查看: 2513|回復: 39
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] (原創機評)新手第1次機評..狼中之狼br白狼

關閉 [複製鏈接]

前言:
因為最近多睇左機評..覺d高手寫得好正..令到我有d衝動想學寫機評...
小弟第一次寫機評如果有咩唔好既地方希望禁多位前輩可以指出來提點小弟..其實小弟本身唔鍾意用渣古…因為覺佢地好邪惡..不過當見到部白狼我開始改變我E個思想..部白狼更加變成我既愛機…….

我今次寫既機係叫 松永真專用高機動型薩克II/MS-06R-1A 白狼渣古(松永真專用)
(p.s.姐係平時所講既白狼)
=================我係分隔線==================
簡單講下白狼既歷史先..

所屬時代:機動戰士0079(自護公國)
屬性:拳
機體既駕駛員係 松永‧真
"松永•真"於UC 0055年出生於SIDE3,是SIDE3第一批的日裔移民的後裔。其家族“松永家”由於世代經商而成為事業遍及各SIDE及地球本土的大財閥,在SIED3革命爆發前與地球聯邦的矢島(ヤシマ家(就是0079裏米萊•矢島的家族)齊名,都是地球圈的名門。後又與後來支配公國的薩比(ザピ家和撒哈林(サハリン家並稱公國三大名家。松永•真是第三代長子。他從小性格就叛逆,崇尚武德,立志從軍,並對駕駛機械感興趣。而這同世代經商的松永家是格格不入的。到了大戰前夕,松永•真終於排除萬難,以一般兵的身份如願加入了公國軍

由於試作型高機動薩克測試的成績令人非常滿意,因此R型正式的量產型——MS-06R-1型在略經調整(增加了推進劑的最大搭載量、改良了驅動部分及電氣系統的設計)後迅速投入了量產。但火箭引擎出力增加引起的問題並沒有得到很好的解決,所以R-1型只生產了22架,真正解決了這個問題的是R-1的改良型 ——MS-06R-1A型。松永·真將其塗成全白塗裝。之後由於R-1型有燃料攜帶少,持續作戰時間短等弊病,又改良成增加燃料型MS-06R-1A。
=================我係分隔線==================
機體既六圍:

攻擊:15.3
敏捷:17.4
血量:12.3
防禦:16.8
必殺:15.3
速度:19.2(很好既速度係BR機排第4)
總和:96.3
由以上六圍嚟睇..都係一部攻擊力唔錯既B機

建議配點:
1. 3機9攻 一來可以提升白狼既機動令白狼收刀更順 二來可以係未完全開曬技能就有比正常B機高既攻擊力..攻=27.4(有埋技就有禁多)
2. 3速9攻..其實白狼都夠速所以不用+但如果來想再快D當然可以+3速9攻
3. 2機1速9攻/2速1機9攻..禁樣就會令白狼速度同機動會平均
4. 全防…我就是+全防的…E個點法雖然有D怪..但係大家可以諗下當打死賽既時
候..2個技能+埋已經高攻…禁倒不如+防..禁樣仲會耐打D
5.全攻..對自己有信心既玩家可以禁樣+全攻去秒殺人
本人既+法

武裝介紹+評論:

1 武熱能斧有5刀(近距離)5刀倒地..攻擊力都唔錯..可惜刀較短.. 係數1080

第1刀~~

第2刀~~

第3刀~~~

第4刀..

第5刀因為太快影唔切….
2. 薩克機槍(中距離) 共有15彈..每一發大約有3下..攻擊力高..開埋1技更高係數 285*3

3. 格鬥連擊(近距離) 係數 130*16 E部機既亮點!!!!!攻擊力都幾好(唔計開左技)還有可以抽彈….白狼E個3武一來可以幫隊友抽走布機既彈令隊友可以輕鬆集火..二來可以用嚟逃生用…3武令高攻既白狼如虎添翼…

技能:
技能一白色野狼

HP50%以下時.移動速度.推進速度.機能性增加.近距離一定機率增加高傷害(低機率),實彈攻擊時追加傷害..成身發白光
技能二 突擊指揮

HP50%以下時,包括自己在內的所有隊友的 攻擊力+4.5+噴氣時間增加50%

必殺技:
亂舞型必殺

建議既打法:
見到布機既時候搵個機會等佢跳完兩下就落地個下..遠距離用3武帶動你個人去攻擊…可以+快捉人既速度之後連2刀再拉開用2武打..一來減少
比開大既機會同埋可以令對手又冇彈又唔倒地…令隊友集火…

當見剪機既時候可以唔用包機既打法..不過都係要用3武抽彈同捉人..大約捉到人約2-3下就走開連埋4刀..如果係開左技禁樣打剪機..對手必死(P.S.有大除外)

當見到拳機時..都係用3武捉人同抽彈..如果對自己刀既技術唔係太好就連2刀再拉開射..如果自己認為對刀既技術好就可以玩下MA
距離和走位:
建議白狼應該打前線同中前場
中前場:
機槍既射程岩岩好..可以邊射邊開技..如果對面不是太高火力可以試下慢慢壓上去拉射..
前場:
當開了技一..而對面的輸出機體集合埋一齊既時候..白狼既solo時間來了..
可以運用白狼既3武去抽曬布機彈..令布機暫時輸出唔到..布機就交給隊友..
你就上去狠狠地屠殺傷害布機的剪機

總結:
白狼既優點就係佢既技能…又加攻又加速又加敏又追加實彈既傷害..
真係好少b既拳機既技能會+禁多攻..同埋..白狼既3武..
如果好好利用3武去捉人同抽彈再連打..剪機見到
白狼都會忌佢3分..e種技能再+上3武既爽快感…
唔係其他機體可以取代到嫁…
視頻:
From遊戲戰紀

多謝睇小弟既機評…THZ

評分

參與人數 6樂點 +75 Bravo! +5 收起 理由
Ruby Poon + 50 + 1 機評攻略集內所有文章可獲得「推文權」,每 ...
o0den仔0o + 1 原創內容
chankifung4e + 1 內容精彩
leungyl + 25 原創內容
william007x + 1 我很贊同←公式化回應XD

查看全部評分

回復

可以set左255再整整先
回復 支持 反對

好多呢d字眼.
回復 支持 反對

圖= =
回復 支持 反對