查看: 1456|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] [原創機評]第1次分享&評論-又有機會多部A機用加萊佐

關閉 [複製鏈接]

前言:
這部機的colour已在我5G幾時愛上他,每邊手都有5隻爪,這部機係可以令對方郁都未郁就可以KO對方, 加萊佐 (布林機)我嘅係強3機(OC5全攻)諗5到講咩

算,看看6圍:

佢嘅六圍比同樣是RANK A嘅座天2號嘅總和高,速度較快
HP係12.9
攻擊是18.3 A拳機算是頂級
速度係23.7 A機中算是頂級
防禦,必殺,敏捷 在A拳中是正常

技1:
潛力發動---機體HP50%以下時所有攻擊傷害最大化+SP積蓄速度提升+50%

技2:
攻擊力上升-提升機體的攻擊力+3.0
攻擊傷害最大化+機體的攻擊力+3.0真係爽到…

1武: GN光束軍刀 係數1200
可斬5下 出得快但收刀較慢
多人果陣最好3下收,佢出到第5刀果陣會有小小硬直

2武:GN火神砲 係數300*3
望落去好似好小,但係出槍快,中5-6下就比得上S機
加上回彈快,掩護1流爽…
5~6下比得上S機的2武例如命運/00

3武:格鬥連擊 係數380*9
正常都中4下以上,抽氣,我會1*3下→3武(此方法可以扣人地~2/3血)
好彩的話,3武有會心可以命對方剩低1/4血,
1*3下→3武+SP 必死
P.S.3武可以同時刺串兩部機
        這些只是給一些普通機種綠螳螂/GP03D/大機嘅效果沒有那麼理想

基本打法:
千其5好同劍瘟單挑,你出刀5夠佢快,出刀5夠快,可以用3武先,但5好倒佢地
此機最多1次過打3部
SP量在技一之後會儲得好快,比人圍用
SP後盡量遠打,開左技1後死得有價值D
打常規好D
因為此機血量較小,亂沖2死,常規就可以追分
技能卡配置:
狙撃是沒可能的...此機沒有狙
V疫:免疫所有特殊效果攻擊,大部分機也建議使用的技能,由其是格鬥機
增加出擊速度6打6好用D
這技此機己有
令機體機動力提升,推進時間小幅增加 可以迴避對手
增加機體SP攻擊力,可旁身
近距離攻擊有一定機率爆擊,相信這是比較適合此機,可秒敵方

取得方法:木瓜強2,幸運有強3,或等56號扭蛋
                  合的說要
GN-X 2000次男 特1
0高達 新兵
AEU暴徒式 新兵
鐵人 (宇宙型) 新兵

總結:
此機攻擊力比較高,但要小心周圍,此機未必走得切
原因是出刀後比較硬直
2武回彈快可作中距離支援
配點方面強2嘅就2速全攻,強3就3攻全攻
強2就算全攻也未必秒一隻C/B 將佢放系速度打遊擊

短片,由小弟親自拍的…小弟技術不太好請見諒SAD(常規戰)

配樂為FripSide-everlasting

配樂:

另附上死亡BY遊戲戰紀

評分

參與人數 4樂點 +15 Bravo! +3 收起 理由
v27116278 + 1 幾好幾好
十人竹 + 1 機評
AtroCity + 15 原創機評
chankifung4e + 1 原創內容

查看全部評分

回復

冇影片
回復 支持 反對

你禁條LINK 我5G點解睇5到 SOR
回復 支持 反對

說好的影片呢@@?
回復 支持 反對

OK喇
回復 支持 反對

影片不給力,死亡先有果隻激情
回復 支持 反對

小弟玩死亡屎到 ...所以5敢拍sor>.<
回復 支持 反對

1. 我唔信佢一套連技可以扣到gp03d 2/3血 亦唔信佢一套連技只扣到c剪2/3 唔該講得精確d
2. 唔好用常規拍片 太長冇人睇之餘有前冇後既打法技術含量相對變低
3. 你條片我只係睇左少少 知唔知點解第一命會咁死? 衝之前唔該停一停了解下敵陣機種同數量唔好盲衝
回復 支持 反對

Gp03哩啲咁嘅機你塭部全攻s都末必打得入唔洗諗呀 c機就死梗 機評唔代表睇技術 仲有試機我覺得常規好 啲人又唔沖 你估我會唔知敵方系邊咩同咩機咩 哩場唔係ran場
回復 支持 反對

樓主有意跟我學刀嗎?
回復 支持 反對