查看: 1683|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 腦殘的軍師? ---------- 孔明.靈格斯 KOMEI Re-GZ

小弟都用左孔明幾百場,見D人成日寫機評,我又玩下=,=
第一次寫,寫得唔好唔好插,比下意見

機體介紹:

精通兵法,「稀世的聖軍師」,現時仍為等待名主隱居著。取說(模型漫畫)中,看到夜空中代表董卓的「暴虐之星」墜落,預料世界將由黑暗中被解放出來。 原作機體為Re-GZ。

機體六圍:

攻擊力:只有13.8,以B機黎講可以算話係中下水平
機動:級數比攻擊力更低,得11.4,令部機用落冇咁順手
血量:12.3既血量食個必都唔見好多血
防禦力:有16.8系B機黎講差唔多算係頂級既水平
必殺:12.3真又係一樣差唔多係C級水平既野,好在孔明SP唔常用
速度:17.7既速度B機黎講又係中下水平

成個6圍加埋都係得84.3,已經排緊隊尾
睇完6圍部機好似好廢咁,乜都低到喊
點解我仲要講佢呢?因為軍師強就係強在佢既武裝同技能
..............................................................................................................

技能介紹:

一技:
通信指揮(包括自己在內的所有隊友雷達上顯示敵軍位置+近距離的隱身機探知。)

身為軍師緊係有指揮技,通指比起另外2個指揮技好處就係唔洗限血量就即時開到
令孔明可以快速集夠SP開技,通信指揮可以令敵人在置盡現於你同隊友個雷達到
可以幫到隊友走位,通指更可以令隱身既敵人顯現於你個雷達
等你唔會被隱身機(地死,密娜之類的機)偷襲再秒殺

二技:
防禦指揮(HP50%以下時,包括自己在內的所有隊友的 防禦力+6.0+武器蓄氣加快20%。)

軍師2技係防禦指揮,孔明既2技加6防,令到開技後既防達到22.8,係S級水平
防指除左加防外,仲有填裝速度增加20%
孔明系開左2技之後3武回彈時間約3秒,差唔多可以話係無限彈
而且技能係全隊一齊開,隊友亦因為孔明開既技而加6防&填裝速度增加20%
..............................................................................................................

武裝介紹:

1武:
爆風扇
判定:近 距離: 800
係數:900 攻速倍率:1.3  延遲:0

孔明唯一既近戰武器
扇順而且有對地判定,可以打到地下
可惜在同其他包機一樣,只可以打3下
仲有系數都係好低得900,非必要時唔好用扇
把扇用黎保命

2武:
劍氣攻擊(扇氣)
判定:中 距離: 2800
係數:1300 攻速倍率:1.3  延遲:20

同其他三國機一樣,都係有一個劍氣
未開技子彈少,唔好亂用
系數1300,都算唔錯
OC左之後攻擊力就高

3武:
爆凰烈羽追尾
判定:中 距離: 3000
係數:278*8 攻速倍率:256  延遲:30

孔明既亮點,腦殘既追蹤羽毛
全中既話有2224系數,都算好高
而且回子彈速度唔算慢,射程都幾遠
不過此武裝要有一定距離放出去先會打中敵人
好似SR綠螳螂個追彈咁,行得太近就會放唔中人
好處就係可以企樓後面到放出去,打到樓出面既敵人
開左技之後回彈速度更係快到大約3秒回好
接近無限彈狀態,令軍師更腦殘

大技:

必殺六圍:12.3

大技係全彈型,可以一次打到幾個人
但得12.3低到打人都唔係好痛,
全彈型既必殺特點係捉到幾個人既話,攻擊力會平均分散
而且仲要低必殺,得12.3既必殺如果一次捉到幾個人,
會好無力,非必要時唔建議使用
寧願留SP保技幫隊友

盾:

此機係冇盾,如果比拳機捉到係冇得用盾頂
搞到比拳機捉到一次就扣好多血

對比相似類型機體:

GP02A(MLRS裝備):
呢部野同孔明一樣都係低必低機動低防高防
但係佢既攻擊力有16.8,比孔明高出好多
而且OC後有27.6,加埋突擊指揮有32.1攻
輸出力極高
孔明同佢唔同既就係,GP02A主要輸出係2武
孔明主要輸出就係3武
GP02A打既係中後場,
孔明就係打中/中前場

建議配點:

全攻,令本身唔係好高攻既孔明攻擊力達到24.6
1300系數既2武唔再變得冇力,變到好大力(打拳機先好大力@@)
OC後24.6既攻擊力配合系數2224既3武
仲有加埋開技後既回裝填時間,孔明就係靠3武就夠了
等D羽毛係咁飛出去攻擊敵人

全防,本身孔明既防系B機入面已經算係頂級
OC後全防,防禦力達到27.6,差唔多爆防
開埋技之後有36.6,真係好硬
可惜比迪恩之類既機打一樣都係咁痛
加全防後部機既攻擊力會同冇OC一樣,
變到打人唔係好痛
全防既保命型,令孔明可以開技既時間更耐,
但就唔會係主力輸出

建議技能卡配置:

V疫苗(異常狀態防禦)
每部機入呢個卡都係好有用,防晒所有效果
對於需要保命為隊友開技既孔明更加有用

底力爆發(機體HP50%以下時所有攻擊傷害最大化、SP積蓄速度+50%)

如果全攻型既孔明好適合插底力爆發,每次攻擊會變成重擊(姐係100%攻擊力)
孔明3武係8條毛飛出去,如果8條都係比平時既80%多左20%變成100%
長期輸出就唔係人咁品
而且SP積蓄速度+50%,令孔明更快集夠SP開埋2技

必殺技覺醒(機體HP35%以下時必殺技威力+50%)

35%先發動既技能,但就令低必殺既孔明個必殺有用
我上面都有講,非必要真係唔好用SP,35%甚至血量更低既時間
開左必殺技覺醒,孔明個必唔再冇力

獲得方法:

所有三國機都係冇得抽/合
孔明一樣唔例外,都係要去商城用M幣買番黎
商城有2個方法可以買到孔明

左邊就係直接買部機番黎,3200M幣
但買番黎既孔明係強2,如果唔太介意果一點既人可以選擇呢個方法買
右邊就係絕世軍師包,5150M幣,比淨買孔明番黎貴1950M,
但多左一部機(但我覺另一隻係冇用,我買番黎咁耐另一隻都未用過= =)
呢個包買番黎既孔明同司馬司懿都係強3
有錢/對孔明有愛既人可以買呢個包包

作戰影片:
我部電腦太廢~_~
玩SD都已經好LAG,我更加拍唔到片
唯有用人地玩既片放上黎
(如果原作者見到唔同意既話可以話我知,我即時換片)

個人用後小評論:

孔明雖低6圍,但佢系OC後輸出力算可觀,而且仲有武裝同技能既配合
係部攻防合一既輔助好機,孔明其實都考走位,要配合隊友進攻,
又要保命,雖然好多人都話孔明腦殘,但孔明唔係全非靠佢3武
2武配合手描係可以利用劍氣特點,打到企系樓後面既人

最後感謝睇完我第一次寫既機評

鳴謝:
遊戲戰紀資料庫提供資料

評分

參與人數 3Bravo! +3 收起 理由
火影忍者123 + 1 支持愛機~~
天才A + 1 唔錯幾有心機
jscn + 1 確是腦殘軍師~!

查看全部評分

回復

打得好詳盡,比個支持你~
回復 支持 反對

我第1隻ex機黎@.@
回復 支持 反對

好有心機寫!加油!
回復 支持 反對

軍師依家俾迪恩威脅住...
軍師出場次數都少左好多...
Anyway,好機評
回復 支持 反對

迪恩改廢~就係佢比人克返~_~
回復 支持 反對

一向都唔鐘意三國機
但係都支持你
回復 支持 反對

孔明3技太勁
回復 支持 反對

十卜
我都有玩孔明
但唔識點甩3武
你可唔可以講下點甩3武+有咩用?
仲有有D矮的場3武經常撞天花版,有方法嗎?
回復 支持 反對

小弟都用左孔明幾百場,見D人成日寫機評,我又玩下=,=
第一次寫,寫得唔好唔好插,比下意見

機體介紹:
  ...
starlikos 發表於 24-3-2012 11:55
原本見寫得幾好,見到句司馬無用

收皮
回復 支持 反對