查看: 6678|回復: 79
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 【原創機評】闇色傳送史 — 沉默的觀星者 (完成版1.1) >w0/

Hi all >w0/

朕又尼發個文啦~!今次主角係朕五大愛機之嘅觀星者!!

雖然佢並唔算強(以Seed D主角機比較),但朕就十分喜歡

佢嘅故事同設計意念(仲有BGM都很不錯)。

-------------------------------------------------

目錄-

1. 基本資料             (完成)
2. 優點/特點分析     (完成)   *雞精
3. 武器及形態分析    (完成)     新增系數
4. 技能分析建建議    (完成)
5. 六圍分析及配點    (完成)
6. 建議技巧             (完成)
7. 影片                   (已更新)
8. 解答部分             (不斷更新)

-------------------------------------------------

1.基本資料

...
名稱:Stargazer Gundam (GSX-401FW)
...
...
屬性:
...
model1:推進時間-2.5秒 跳躍時間-5秒  (防較高)
...
model2:推進時間-3.85秒 跳躍時間-7.69秒  (攻較高)
...
背景:
GSX-401FW觀星者,是由深宇宙探查開發機構“DSSD”所開發的MS。本機體是以火星軌道以外的太陽系領域之探測與開拓活動為目的而建造,設計上是以自我對話型復列分散處理AI”(人工智能)而完全自律運作的機體。其最大的特征為裝載了行星間推進系統“Voiture Lumiere”VL)。機體背部的巨大圓環構造體是VL的能量接收天線兼可動式推進器。能量接收部能分配到機體的其他各個部位。上傳流通時發生的能源干涉,令機體周圍空間產生特異的環形發光現像,這比觀星者眾不同的外觀給人更為鮮明強烈的印像。另外為無人駕駛這一前提與實現長時間探索但無設備維護,本機體全面采用自我修復型的納米機械維修系統。另外駕駛艙為外掛式,能輕松更換有人/無人駕駛倉單元。備注:觀星者高達的行星間推進系統“Voiture Lumiere”能通過特太陽風化作微粒子的量子幕經過特殊處理將之轉化為光壓推進力。在這過程中能對周圍空間構造造成干涉,因而引發特異的圓環狀發光現像。這個系統的基本原理扎夫特也共有掌握的緣故。ZGMF-X42S命運高達、ZGMF-X20A強襲自由高達等戰鬥用MS也裝載了其相似近緣種類的系統。
...
...
.

2.優點/特點分析
    要講觀星者優點/特點,主要係圍繞以下幾個
要點:天生系數及六圍高model1及2特色武器
擁有超越包機嘅機動性及推進力戰埸定位
...
戰埸定位
    呢一點就真係幾主觀,有人認為包機上前埸係
自找麻煩,亦有人認為可以痛揙拳機十分強大。
......
    而個人建議觀星者model1﹑2都以打中埸為
主,點解model1都係打中埸?因為model1嘅武器
其實近戰都十分有威力,更重要係以近格回sp會比
射擊快得多,以便盡早發動防禦技。model2相信
唔需要多解釋,因為開技觀星者完全係隻完美拳機。
...
數據設定
    觀星者被韓服設定成六圍平衡發展,而且每個都
比正常機體偏高,並無任何死角可言。例如並無好
須佐等機體六圍,被設定為捨棄什換取什麼咁,擁
有各方面都唔輸於人而又平衡嘅六圍數。

.
    系數方面,model1時嘅連射光槍比同類型系數要
高﹑識用的話model1連一套系數可達1150,而且於
model2時,每個武器系數都相當高,唔講三武,光係
彈量已經算幾多嘅二武,系數竟然仲要係nu支暴力火箭
炮之上,可見其數據設定係幾咁瘋狂。

武器特色
    唔少人都認為觀星者亮點只有model2嘅三武,其
實係大錯特錯嘅諗法。個人的話,反而更喜歡model
1嘅亮點。

先講大多數玩家喜歡嘅model2先,當然model2
中最引人注目嘅,莫過於三武嘅光環突進攻擊。佢唔
止高攻,而且攻擊範圍極大,比白狼廣闊一倍有多,
因此吸引唔少玩家。而二武就係高系數﹑爆風大﹑射
速快嘅導彈型武器,只可以講呢個系數﹑又有咁嘅彈
量實屬犯規。一武亮點主要係360度攻擊,無論係上
下左右﹑前前後後都係攻擊範圍以內,雖然後方刀距
較細,但可以減少於攻擊時比人從後捅刀嘅機率。

而model1就咁睇上去,實在唔太起眼,但事實上
model1比model2更為暴力。先講二武,二武係冇
oc前攻擊力只可以講係中上,但咁係因為model1攻
擊力偏弱嘅關係,實際上佢嘅系數係中光束機槍中算
高,甚至高於以光束機槍為主武嘅墮天,若果oc攻擊
後,用起上尼真係有少少似重裝咁屈。之後就講一武
,一武係一般攻擊情況下,連擊數係兩擊,出手快,而
且兩擊就有4000系數,近乎於五刀機連擊一套,而更
變態係若配合收刀使用,可以連擊四下,造成8000系
數傷害,即使係八刀機都唔一定能夠做到呢個效果!最後
三武,三武可以講係全機最為正常嘅設定,但呢把定
身槍係己身無硬直類型,即係話可以配合二武及近戰使
用,造出更大害傷。

機動性
    本機作為包機但速度六圍竟約有26,實在令人摸不著
,但當使用後就會知道點解韓服會如此設定,因為要配合
本機武器用法,速度以及機動性就當然要貼近拳機。

係model1時,機動性比model2低,但機動亦媲美拳
機,不過推進上只有剪機水平,雖然係略有不足,但以包
機尼講以經係高質素推進。

model2時無論係機動定推進,都完全係拳機領域,再
加上保留有包機跳躍推進嘅優勢,但boost上完全唔成問
題,配以本機武器,介入近戰領域更有壓倒性優勢。

3.武器及形態分析

Model1...

係model1時,機動性比model2低,但機動亦媲美拳
機,不過推進上只有剪機水平,雖然係略有不足,但以包

機尼講以經係高質素推進。

而model1時最大特色係高系數攻擊,以下會為大家續
一介紹。

一武:格鬥

model1中最大亮點武器系數:2000

一般攻擊情況下兩擊擊倒地,出手快,而且兩擊就有4
000系數,近乎於五刀機連擊一套,但攻擊範圍偏細。

而最變態係若配合收刀使用,可以連擊四下,造成8000系數傷害,即使係八刀機都唔一定能夠做到呢個效果!

二武:光束槍 (三連擊)...

彈量:~20發
填充時間:~6秒
系數:385x3

系數高﹑彈量多﹑填充快,但要空倉先回彈

係冇oc攻擊力前攻擊輸出只可以講係中上,但咁係因為
model1擊力偏弱嘅關係,實際上佢嘅系數係中光束
機槍中算高,甚至高於以光束機槍為主武嘅墮天,若果
oc攻擊後,用起上尼真係有少少似重裝咁屈。

三武:光束槍 (高出力)   無硬直

彈量:1發
填充時間:~6秒
系數:1500

最大亮點為出手快﹑自身無硬直

呢把定身槍係己身無硬直類型,即係話可以配合二武及
近戰使用,造出更大害傷。係被動/主動近戰時能夠有效
地幫助捕捉對手,以解決一武攻擊範圍略細嘅問題。

必殺:亂舞型

Model2.

..
    無論係機動定推進,都完全係拳機領域,再加上保留有
包機跳躍推進嘅優勢,但boost上完全唔成問題,配以本
機武器,介入近戰領域更有壓倒性優勢。

發動技件為70%下,二技啟動。此形態下攻擊力上升﹑
防禦下降,機動﹑推進量及回復速度上升。

一武:光輪攻擊 (格鬥)

亮點主要係360度攻擊,刀速快而斬擊大
系數:1250

無論係上下左右﹑前前後後都係攻擊範圍以內,雖然後方
刀距較細,但可以減少於攻擊時比人從後捅刀嘅機率,最
大揮擊時,刀擊最高可達三個機位(以突擊高達為標準)。

二武:光輪攻擊 (射擊)

彈量:6發
填充時間:~3秒/1發

系數:1450

超一流導彈,攻擊力高

本武係高系數﹑爆風大﹑射速快嘅導彈型武器,爆風以小
型散彈形容會較貼切。而論攻擊力,有Nu支火箭炮以上嘅
系數,但填充時間就同一般光槍冇分別,以呢個系數﹑又
有咁嘅彈量,實屬犯規級別。

三武:光輪攻擊 (格鬥突衝)  

彈量:1發
填充時間:~14秒

效果:小型緩慢
系數:230*30

本機最大亮點之一,極痛格鬥衝

觀星者嘅突進攻擊係SD中攻擊力數一數二高,而且其攻擊
範圍亦係最大,連擊數為30擊,共6900或以上嘅系數,而
且攻擊範圍比白狼廣闊一倍有多,因此吸引唔少玩家慕名以
來。

必殺:亂舞型

...
.
4.技能分析及建議

一技

防禦力上升

防禦力上升4.5,此技能對本機十分重要,因為
本機若果唔以近戰回sp,另一個較快嘅方法係被
毆,要達成呢個條件,防禦係必需。

二技

光輪推進系統 (耐久度70%以下自動發動)

開啟技能後,機體機動性上升、持續推進時間上升
、攻擊力增加、對中距離武裝防禦力上升。但此形
態下防禦會下降。

技能建議

個人推薦使用【爆發力發動】/【高達格鬥術】兩種技能。

爆發力發動其能力為"機體HP50%以下時發動,所
攻擊傷害最大化、SP積蓄速度提升50%",有助解決回
sp慢嘅問題,以及令到model2時嘅突擊更進一層。
(每擊都最大化,30擊之下到底升幾多-w-?)

高達格鬥術好處就係無耐久度限制,就有低機率機會發
動會心一擊。就算機率再低,30擊中都會有五擊以上會計做
會心一擊,計起上尼都幾化算

5.六圍分析及配點 (進行中)

六圍

model1

此形態時六圍十分平衡,只有攻擊略為偏低。但其實

攻擊偏低嘅原因主要係因為一﹑二武系數實在太高,

故以遊戲平衡為理由,略略減低佢嘅攻擊力。

model2

本形態時外觀改變,光之輪系統會產生光輪圍繞機體。

此時攻擊力會升高三點,反之防禦力亦會下降三點,可

以講係捨生取義。另外,本機機動性及速度都會更上層

,令原本已經不俗嘅機動性更趨完美。

配點分析及建議

有見於六圍及本機特性,本機model1時攻擊力略有

少乏力,而速度及機動以包機而言都算上等;model2

攻擊力大幅上升,攻擊力完全唔成問題,而防禦就降

BS Rank水平,幸好有二技檔檔中距武器,防禦力都

算有A Rank水平。尚有一點要注意,此形態下,使用三

武十分容易被人以必殺招待。

基於以上幾點,個人建議如下:

1. 攻擊型: 3血全攻

如果回避技巧好,建議用呢個加法。因為要發揮model1

﹑2嘅高系數武器,配加攻擊係最優之選。但考慮model

2使用三武時極易被人以必殺攻擊,所以建議以model2為

主打嘅玩家配三點血,以免被開技後只能苟延殘喘。

2. 耐久型: 3血先防後攻

有偏愛model2嘅玩家經常表示觀星者開技後並唔耐玩,因

為常比人開技,而且防禦力大幅減少,令開技後殺敵嘅時間

唔能夠滿足佢地。如果有上述情況,個人建議可先配3血,再

慢慢加防至滿意為止,最後先配攻擊力。因為要發揮好觀星者

,配加攻擊可以講係不二門路。

6.建議技巧  

1.格鬥連擊  (可參考片子model1打type-d的演示)

呢個技巧相信係玩刀為主流嘅港服玩家並唔難學到。要善

用比光環衝擊更高系數嘅model 1拳頭,先要學識收刀。

因為model1時嘅觀星者一武,第一拳倒地數係0.25(1就

倒地),所以可以做到第一刀四擊先今地嘅效果(0.25x4=

1)。所以只要使用一武攻擊時,每出一拳收一刀,就可以

做到四刀倒地效果。再加上三武無硬直定身槍使用,輕鬆

就可以做到9500系數嘅一次性連擊。(鐵定沒有半命)

2.【U】字衝   (可參考綜合演示第二埸第二命攻擊多三時)

於model2時,使用三武傷害最大化,除左刻意繞去背後會

心之外,其實正面都有辦法增大傷害。方法十分簡單,就係

使用三武時,唔好對正敵人使用,而係應該瞄準對方身邊位

置衝過去,你會發現唔會比對方頂著之外,仲能夠完全擊中對

(範圍極大嘛)當衝過左對方一個身位嘅時候,就立即調頭

撞過去,之後你就會發現對方頭上冒出大量藍色字符>w0!

3.霸體定身  (綜合演示第一埸第一次與上oor時)

使用條件係70%下而又就尼回好二技,呢個時候嘅觀星者簡直

係個炸彈,因為無論係你被毆﹑又或者係觀星者被你毆,最後都

一定係你被觀星者毒打。

因為只要觀星者回好sp,二技開始一瞬間身邊所有敵方都會被定

身,而且仲要係無視反格與否,一律都會被定身。此時觀星者只

雖要不斷拍打三武鍵﹑連幾下一武,再來個一﹑兩呼啦圈就可以

全員見龜。

4.最大輸出連擊  (model 2演示對第一命oor時)

此方法並唔常用到,但概然有人講就順手打出尼。條件同上,但

必雖要毆中對方,並當第三下mca完成時二技發動,立即使用三

武,但切記使用到一半時就停,再連三擊一武,最後用呼拉圈連

擊。很荒謬對吧!?朕亦未有試過完全使出,主要原因為對方血量

早已見底(汗),基本上完成model2三武時,敵人就經已見龜。

model-1 :1武x3 -> model-2 :3武x15->1武x3->2武xn   

呢個就係最大化連擊法,但朕就真係未試過用,所以都唔能夠斷言

7.戰鬥影片

藤星專用 Silent Stargazer Gundam!>w0/
720p供應注意!

綜合演示 (oc5 3血全攻)

model - 1 主力演示 (oc5 3血全攻)

model - 2 主力演示 (oc3 3血全攻)

8.解答部分 (不斷更新)

Q1.
我想問 model - 2 隻歌咩名? 仲有係咪觀星者出場個首歌!?
cwmnopq 發表於 17-3-2012 19:49

A1. 星之屝,叫做主題曲比較合當(?)

Q2.
好奇一問,變形後既1武360度既意思係向前斬,後面都會斬到定?
不知情 發表於 18-3-2012 22:18

A2. 斬擊過程中,會有兩三刀會斬到後(但範圍不大)

因為原作中嘅光輪系統本來就係全位切割用武器!
Q3.
剛合左
必殺都冇
場場被人虐點算
唔識用
愛恨交纏 發表於 12-6-2012 21:25

A2.過分拳機心理的確會,
建議開技後當佢馬沙渣

古咁用,以二武為主武。冇技的話就打中埸,當主

天玩,用熟左可以用3武捉人,之後再用拳擊MCA
,4下可以造成8000系數

~~/\-------/\~~
   /   |      |    \
  \>   \/\/   < /  一  完成(不計錯處的話)!給朕一點掌聲都應該嘛>w<!
    ||||||||||||
一|               |一
    -----------
      /       \
(這是貓)

評分

參與人數 6樂點 +40 Bravo! +5 收起 理由
jscn + 1 實用機評
rambo500 + 1 原創內容 比心機^^
tlf155161 + 1 好有心機既機評:)
星夜緋雨 + 1 支持XD
leungyl + 40 原創內容

查看全部評分

回復

又來一個重口味的發帖!
回復 支持 反對

又是虐殺00r那條片啊
btw更新後必入手
回復 支持 反對

又是虐殺00r那條片啊
btw更新後必入手
最強的新手 發表於 17-3-2012 19:19

嘛~因為那條少用MODEL,新增一條了~0w0(話說對方也有外國人)
回復 支持 反對

搞到又D想要返部
回復 支持 反對

星哥教我點連HF:handshake
另外斷片好似咸豐年之前嫁啦WO:lol
回復 支持 反對

回復 1# 藤星

星星幾時先完見習期??
回復 支持 反對

我想問 model - 2 隻歌咩名? 仲有係咪觀星者出場個首歌!?
回復 支持 反對

回復  藤星

星星幾時先完見習期??
tlf155161 發表於 17-3-2012 19:29

青春的象徵0w0/

cwmnopq 發表於 17-3-2012 19:49

片尾有名-w-(給朕多看一遍

觀星者中的主題曲是也

星哥教我點連HF
另外斷片好似咸豐年之前嫁啦WO
低達使者 發表於 17-3-2012 19:26

剛才考古時掘出來的啦~(model2的
回復 支持 反對

六成完整度,先推一推~0w0
回復 支持 反對