打印 上一主題 下一主題
收起左側

[兵陣研究] 持國天王實測報告

~如果~ 發表於 29-8-2016 19:05
打怪最好當然是連續按  
所以真的要測試一下

測試完
第一時間:
23xx
第2時間:
23xx+96xx
第3時間:
23xx+96xx
第4時間:
23xx+96xx
第5時間:
23xx+96xx
第6時間:
96xx
第7時間:
96xx
第8時間:
96xx

即是5hit攻擊7hit燒傷
回復 支持 反對

foolruner 發表於 29-8-2016 19:36
測試完
第一時間:
23xx

既然知道HIT數,之後計數就得知 哪個傷害較高

上圖為10燒傷6劫火
下圖為10劫火 6燒傷

拿個接近數 10燒傷時 (11000X5)+(22000X7)= 209000
                  10劫火時 (15000X5)+(14000X7)= 173000

大膽假設在同一隻怪物下連續出技(5次) 設燒傷當時次數為16 結論如下:
10燒傷(11000X25)+(22000X16)= 627000
10劫火(15000X25)+(14000X16)= 599000
10燒傷總輸出傷害都比較高 連續出技越多傷害差距都越大 但燒傷的傷害還是需要點時間
如果不計算燒傷那多出的2HIT時間下否許劫火傷害會超過燒傷特性
而且以上計算只是假設 可能有錯誤
得出結論 大約是10燒傷的灼傷傷害有7HIT是2倍傷害威力 而劫火的每HIT都是1.5倍傷害威力  
不過劫火還是燒傷應該都是相差不多  最多都是相差灼傷傷害那1-2秒的時間
10劫火還需要2HIT才彌補1HIT 10燒傷的灼傷傷害
所以實際連續出技能那個較高傷害 ,就交由版主測試一下                 

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
foolruner + 20 用心製作

查看全部評分

回復 支持 反對

~如果~ 發表於 29-8-2016 21:47
既然知道HIT數,之後計數就得知 哪個傷害較高

上圖為10燒傷6劫火

首先我懷疑你的數字,圖片看不清楚,我會實測一下
(如果我有機會250的話)

如果數據真實,似乎只要連放2次技,劫火傷害就已經超過燒傷
回復 支持 反對

foolruner 發表於 30-8-2016 09:45
首先我懷疑你的數字,圖片看不清楚,我會實測一下
(如果我有機會250的話)

老實說用燒傷就對了
始終打比較多血的怪 (BOSS)
有優勢的多
雖然用落沒多差別
但畢竟我兩種都用過
而且雀天王的賣點一向是灼傷無誤
除非將來出一些不怕灼傷/威力減半的怪
回復 支持 反對

~如果~ 發表於 30-8-2016 14:51
老實說用燒傷就對了
有優勢的多

我同意樓上說,既然有兩種點法,應該不會只有一種點法強

不過我都會選燒傷。除非有新的怪,除BOSS外都幾招就完

何況還有減抗
回復 支持 反對

Sonic~ 發表於 29-8-2016 11:23
250持國10火6燒 黃帝套戒加項羽 一野秒冰肥 黑肥都係幾下搞正佢路過3700攻既持國你見過未 我見過 我真係見 ...

3700攻唔算高...見我就見過..有得仲高就係..

我個人就劫火始終都係升LV為主爆發高清場快,因為我都係一個人升多沒人可以幫我補位唔清快D一個失誤全隊GG

老實說用燒傷就對了
有優勢的多
雖然用落沒多差別
但畢竟我兩種都用過
而且雀天王的賣點一向是灼傷無誤
除非將來出一些不怕灼傷/威力減半的怪

多血既怪其實雀天打好多怪基本都唔算多血..當然要睇你有幾大力 但如果你隻3千幾攻打40m以下絕對唔算多血如果破4千攻當然可以挑戰50m血
回復 支持 反對