查看: 34773|回復: 82
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 淺談機體靈活化的小技巧-收衝(無聲衝)

呢招好多人都用上了, 不過你要講明每部機唔同

有部分機要早少少轉武再衝先會冇聲, 有部分就遲D都冇問題 (OC時代拳機要早D轉, 剪布類可以遲DD轉)

而個人感覺上
無聲衝會比平時 機動性加快左10%左右, 不過G改後好多配件已經做到比無聲衝
更高的效果

所以G改後無聲衝既實用性低左好多, 我自己都幾乎唔用

PS: 8刀機冇得轉武用無聲衝

OC時代剛出既金恩(大型甩彈的那台)可以轉武無聲衝, 後來平衡時就取消了收刀動作~.~
回復 支持 反對

唔錯WO舞佬~但我唔會攪咁多花神~我E家入去連MCA都唔鬼做
alan28282000 發表於 8-11-2013 01:46

有時實戰緊, SER 會LAG或者 俾FAZZ類/流星野自由類既 甩彈搞住晒, 野都睇唔到

以前成日見到既MCA之類而家都好少見到

都係斬4刀走人或斬5刀
回復 支持 反對

回復  雷臣

呢"招"我都玩左3年多
根據我觀察 港服街場到而家根本未普及

就我所見 街場有8成↑玩家都 ...
舞動神經 發表於 8-11-2013 15:42

你睇法唔同者, 又唔使講到甘樣, 句句都搵位插. 乜野叫做唔用無聲衝=這項小技巧腦補弱化

你想表示自己打機好勁好叻定想表示其他人打機唔勁=腦殘???

首先呢, 無聲衝呢樣野早幾年已經有各服人士在樂古及其他相關SD論壇度分享過

點解唔多人用, 除左你所講既手指打轉, 仲有一個原因係唔多實用, 即係所謂既加成唔多

特別係G改後, 部件既加成如機動加成, 推進加成等等將無聲衝完全比下去

我早2年好似你甘幾乎日日玩SD, 都有用到無聲衝等技巧

但慢慢放棄了, 除左因為冇時間玩令到技術退步外, 實用性唔高也是放棄無聲衝的原因

打機者, 打得叻代表D乜?

你都大個仔啦,  傾打機, 開心討論就是了
回復 支持 反對

回復  雷臣

你勁勁
全世界得你有番工
成個SD大師咁 經仔唔識咁多 ...
舞動神經 發表於 8-11-2013 23:38

你講野真係....

想我直白少少講句

就係上網打機勁就係度搵位串人, 唔識尊重人

人地話反你, 你就講第2樣野

打工有好多種, 有人成功有人失敗,  你做野叻仔唔叻仔我唔知, 但你反屋企就中意上網串人

為乜???

人最重要係人品, 即所謂既品德

自己想想吧
回復 支持 反對

我已經好尊重你了 大師
舞動神經 發表於 8-11-2013 23:50

由得你

岩岩反香港冇甘多時間同你吹, 自便啦, 高手兄
回復 支持 反對

你有你睇法既, 不過舞動神經既言論好有理,
識收衝, 會用收衝= 用得好, 發揮到作用?
我唔係太認同; ...
goddamnhero 發表於 9-11-2013 21:43

甘大家講道理, 我冇話過收衝冇用, 我只係個人認為實用性唔高

而且而家好多配件加成好多

我甘講一講, 佢就好大反應仲要去踩低人話人地腦殘

我真係唔多明那位人兄在想什麼

自暴其短的是他吧, 起碼EQ唔過關
回復 支持 反對

你自便就真
邊個似得你成日都捕住樂古SD區充大師
舞動神經 發表於 9-11-2013 01:08

次次講過既野都要改改, 明明星期5晚你就講"自便啦大師"<--大意

星期6又改啦, 至於點解要改多次可能你將呢件事睇得好重, 好記住; 反而我就星期6,日都有其他野搞冇上樂古, 何況我都忘記了此事

網上傾計同真實傾計有好多唔同地方~~~~

真實傾計好多野就係當時反應, 反而網上傾計好多人可以裝大神查資料 改口 收番等等

不過算啦, 都冇乜野好講, 你搵交嘈先, 搞到SD及樂古風氣甘差=.=
回復 支持 反對

其實你自己唔識用就話樣野無用會唔會太過武斷?正如你唔識計數會唔會話數學無用?? 實用性唔高??
次次 ...
鰐島亞紀人 發表於 11-11-2013 22:12

覆埋#56同你啦

講反收衝, 我早幾年已經識用, 不過後來開始少用, 而空中轉武收槍也同收衝同理不多說

而#56那位人兄也講得好岩, 用得好可以更加勁, 至於是否爆敏就各有各睇法啦, 這不是重點

而我係呢個POST只係講左下自己用過收衝認為加成不大,  樓主就一句腦殘插埋來

係冇得罪同冇串過佢既情況下, 只係不完全認同佢既睇法, 佢就主動插人 同人身攻擊

這是你地呢D年齡層既網絡文化嗎?

如果你地認為甘樣都叫做自命清高, 我真係唔明你地諗緊乜先岩
回復 支持 反對

你幾歲其實

你唔係以為全sd玩家年齡最大個個係你下化?
-ChuckY猛虎- 發表於 12-11-2013 22:18

唔好意思今日下午先有時間上線

其實真心邊個搵野嘈先有眼見啦....

一次過回埋其他人啦, 我只係提出自己認為此技巧唔係太實用, 但某人給的反應實在太大了

即使我唔完全明白網絡用語"腦補"係乜野, 但相信呢個字唔會係好野

你地老手高玩又好, 點都好, 其他人唔100%認同你既野, 甘就要串人地?

你地圍內一齊玩, 可能你地慣左甘講野, 認為冇野, 但出到論壇都係甘樣, 周圍咬

值得??
回復 支持 反對

究竟有乜好嘈...

誤解人地用詞+唔用話實用性低 但又無片証明下自己實力
OK 你可以話要番工唔同啲年青人癲 ...
工口仔 發表於 13-11-2013 16:19

阿, 係某些人講野冇禮貌嘈先~~~~

而且相信你都睇得出 本身佢就冇尊重其他玩家
回復 支持 反對