查看: 6714|回復: 34
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[影圖分享] [BGC - DIO]4轉小分享 (新增左修技能配點 正確效果)

掛左6日出席 拎番黎既4轉金任

GP任
只知第一步 火山(軍冠*6)

技能樹大幅度修改 (自動重點)

主動技能唔會再因為被動技關係而唔夠點
主動還主動 被動還被動
而部份被動技 唔再需要上一招技能 (前至技能)
變成獨立一招 想學邊招 就學邊招

被動技能

主動技能 (4轉大技 要75LV先學得!!!)

技能介紹可以睇番以下個POST
狄奧 Dio 4th Job TWILIGHT 暮光者 詳細技能解說

個人感想(技能樹)

左修既玩家 一定唔會唔夠點學技(每招1SP 部分1等級 最高等級2)(大技前至技2SP 最高3等級)
因為4轉技能 唔會強逼你學指定技能
因此有D你唔用既技能可以唔洗學
咁你有多既點數可以用係其他技能上(例如學1轉右修技能)

相反右修玩家 技能係固定左
一共有12招(每招要2SP 只有1等級)(大技前至技2SP 最高3等級)
但係右修玩家 先係真正覺得似4轉
因為佢真正改變DIO技能攻擊

所以2者都各有好處同壞處
但講到傷害 我就唔清楚(能力有限 冇得詳細測驗)
要等其他巴西玩家 放上影片先知

地圖(左修)影片

片最尾有右修 大技

我覺得我隻DIO 已經FAIL左

講真左修4轉 未有[力量爆發]
同以前冇咩分別 傷害都唔係高好多
我唔係成日玩 所以應該有排都升唔到75LV

如果係玩左修 唔建議全學4轉技
最好係學埋1轉 右修技能
利用 4轉左修[力量爆發]+1轉右修[Onrush]用黎打王
最大問題 係先要有一套回魔裝備 唔係就跟本唔夠AP用

新增左修技能配點 & 正確效果

藍字為真正效果 (介紹中的部分技能有誤)
死亡領域強化 打任黎講係冇用所以係唔洗學
惡魔獻祭強化 魔球數量上升 可以學不過 其實都幾實用 傷害唔錯
技能修正
黑暗空間強化(上) - 盾牌效果 被攻擊時減低傷害
黑暗空間強化(下) - 盾牌效果 反彈傷害
吞噬強化(上) - HP吸收
吞噬強化(下) - AP恢復
惡魔獻祭強化(上) - 攻擊次數上升 爆炸附加綑綁效果
惡魔契約強化(上) - 減小遠距離攻擊傷害

普攻近戰型

2SP      魔手強化 - 出血
1SP      空中閃爍 (跳關/避怪專用)
1+1SP  死亡螺旋 - 跳躍.移速上升(跳關專用) 或者
                        - 方向移動 (向上使用配空中閃爍 效果唔錯)
1SP      黑暗空間強化 - 盾牌效果 被攻擊時減低傷害
6SP      力量爆發(75級才能學習)
0SP      魔力轟炸(75級才能學習)
或者 可配 2SP(吞噬強化 - HP吸收)

復活流

2SP      魔手強化 - 出血
1SP      空中閃爍 (跳關/避怪專用)
1SP      黑暗空間強化 - 盾牌效果 反彈傷害 (比ZERO反彈更強)
2+2SP  吞噬強化 - HP吸收 (回血量不多)(復活流 建議用呢招)
                        - AP恢復 (2LV 回番出技AP)
1SP      惡魔契約強化 - HP使用量下降  
                              - 減小遠距離攻擊傷害 (唔建議學習)
6SP      力量爆發(75級才能學習)
0SP      魔力轟炸(75級才能學習)

可配 2SP 惡魔獻祭強化 - 黑球數量提升 進行拉打戰

評分

參與人數 2Bravo! +2 收起 理由
hj1op2 + 1 精品文章
taxitaxi7 + 1 詳細資料 多謝

查看全部評分

回復

其實有冇4轉左大技同右大技的比較
因為網上面d片多數都係左修
而且見到佢地d重擊果d技都好高傷....
感覺唔知點比較-.-
回復 支持 反對

技能樹個到吾同韓服既???
回復 支持 反對

回復 3# komb

可能韓服下次更新個陣會改?!

回復 2# lianddy1994

的確好勁
每秒勁多血
回復 支持 反對

睇黎呢個係最新版既技能樹
如果冇估錯 韓服聽日就會改

咁請問全右修仲點唔點得返AP回復Lv.5?
回復 支持 反對

回復 5# hj1op2

單純右修技 100/120
仲有20點比你用 仲夠點學爆擊

E家發覺 左修技 冇野玩....
除左魔手強化.黑暗空間強化.大技
仲可以玩到1轉雙修之外
其他4轉技可以話冇用
回復 支持 反對

回復  hj1op2

單純右修技 100/120
仲有20點比你用

E家發覺 左修技 冇野玩....
除左魔手強化.黑暗空間強 ...
kioik 發表於 18-10-2012 01:08

wow 咁右修就真係爽了
計清怪都仲係左修快過右修既..
右修堆技範圍真係唔及左修
btw巴西服魔手滴血效算唔算痛?
回復 支持 反對

回復 7# hj1op2

我6千4攻 打番差唔多LV怪
每秒扣90 有攻擊效果個陣124血

如果有埋75LV技 同埋 耳環 可以再推高個傷害
但我未75LV-,-
回復 支持 反對

回復  hj1op2

我6千4攻 打番差唔多LV怪
每秒扣90 有攻擊效果個陣124血

如果有埋75LV技 同埋 耳環 可以再 ...
kioik 發表於 18-10-2012 01:21

orz
咁全左修仲點唔點到Lv.5AP回復 因為3同5其實都差幾遠
出技頻率左修更加係高過右修
回復 支持 反對

回復 9# hj1op2

左修 全學93/120   唔學哂仲有好多點用-,-
5AP+5爆擊 都係103點
唔學齊4轉技 可以玩到1轉右修+學埋攻擊COMBO
回復 支持 反對