查看: 4183|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 橘子半日遊(細字海 未完成-進度80%

話說尋去橘子參觀(學校強迫)

一入門口,嘩cso 2008 poster

今年2013喇大大
入去聽講座...Q&A環節喇
我舉起右手:「變身~(大誤
問佢地遊戲管理D工作人員具體有乜做...當然有幫大家反影
SERVER彈機同封AC問題
講者托起眼鏡(其實唔記得左佢有冇帶):好問題!!!
果然是有凖備的
佢比左以下一幅

重點-官方回應:對於AC解封,AC遺失佢地唔可以因三言兩語作更改,話哂有私隱存在
點數問題...自行999(police)

SERVER同GAME SETTING問題:中文翻譯其實由韓廠整,香港有乜修改只係向韓廠提案
橘子響GAME嘅位置只係代理,修BUG,槍,場,DESIGN全部由韓廠處理再賣比橘子
所以橘子是修不了BUG的,因此修護慢也有其原因
而今次彈SER橘子一直有向韓廠跟進

修正過程:玩家反影->客服->測試組->技術組->公關->韓廠->公關->技術部->測試組->玩家

槍價喇登登登登:其實韓廠賣槍檔比橘子係唔比橘子賣得平個佢地
而我地比較下兩地嘅價同兑換率,其實兩數差唔多價,冇話特別貴

c box機率:官方話set左個低機率出,咁c box槍先可有佢稀有度同價值
周街有就唔叫c box喇,而且佢都要賺$,抽c box完全係睇運,冇方法
不過以上理論,小弟認為跟抽依然有用,不竟是降低自己亂抽而在冇勳期抽哂嘅方法
簡單來說就是利用人洗機率www

其實可能我地太高估代理商一職
佢地做到嘅只有:問台灣拎更新,整廣告推銷,整活動,
set商品推出的方法、價錢(小弟對此有保留,做到呢d做唔到game setting?係韓廠唔比修改定佢地唔識- -)

講者自述辛酸客服被插例子:
有人被定為外掛封ac,話乜乜被判為外掛程式->
客服(冇攻擊力及任何電腦技能)幫玩家反影叫測試組check->
攻略路線一:                                                       攻略路線二:
測試組發現有問題->                                           測試組發現冇問題->
叫韓廠搞但冇左解封件事->                                  同客服講冇解封->
客服冇辦法交代->                                              客服同玩家交代->
被轟gg(bad end)                                               被轟gg(bad end)

所以講者話玩家同客服有時都係無辜嘅
元凶係韓廠,韓廠隻game嘅system(都係韓廠),測試及技術部(矛頭倒戈了www)

誤封問題,server問題以及更新問題橘子也歸咎於韓廠的不給力
但誤封問題一直未有改善,講者亦無回應誤封的情況
韓廠只能更新及修正,測試及技術組並不干渉,客服冇能力
咁點解封?呢個問題恐怕只能問成功被解封玩家告知(假如有的話
另外,話比大家知server係響香港寛頻道
所以game慢,一係自己,game本身,寛頻缐路
今次彈ser原由如果係game更新(等韓廠修-咁耐= =)或server損壞(橘子問題-都咁耐= =)
表現好hea

橘子在game內管理只有活動和更新
咁一個月改一次,其如時間呢??
橘子工作主要分market/game
market只負責金錢方面
而game就係果d每日番9hrs包rest
而每天打3粒鐘game包括自己負責的,其他廠商的
其如就係上forum或做指定公作
所以大家嘅聲音gamania係聽到,但做我就真係唔知
上到去一個二個望住自己部腦

點解台橙好過港橙??
佢地理由係台有千五人而港大概一百,而且台係上市,有多對手及競爭
好,比你講啱,但低競爭你就應該做好d,成日話韓廠,但幾可見客服主動回應問題
冇能力就應該淸淸楚楚澄清比大家聽代理商最大權限
太多人誤會及高估代理商嘅力量只會令大眾抱太高期望搞到自己咁嘅樣
你有你難處,ok,但我相信同玩家講清楚冇人會怪
好過我依個路人甲響道講

評分

參與人數 9樂點 +100 Bravo! +8 收起 理由
愛神0v0 + 1 無意義內容
刺客先生 + 1 精品文章
1113233 + 1 精品文章
倉井影 + 100 原創內容
hinXsiu + 1 原創內容

查看全部評分

回復

回復 1# ALVIN2719

辛苦晒你了 終於可以更新ser既問題 @@
回復 支持 反對

即係橙仔作用不大
只係食$$
回復 支持 反對

所以大家成日鬧橘子都冇~`
回復 支持 反對

咁姐係話你出咩事 橙仔都好難幫(自生自滅?!)同埋食錢先係佢主要職責55
第2張圖 個窗見到D影
回復 支持 反對

我都想去啊.....
回復 支持 反對

橙仔好似D高官LOL

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
kelvinchm + 1 我很贊同

查看全部評分

回復 支持 反對

一入門口,嘩cso 2008 poster
ALVIN2719 發表於 26-1-2013 20:52

張Poster好似舊到黃晒咁...
回復 支持 反對

辛苦哂你啦,遲D我再黎睇
回復 支持 反對

突然覺得橘子唔係咁衰姐....
但係一諗番封ac問題就回復番本來既諗法
回復 支持 反對