 支持 反對

識掌握拍時時機就得"..
如果識拍既話g都拍到"..
回復 支持 反對

點解而家d點數儲存唔到阿,大家可唔可以教下我
回復 支持 反對

張點卡係我澳門既fd叫我幫佢充值架,佢話佢買左3張點充唔到比左一張叫我幫佢充,結果都唔得,究竟係點架,係辣椒既問題定係我地自己既問題

評分

參與人數 1樂點 -7 收起 理由
maurice -7 重複發帖+文不對題

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 鳥哥 於 12-5-2008 13:36 發表
張點卡係我澳門既fd叫我幫佢充值架,佢話佢買左3張點充唔到比左一張叫我幫佢充,結果都唔得,究竟係點架,係辣椒既問題定係我地自己既問題

樓上唔係講緊呢d野..仲有如果想入點,睇置頂.有方法教你
回復 支持 反對