查看: 2245|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 我沒有背包 但我有的是火箭炮-異端高達金色機天 (未完成型)

關閉 [複製鏈接]

前言:小弟第一次打機評 有咩不足之處敬請原諒~上次更新發現gameone竟然唔出新任務 只出了租的殘金 無可奈何唯有租住黎用 發覺這部機體開槍速度很快 而且攻擊力很高 一用就愛上了 今次更新一出任務就不斷刷任取得 幸好很快便刷出了

機體介紹:在奧布的朝霞社,工作人員把回收回來的迅雷高達零件,特別是迅雷高達的右臂改造後,安裝在歧途高達金色機上,同時為金色機裝備了一個新的頭部,頭部的頂部還有一只獨眼。這樣,金色機不但得到了迅雷高達的攻盾系統(光束步槍+光束軍刀+穿甲針),其右臂仍保持PS裝甲的能力;由於機體的整體裝甲都做了修改,整體顯現與迅雷高達相同的黑色,海市蜃樓系統已不限於使右臂隱形。不過由於時間問題,此時只完成了70%,其專用武器仍未制作完成。即使這樣,在巨型平台與紅色機對戰時,金色機利用那只“看不到的手”制約“菊一文字”,使紅色機疲於應付,不過在水中不敵裝備水中裝備的藍色機而撤退。其後本機曾幫助聯合軍,參加了維多利亞攻略戰。

入手方法:任何seed原作任務的任何難度取圖

六圍:
可見沒有太大偏向邊一邊 防比其他低小小吧 呢個係隱形機的特色吧-_-

武裝: 武器一  標刺刀  (4刀倒地)
           出刀速度尚可 本人認為這把刀比金迷天好用 如果對自己的技術有信心 和拳機打近攻也不是問題@@
           第一刀 出刀在剪機中也算快吧
           二,三刀沒什麼太大感覺吧-_-畢竟只係拎黎連刀
           第四刀好少用 通常都係連左3刀再用2武射
           主要是 1武(3下)--->2武(連射)

武器二
火箭筒  (10~11發)
           整部機既亮點 射速驚人 回彈速度亦不算慢(但經常射得爽爽的導致彈切 可見連射驚人)
           大約10~11發 攻擊力不俗 配合全攻驚人 秒殺包機都唔難 (戰紀睇過有人話開場30秒就射爆了一隻重炮EW了)

武器三
矛標  (附加效果:隱身)
           無咩特別吧 純粹拎黎隱形 當然都可以拎黎打人吧

技能: 一:攻擊力上升 (提升機體的攻擊力+3.0)
        本身射速驚人配合呢個技能大大提升輸出 全攻加埋呢個技能簡直如虎添翼

二:高性能OS(增強系統)(體力在45%以下時,機體移動速度增加10%+敏捷+6.9+武器裝填速度+40%+鎖敵距離+15格)

血量35%先開技比較上難吧(後期改左技先係45%) 仲要係低防既隱形機  但若果能夠成功開啟此技能 對於此機幫助都好大 機體敏捷同武器裝填上升對於擾亂敵人有更大既幫助

打法:隱形機通常係擾亂敵人既好幫手 呢部都唔例外
          身為一部隱形機打亂人地陣型就最好不過 配合連射快既火箭炮 只要包機稍不留神就好快去見龜霸
          隊友斬緊敵人既時候 係後面補槍能夠大大加強輸出 配合隊友非常重要
          當見到敵方只顧住理會前方隊友 就要把握時機隱形之後係背後殺敵方一個措手不及
          見到拳機只能說靠自己技術 但這部機一武都唔遜色 若加以自己本身既技術 打近攻不難
          三武不但可以偷襲人 亦可以係緊急關頭保命 若果不慎落入敵方陣型 可以善用隱形來逃走 (當然呢個方法都有風險 一旦比人捉住準備領便當吧)
          小弟近排好少打無限制場 一般黎講都係打b-c場 呢部機係b-c場可以話見到大部份包機都唔洗驚 曾經測試oc6全攻殘金打全防既陸戰根本就係無視了鐵壁 比較需要注意既係拳機 就如紅迷2L 中距輸出不算差 如果撞正呢    類中距高輸出既拳機 一般咁既情況建議都係避免同呢類中距輸出高既拳機正面攻擊 對於1D近攻比較強既拳機(例如金迷天蜜娜) 一般比呢種近攻稍強既拳機追既情況 建議使用3武儘快逃至隊友身邊 以免被秒

配點:全攻(3攻 oc9攻)

呢種點法輸出強大 包機見到都要掉頭走 當然呢種點法換黎既就係易死 (機體本身低防) 但我亦建議呢種點法 因為本身隱形機就係拎黎偷襲用 儘快擊破敵人先係關鍵

特3速oc9攻

呢種點法可以較易逃命吧 都可以加強輸出

特3敏捷oc9攻

呢種點法可以加快收槍速度 但我認為此機本身敏不算低 呢種點法因人而異吧

上述3種點法比較推薦全攻吧

總結:射速一流 攻擊力亦不俗 當初我唔入真紅原因在於有呢部機 但玩呢部機記住要練好實彈射擊 唔係開槍幾快都無用-o-整體黎講 強大的偷襲機 支援隊友也不錯 亦因為咁成為我愛用剪機之一

作戰影片(轉自戰紀 小弟未有時間拍-_-):

評分

參與人數 1樂點 +30 收起 理由
leungyl + 30 原創內容

查看全部評分

回復

可以加多點圖及寫得多d使用心得部份
回復 支持 反對

可以加多點圖及寫得多d使用心得部份
十人竹 發表於 25-8-2011 19:00

啊!感謝指點
回復 支持 反對

幾詳細.最愛介紹那部分@"@
回復 支持 反對

幾詳細.最愛介紹那部分@"@
asd9987412 發表於 25-8-2011 19:13

-_-.....最愛介紹那部份 ...好hurt
回復 支持 反對

敏不會增加攻擊速度啊

只是減少了收鎗時間,對連射性沒有影響
回復 支持 反對

敏不會增加攻擊速度啊

只是減少了收鎗時間,對連射性沒有影響
奧得 發表於 25-8-2011 19:19

o-_-謝謝指教 改番先
回復 支持 反對

幫你推一推吧~
回復 支持 反對

(戰紀睇過有人話30秒就射爆了一隻重炮EW了)

咁重炮手要射爆迷金未完成形要幾耐= =?
回復 支持 反對

咁重炮手要射爆迷金未完成形要幾耐= =?
andy1e29 發表於 25-8-2011 20:22

不是企定定兩個互射-_-係街場正常打
回復 支持 反對