打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] [新仔首次機評] 迪恩(克魯澤專用機) 包機末日

今次系我第一次寫機評, 有咩吾岩出錯多多包涵.

第一次就簡左 迪恩(克魯澤專用機) , 系因為尼部機A-C場可以話系神兵利器, S場面對剪/包 亦具相當吾錯嘅火力.
一早有聞尼部機嘅威能, 但因為下修而廢左吾少(吾覺).
尼部機我都系早一個星期先入手, 依加OC6 80幾場. 未玩過下修前嘅佢. 希望各位包涵.

先講下佢嘅6圍:
基礎6圍: 攻16.2 / 敏15.6 / 血12.9 / 防14.4 / 必12.3 / 速21.3
個人認為: B機有速21.3 算系吾錯, 而其他都普普通通.
下面系我 3強點+9OC點點法(我OC5前為空點上陣)+技能+武裝

先講講原本有考慮過嘅點法
強3 攻, OC 全攻: 考慮原因:1武1擊倒地而且系數高(2600) , 2&3武命中率高而且系數亦相當可觀,3武更加系追尾彈中射程&各度都好好嘅彈
放棄原因:因技能有體力50%以下時必殺威力+50%防禦+4.5敏捷+4.5, 有必殺加傷效果.

強3 必, OC 全必:
考慮原因:因技能有體力50%以下時必殺威力+50%防禦+4.5敏捷+4.5, 有必殺加傷效果. 而且系全彈發射必.
放棄原因:個人認為冇成為核彈機嘅需要, 要比人打草SP, 不如自己打人草SP! 1-3武有相當可觀嘅 傷害系數 & 實用性.

最終簡左 強3必 OC1必 OC8攻, 原因:
因技能有體力50%以下時必殺威力+50% 防禦+4.5 敏捷+4.5,
20.7必, 加上必殺加傷效果. 而且系全彈發射必. 再加必卡, 根本可怕.
機動力上升: (遊擊一流!)
敏捷+4.5(開技後為 20.1 敏)速度+2.4(開技後為 23.7 速) 移動速度+10%
克魯澤的憎恨:
敏捷+4.5(開技後為 24.6 敏!)
+防4.5(開技後為 18.9 防)
OC8點攻後為23.4攻, 加上高系數武裝A-C場通行無阻! 包機殺星, WING EW ? HWS? 不放眼內!(當然好睇技術......)

全盛時期6圍:攻23.4 / 敏24.6 / 血12.9 / 防18.9 / 必20.7 / 速23.7

武裝評價:
1武:
系數高(2600), 雖然一擊倒嘅1武系數都吾方低, 但B機黎講算吾錯(S包熾天 1武3000, S拳須佐 R前1武3000)
多次氣絕後因其高系數&一擊倒成功保命!
2武:
系數一般(1200), B機中算系高, 射程就更一般, 但系勝在擴散, 易命中, 近距離對射磨血效果佳.
3武:
全中系數吾講得笑(230*8=1840), 個人覺得追蹤性能&各度極佳(比起SR螳螂...)

總結:
6圍黎講 O甘仲算系1部B機?!! 不但平均, 部份更可 比美/超越 A機! 3命簡直一個字"抵"!
雖然防較為低, 而且全實彈, 彈亦吾算多, 對射時經常缺彈... 但可以用必補救, 走佬成功率亦好高.
面對S包S剪亦有相當威脅力(S拳個人就....走!). A-C場嘅神兵利器!

多謝大家睇完佢... 第一次, 有咩少左多左, 多多提點....
有機會會拍條好片PO上黎^__^

回復

差片,走位(打法)
第一次算係咁,加油^^
回復 支持 反對

一無防指,即刻無晒火力
回復 支持 反對

冇左回彈....
開左技1同冇開其實差唔多,
本身boost量唔多...
回復 支持 反對

回復 4# o19042

/ 3 \  個人認為彈少的確系問題. 但系火力都算吾錯啦~
回復 支持 反對

玩過岩岩係hf出既人都知
未oc同未改既00r隻抽都夠打
回復 支持 反對

回復 6# 最強的炮灰

O甘強大?! /___\早知一早刷啦... 下修左都覺好用呢
回復 支持 反對

我冇用過佢
but 我覺得佢好煩
拍AR炮脈(for 寫AR炮脈機評)時成日飛出來
好煩ar
等你拍片中
回復 支持 反對

有埋片會更好:handshake
回復 支持 反對

呢隻野未改之前真係好鬼屈機=__=
回復 支持 反對