查看: 2116|回復: 31
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 慘被改弱的蚊子----------迪恩(克魯澤專用機)

我第一次寫機評,有錯處請高手們提出。
以前想試下寫機評,不過無咩動力去寫,今次趁某機體被大大改弱,來發洩我的不滿(誤。
今次寫既機體就係在韓服被大大改弱的神機------迪恩(克魯澤專用機)。
佢都係我既愛機之一,不過被改弱都有佢既理由,不過既然要改弱當初就唔好整咁勁...
--------------------------------------------------

機體介紹:

ZAFT軍以在地球上運用而開發的空中戰用量產型MS,
設計上為了實現飛行做了徹底的輕量化,
在SEED世界觀中是所有MS中最輕的機體。武裝全為實彈系兵器,
沒有裝備光束兵器和斬擊兵器。指揮官專用機體為白色塗裝。

機體六圍:

攻擊:在B機中屬中上水平(有太多B機有16.8既攻擊。
防禦:在B機中屬中水平,不過加埋技能就有中上水平。
機動:在B機中也是屬中水平。
推進:在B機中排第三,SEED世界觀中是所有MS中最輕的機體,難怪飛得咁快。
必殺:在B機中屬中下水平,不過凡係全彈必殺都係咁低。
HP:在B機中屬中上水平,保證佢唔會咁快死。

---------------------------------------------------

武器:

一武:格鬥

系數得2600,比C機迪恩低,不過距離同出手速度都比C機好,韓服改弱後也沒有很大的改變。

二武:MMI-M1001 90mm 對空散彈槍

此機亮點,系數1400,未改弱前在散彈中最高,改弱後和2架A機一樣高,難怪要改弱...

三武:連装多目的發射器

系數230*8,令我感到不滿的地方,未改弱前CD已經好慢,改弱後無技能仲要CD加長,令我好想講粗口...距離又改近,搞到我真係好想打人。

---------------------------------------------------

技能:

技能一:

原本為防禦指揮,被改為機動力上升,不過都有好處,可以令迪恩飛的快咗,不過...依架迪恩不是指揮官嗎?...沒有指揮技好似好怪...

技能二:

由技能一變為技能二,會加防禦同機動,仲會加50%必殺,令迪恩可以秒殺大部分75%HP的B機

--------------------------------------------------

建議配點:

全攻的迪恩可以輕鬆秒殺大部分包機,不過改弱後可能有d難。

3必全攻的迪恩攻擊和必殺都十分勁,能保持高輸出外,配合技能可以讓佢的必殺更勁。

插卡:

V疫苗:原本有防禦指揮,如果被抽彈可以快d恢復,不過被改弱後恢復得很慢。

必殺技覺醒:如果有加必殺仲有技能再加埋必殺技覺醒,可以秒殺很多的機體。

新人類覺醒:未改弱前的迪恩由於氣不足所以可以插新人類,不過改弱後有機動力上升,所以可以唔插。

影片:

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
leungyl + 20 原創內容

查看全部評分

回復

技能一說明果度
機動力上升唔會加boost量
回復 支持 反對

技能一說明果度
pohy 發表於 25-3-2012 14:49

速度不是嗎?....
回復 支持 反對

回復 3# DavidTang

只係快左.
回復 支持 反對

技能一說明果度
pohy 發表於 25-3-2012 14:49

已更改,唔該
回復 支持 反對

開左技氣量都係一樣,只係飛得快D

依部野又要改弱....
回復 支持 反對

開左技氣量都係一樣,只係飛得快D

依部野又要改弱....
梁國雄 發表於 25-3-2012 15:08

之後希望會改勁返小小
回復 支持 反對

低e隻煩野死:lol,玩bc場成日都比e隻仆_整死
回復 支持 反對

低e隻煩野死,玩bc場成日都比e隻仆_整死
jameson 發表於 25-3-2012 15:30

改弱小小都係正常...不過最少都留低防禦指揮..
回復 支持 反對

3武完全係一個悲劇...
回復 支持 反對