查看: 2751|回復: 47
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 【原創機評】剪機?尼部包機黎架>口<強大的飛翼高達

關閉 [複製鏈接]

前言
尼部機係我朋友係我岩岩玩sd個時叫我抽ge,個時覺得佢好難用(因為新手?)到而家我覺得佢係一部神機,集高傷火力,走佬一流於一身ge b機

--------------------------------分界-w- ---------------------------------

正題
飛翼高達B Rank

R前

光速軍刀(係數:900)
此機ge特色武器(大誤-w-)
尼部機d刀幾順手(本人覺得)可以係一開始時砍人(例如偷襲你ge娜姐),但係到戰鬥中段建議只係防身用,因為始終太難mca,好易食必,而且連刀速度都算幾慢

機關加農炮(係數:146*6)
此機ge特色武器2(誤?)
嘛..攻擊距離中,射哂先回,回彈時間為4.5秒(真快阿-_______-),不過好少用得完
小弟ge飛翼高達oc6,射人係超級痛的,當然,小弟唔會建議你地去同人鬥射
尼部機d豆豆係偷人la,同埋當自己隊ge拳機格人個時放血用

爆發光速步槍(係數:1850)
此機ge最大特色是也0w0
有3發,射完先回,回彈時間約6秒
尼支武器係超視,仲要唔倒地,絕對係神一般ge武器
此武器同時係飛翼高達ge主輸出,因為佢唔倒地ge關係,當自己隊ge拳機打緊包機個時,你就可以用尼個強大ge武器去幫佢打緊部機放血
咁樣一黎就唔會俾人話亂倒,二黎可以同時令其他隊友一齊輸出佢
不過此武器有個缺點(優點?)就係佢射個間會有廷遲,但係我覺得咁先好,因為可以拉炮(爽-w-)
當你打d肉眼見到ge機個陣唔洗因為長按lock而air,可以配合手描

對此武器後話:正如本人所說,本人ge wing係oc6,試過打太空坦克,3槍3武殺左

R後

爆發光速步槍---倒地(係數:1850)
此機ge走佬最強之處~
1發,回彈時間約為5秒
尼個武器好在佢係放係r後,由於r後係變飛機,速度一定比r前快
係可以r後射完追住你打ge人,然後用飛機速度走佬
而且尼個武器係超視的,可以被視為主輸出
(而且小弟試過係友機開左突指下,用尼個武器打太空坦克背,冇左90%血,我心諗,如果我開埋底爆咪秒?xd)
-----------------------分界-w- ---------------------------------

技能分析

技1------底力爆發
技能亮點,因為佢個技係放係1技到,通常好快草到sp
因為有強大ge倒地炮同埋3發ge 3武
不過好難先開到技(原因下面講)
老老實實,我寧願佢係突指(因為底爆有得插xd)

技2------高性能OSB
爽技是也,45%血個時可以開(唔知點解港服寫左做35%)
此技開完之後-40% cd,係超級正,而且+移速同敏捷,方便遠距離偷槍同走佬
------------------------分界-w- ---------------------------------

再為大家分析6圍
尼部6圍算係正常(除左防低左少少之外)
建議配點係全攻(咁先爽-w-,用攻擊力破防禦)
想玩下野可以3速全攻,咁樣多d boost走佬
但係唔建議點機動,因為點幾高都好,佢3武ge亮點(?)依然存在
--------------------------------分界-w- ---------------------------------

打法建議

遊戲前期

一路走位,搵機會放3武,善用倒地炮幫隊友or自救
2武就當補傷同偷人用,前期唔好當主輸出,因為拉遠d打好d

wing多數係後場進攻,雖然佢係剪機,但係武裝就成部包機咁
通常到最後先會出去進攻
正正因為佢ge 3武夠遠,所以我先話難開技1,只要你跟實隊友,就好少俾人扣血(被娜姐偷襲不算在內>口<)

遊戲中期

可以跟實拳機,以2武作補傷同輸出之用
同埋善用3武打包機,令對方知難而退,唔再打你隊ge拳機

尼個時候你支r後1武就留住吧,以防有對手明襲你友方ge拳機

遊戲後期

通常大家都會好緊張,係尼個時候
但係唔好心急,都係個句,2武冇得閃槍,唔好將2武當成主輸出
2武最好係瞬殺用
如果唔係你都係飛後d放3武同r後1武吧

為大家送上一條為機評而打ge片

應某神手要求,我再寫埋插咩卡
其實可以插v疫苗la,唔好睇小佢,雖然b wing d武裝回得好鬼快,但係v疫苗可以防埋暈,抽boost,抽彈,道具,所以都係首選黎
另一個可以選擇ge係新人類覺醒,可以再+機動力,同埋回boost,用尼個技配合r的v制急降,可以儘快回到boost

其他...全部都唔建議
--------------------------分界-w- ------------------------------

天敵對應
1.天蜜娜
我自己ge做法係放道具,例如強制跳躍同紅閃之類的,第二可以用拉打方式(前期)一路飛起,一路打佢,當然,你要睇下隊友係唔係左右,如果冇隊友ge話,我會斬佢,等隊友到,如果你斬唔係好掂,而身邊又冇隊友,都仲有一個方法,就係變飛機射佢倒地,然後走去搵隊友

2.bd2
通常高手流bd2好少會斬你,佢地多數係用槍,我唔建議同佢1on1,係尼個時候你都係變飛機走佬吧,如果佢追住你,而身邊冇隊友ge話,唯有用2武一路走一路輸出,千萬唔好用3武,你用得1發,佢射左2槍,等到r後1武回完就可以射低佢再走去搵隊友

3.kb
對住尼部細粒.麻煩ge機體....我會建議你用道具,如果你有信心可以斬佢,就砍佢吧,冇ge話你都係變飛機射佢倒地之後搵隊友吧-,-

總結:雖然我話過係後場輸出,但係重點都係唔好離隊吧~

最後我想多謝睇完小弟ge第一次,你ge回覆就係我寫機評ge動力,小弟超愛用b機>口<我會寫多d b機ge機評(我放佢係第一頁架)

如有不足或錯誤,歡迎留言
多謝大家~

評分

參與人數 5樂點 +60 Bravo! +4 收起 理由
AtroCity + 20 + 1 加油 :3
jscn + 1 好機評, 不支持嗎?
Sasori~ + 1 唔錯
leungyl + 40 原創內容
q40687050 + 1 有進步空間~支持

查看全部評分

回復

好亂..d字顏色傷眼.. 打法唔夠多..重有2武唔係主輸出-_-?
回復 支持 反對

回復 2# ivanokok111

@@ok,我改改
回復 支持 反對

你應該第一次寫?寫得不錯啊!!
個人覺得B WING如三武和R後的一武小一點硬直也不失為一只強剪
回復 支持 反對

回復 4# q40687050

嗯嗯@@真係第一次寫,唔算寫得太好
回復 支持 反對

支持支持 相反我的機評很冷清
回復 支持 反對

好到冇得再好
不過加多一兩部影片會更好
回復 支持 反對

回復 7# noname1133

好,多謝你=]
回復 支持 反對