查看: 3170|回復: 44
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] ★☆新手專用★☆ SD常見問題

關閉 [複製鏈接]

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4307838&extra=page%3D1&page=1<事關呢個貼
因為d新手唔識上姑糕唔明sd入面d名詞而上黎開貼
d人又膠答
所以我係度開貼方便班新手(雖說d問題都幾高智下....)
高手/老手可無視.....
第1次打呢類野
如有問題都可以係下面提出
我會盡力解答

刷圖問題:
某些任務完成後可獲得機體設計圖
有關內容可參考此貼
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4202606&extra=page%3D1%26amp%3Bfilter%3Ddigest
(非常詳盡,我都廢時整了)

自訂義扭蛋機:
顧名思義
就是可以自己決定扭蛋機的內容
可以隨意放入你想抽既機體
每次1個代幣(萬惡的G1)
每放入一部帶R/U字樣的機體就要加多個幣
至少要放入3部c機
其他位任你放
而每抽一次s/a就會增加機率(抽完後副官旁邊會有提示)
抽左一定次數後提示字樣就會變色
白色<藍色<黃色<紅色<紫色(紫色5抽內必定中,目前只有韓服有紫色)
也就是說
抽得愈多中的機會就愈大
而且機率不會因維護而改變
放擴充卡可以多抽一部機體
有個1幣抽sr機的方法
配合現時的優惠包(擴充卡+幣的包)
a/b/c,a/b/c,a/b/c,c,c,c,sr,sr

誠實之心(四葉草):
加機經加錢
每日頭15場都可獲獎勵
綠色機經,錢+20%(個人任加95%)(個人任港服未打得)
銀色機經,錢+25%(個人任加105%)
金色機經,錢+30%(個人任加110%)
每日上線=綠色四葉草
3日內上線=銀色四葉草
5日內上線=金色四葉草

軍階問題:
好多新有都會有呢個問題
亦會上官網(?)查點解d經full都未升?(士官升准尉)
咁係因為滿經之後仲要滿足一個條件先可以升尉
而呢個條件官網都冇講到
就係你要睇埋個排名(改版前先睇到,而家睇唔到)
你(士官)d經驗值要超過某個經驗最低既准尉
當你達成呢個條件之後
你自然就會晉升
而被你超越果個就會降級
所以會出現一種情況
有d人好耐冇上線(限尉級以上)
一上線就降級了
咁係因為已經有人超越左佢

特裝問題(強2-強4):
每部機體都有唔同既特裝點(升特裝既上限)
係普通扭蛋機入面
c機最多可以有強4
b機最多可以有強3
而a機只有強2
這是什麼?
(機體資料右下角)
見到有2格則是強2
3格則是強3
4格則是強4(最高強4最低強2)
強2的機體最高可以升到特裝2如些類推
特裝有咩用?
當你升到特裝後可獲得強化點數
可以到裝備室強化你既機體

順帶一提
在商城所購買的s機只有強2(優惠包強3)
又貴又唔抵
建議新手買設計圖合成(下面會講)

等級問題(over custom):
有人會問
點解我升到特2/3/4之後冇得升
但我又見到人地好高級
特裝後你需要到裝備室的'強化改'升oc(over custom簡寫oc)
(右上角的是防爆核心)
oc1可獲強化點1
oc2可獲強化點1
oc3減少充電費用50%
oc4可獲強化點2
oc5可獲強化點2
oc6可獲強化點3
ocEX可獲特殊技能
升oc有一定風險
建議升到oc3後使用防爆
因為oc一爆了就會跌回特裝

合成機體問題:
你想要合成機體
首先要去商城
根據你想合既機體搵
返合適既設計圖出黎後購買
之後你就需要儲材料
當你d材料達到等級後
就可到我的房間的'合成設計圖'合成機體
核心機體不會消失
合成的機體一定是強3

六圍:
機體的能力值
六圍愈高能力愈強
六圍入面有六種能力值
分別係攻擊,防禦,速度,敏捷,hp,sp
升機後所獲得既強化點可以強化六圍

--------------------------------------------
基本技術:
SD所有基本技術可參考小鹿教室(非小六教室...小六教室係某會員惡搞出來的...)
入面d內容非常詳盡
簡單易明
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3986183&highlight=%E5%B0%8F%E9%B9%BF

基本名詞:
SP---必殺,分成3種,分別有亂舞型,地圖炮型及全彈發射型,每部機體sp威力也不同
技能---達到一定sp值及達到一定條件就可以開技
259/359---259=2:59分 359=3:59分 剩餘時間達到2:59/3:59分所獲得既經同G幣都會多d(359為艦戰用,259則是死亡競賽)
黑房---對面一推勁人(多數佢地都係識得),合作黎虐你地一隊廢人
改機---即修改模組,性質與外掛無異,平時都可以係任頻搵到(成班係到升機)
小改---同改機一樣,不過分別在於小改較難發現(冇品人士用係對戰),多數改彈數,氣量,攻擊
單刀/只1/刀1---限用武器1(刀類武器),切磋刀技比賽 (禁反格機體,如神高,尊者)
車輪只1---同單刀,不過係多人單刀,1打1,1方輸左換第2個上,直到完場(詳細規則:http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4240296)
等刀---單刀專用,等人地先攻擊再回避,待對手停下的一瞬間反擊對手
BD/RD---blue/red die,即藍/紅隊輸,d人用黎刷場掛機(掛艦戰沙漠圖),不過自從艦戰刪左沙漠圖後就冇左了(去左第2度掛...)
刷場次---ex雖要你用部機玩對戰玩到佢指定既場數,d人廢時煩(咁又唔一定既...可能有其他原因),刷場次(下面有解)
BJ/RJ---blue/red jump,即藍/紅隊跳(自殺),某d場你一跌落一d特定位置就即死(E.g:獨眼巨人),d人自殺刷場次
超視炮---顧名思義,不在你視線範圍的機體也能攻擊到
8刀--- 全格機(123武都屬近距離武器)或特殊機體,一般1武斬擊最多有5刀,但借甩刀技術(詳見小鹿)可斬到8刀
彈機---遊戲程式無故關閉
小護士---指彈機時見到的logo
G1---GAMEONE,本遊戲的代理公司
GM---咁都唔識...?game master ,遊戲管理員之類的
OC---over custom,進階強化
傻仔專用名詞:(初頻傻仔名詞)
56k---指人地load得慢
sp9---傻仔食左sp黎罵人
sm9---傻仔沖入敵方陣地後被圍插,又罵人
#$%%#$(粗口)---小學雞(yuen96)專用,小朋友唔好亂學
(嘛...也算新手詞吧,多數頻初出現....)

有用網站:
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4106347&extra=page%3D1

(對新手黎講)有用好機:  (其實每個人合適既機體都唔同,可根據自己既長處黎選擇機體)
c機:

b機:

A機:

s機:
(感覺新手咁快用ss好似唔係咁好...)

評分

參與人數 10樂點 +16 Bravo! +9 收起 理由
hkkoko + 1 最強的新手.....教學
tlf155161 + 1 有你呢個post肯定拆小六哥招牌` ...
天才A + 1 辛苦晒
藤星 + 16 原創心得
lauchunnam01 + 1 精華~幫到新手解決問題係好事!!! ...

查看全部評分

回復

回復 支持 反對

傻仔專用名詞<--正野
回復 支持 反對

新手留名A_A
回復 支持 反對

好有用(係新手來說就是的..
回復 支持 反對

A機遲早有強3的~
回復 支持 反對

前排留名支持 :victory::victory:
回復 支持 反對

A機合可以有強3
只1---同單刀,不過係多人單刀,1打1,1方輸左換第2個上,直到完場
4格則是強4(最高強4最強2)

錯字
回復 支持 反對

回復 8# DavidTang

已修正
thx
btw
我話緊普通扭蛋
回復 支持 反對

我想問成實之心點先升做金/銀??
回復 支持 反對