查看: 39640|回復: 222
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[GF/DM] [GFDM x jubeat][大夏祭][純分享] 今日的個人狀況

關閉 [複製鏈接]
嗯藍字為個人心得
順帶一提,以下說的「1 set」是指GF、DM與jubeat各打一鋪。

入正題
係屋企出發
行到去巴 ...
Torchic╳小火雞 發表於 1-8-2012 18:08

係咪事但搞掂GFDM或者jubeat任何一邊的所屬歌曲就可以解禁到?

換言之,除左一日的基本開支(22~23),即GF、DM、jubeat各打一次,拎到基本的燈籠

之後當開到一個攤位,就只需clear哂事但一邊的所屬歌曲就可以解禁....嗎?

以kors k個度做例子,即係打Special one、Shine on me、sigsig同埋The wind of gold就開到kors k的新曲吧?\
p.s.冇水仙百合的人睇黎一係等8月30日,一係同人R歌,唔知道你有冇水仙百合呢?
回復 支持 反對

唔係
簡單黎講 你可以等班個檔開左既時候 click入去
佢就會話比你聽 DM邊d歌你要打 GF邊d歌你要打 jubeat ...
Torchic╳小火雞 發表於 1-8-2012 19:26

我想再問一問...呢d曲係咪GF同DM本身都係共同擁有的?
即係玩左GF的某首曲,就唔駛O係DM再玩嗎?
回復 支持 反對

其實我最怕「人生路不熟」

當去到要搵指定曲目的時候,因為搵唔到而浪費了不必要的金錢呢

你都知GFDM都應該唔少曲,又唔似IIDX咁有好多個FOLDER
回復 支持 反對

呢個時候就要介紹一樣野
叫做set list
即係一個list裡面有幾首歌 順次序比你打

簡單黎講 你禁個HELP掣 然 ...
Torchic╳小火雞 發表於 1-8-2012 21:29

ポピュラースタンダードステップアップ

上面呢d...係咪內藏好多首歌呢?
好了係時候計下數

假設要開到最尾
即係63排燈籠
假如以每排23蚊(8+10+5)計算 總共花費即係$1449

最慳錢既 ...
Torchic╳小火雞 發表於 1-8-2012 22:12

上面的計算方法太驚人了.=
其實我最怕到時有必要打アルストロメリア,因為我根本未解禁呢首歌

有冇人已經解禁左呢首歌,真想到時R歌
回復 支持 反對

匯報一下戰況先

今日的消費遠比預期中多

剩係開左兩首罷了

一看到後邊要18盞燈就開始絕望了

睇黎一日的BUDGET最好係兩鋪GF、兩鋪DM同埋一鋪jubeat

因為目前算係玩得太多jubeat,btw,如果跟住玩5鋪jubeat的話,第5鋪仲去唔去到下一攤檔呢?

跟住講講今日jubeat玩左咩先,以下兩首均為初見,前者...的確有難度,後者...根本就是體力譜面

另外,玩Reflec beat將拍子的volume較到無聲的話,亦有助我提高某d分數

有時候有拍子聲反而仲亂

回復 支持 反對

我有個問題呢

GFDM的那個Extra stage點先入到,主要係針對某些相關的曲目呢
回復 支持 反對

DM方面求救,去到3.XX已經搞唔到

有冇人可以幫幫手,個首3.XX搞到我開唔到DM的4個大夏祭FOLDER

反而GF方面仲勉勉強強過到
p.s.有冇人可以詳細d解釋EXTRA STAGE要咩條件先入到
btw,DM有冇得SET AUTO腳踏之類的,如有的話,應點樣SET?
回復 支持 反對

咁咪要打好多次GFDM $$
BTW 我禽日第一次打DM勁險  最後一首先FAIL左腰斬
下..唔係掛 發表於 3-8-2012 21:02

好想知你failed在咩難度上呢?

呢種感覺係....同病相憐呢....
一於聽日試試用FREE SELECT
回復 支持 反對

我fail起0.6咋好似=.= crazy for you..
之前果2首都係0.6左右都有B 我都唔係好明點解fail.. ...
下..唔係掛 發表於 3-8-2012 21:14

我諗...會唔會個detection出左問題呢

呢幾日玩試過無啦啦禁岩時間禁岩位依然miss的
回復 支持 反對

手機無上網真係慘==  就算玩左D野都要番屋企開先得
下..唔係掛 發表於 4-8-2012 13:55

就算有得上網,上得慢都幾頭痛呢....
回復 支持 反對