查看: 1216|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 原創機評 極冷門既 加爾波帝β

關閉 [複製鏈接]

本人第二次機評,之前想寫gp01fb,不過最近有人寫左就唔寫
琴日想去用2萬7g去抽鐵奧但係.....唔中,抽到最後中左隻加爾波帝β強4
試下用,點知好好玩(可能我機庫冇乜新機用)

所以今次機評就係佢,加爾波帝

========================================

機體介紹
一年戰爭結束後,聯邦軍從吉翁軍那裡得到了很多機體設計方案,有些被聯邦軍拿來進行改良後得到新的機體,本機即是其中之一。本機的原型機是MS-17 Galbaldy α,再設計時對機體實行了輕量化,所以新機體減輕了重量,提高了運動性和機動性。由於原設計用於局部戰鬥,所以運動性高於RMS-106 高性能薩克。這樣帶來的反面效果便是,消薄了裝甲層造成了機體的防禦力下降,裝甲材料(鈦合金)也落後於時代。本機主要配置給了駐紮在月神二號方面的聯邦軍。

轉自戰記
=========================================
機體六圍:

攻擊:9.3攻擊力唔高,有唔少c機高過佢
防禦:12.3在c機中防算係正常防禦力
速度:13.5速度唔高在c機中比較低
敏捷:12.6在c機中唔太高比較低
血量:9.9在c機中係正常血量唔多唔少
必殺:12.3在c機必殺比較高
=============================================
武裝介紹:
1武光束軍刀
係數 800

近身武器,4刀倒地,收刀出刀都好順,頭兩刀係左右斬好實用,不過第3第4刀斬法上下攻擊範圍細
一武把刀唔長,斬速唔快,所以把刀唔係本機主力武器
用黎保命同救人
2武光束步槍
係數 1000

中距離射擊武器
殘彈11發,一槍一發,3秒回一發
攻擊比較低,不過射速快,係本機主力武器之一
雖然彈多不過回彈慢,所以要注意彈藥

3武盾飛彈
係數 660x2 效果 裝填下降

中距離射擊武器
殘彈3發,1槍一發,約3~4秒回一發
本機主力武器之一,攻擊高,不過彈少,回彈唔快
3武射擊方式係由盾射出,係由左面射
因為彈少,所以注意彈藥
====================================

技能

老練的射擊者
效果:
對 近戰 攻擊防禦力提升。
好技能,在c機少有技能,依家拳機好可怕
有左依個技能就算被拳機打中唔太傷
有一次被被密娜打中都唔死 而且可以滿血開技好實用
潛力發動
效果:
機體HP50%以下時所有攻擊傷害最大化+SP積蓄速度提升+50%
開技後打擊會變重擊,會令所有攻擊都會增加
sp加快,作用唔太大因為開技要50%血,你快要死
====================================
配點:
暴力形:
全攻可以令本機攻擊大幅增加,23武可以成為可怕攻擊
但防比較低,易死 速敏都唔夠

平均形:
2速2敏全攻
上面講過速敏都唔夠,依個點法可以彌補依個問題
但防一樣低,易死

防禦形
4血全防
依個點法可以大幅增加防禦,就算比可怕拳機打中都唔會好傷
不過攻 速 敏比較低

===============================
技能卡
鋼彈格鬥術:作用唔多大,因為本機主力係用23武,1武只係防身同救人作用唔大
潛力發動:本機已經有加多一張都冇乜用
必殺技覺醒:作用唔大,不如留一技防身
NT覺醒:本身氣 敏 速都唔夠,有左佢可以多一d氣用
緊急維修:只係被人打死後快少少出擊,作用唔大
V 疫苗:可以免疫所有特殊攻擊例如抽氣等等,好有用技能卡
精密狙擊:依個技能勁呀....在狙擊下所有攻擊變為會心一擊,不過依部機有狙擊你就用
===========================================
取得方法
16號同28號轉蛋機
16號就係有好難抽AR鐵奧
28號有A飛翼鋼彈零式
===========================================
影片:
我唔識拍片加上技術唔好
所以條片係人地

============================================
打法
因為機體性能比較差,所以如果你獨行的話好易死,所以最好跟大隊
盡量在隊中去偷打人地,見到隊友比人用近戰攻擊就去救人
因為機體防低所以去一d障礙物,利用障礙物做盾去偷打
部機如果去打無限制場好容易死,去打ac場都還可以
=============================================
總結
雖然六圍低,但從武器方面黎睇,同bd3好相似只係1武2武係數比bd3低
但3武比bd3高,

第二次機評完成,有唔好地方提出
我又到去尋找冷門機去用

評分

參與人數 2樂點 +30 Bravo! +1 收起 理由
蒼藍突擊 + 1 c機玩s機場太強大了 見你一開波就ko左個b機 ...
erictung + 30 原創內容,但都係短左D

查看全部評分

回復

其實CU果部仲好啦.
回彈+鐵壁
2同3武根本無限彈.
鐵壁雖然冇乜用都係幾下爆但係加速加敏有加成果下先正.
我果部0C4了其實都幾好用架
回復 支持 反對

這架我從來沒玩過
抽到回來發會立刻del
對此機沒有興趣><
回復 支持 反對

寫得唔錯~不個唔係太想用..
回復 支持 反對

呢架野唔係叫哥邦迪咩
回復 支持 反對

出槍快而凖,剪機能手
回復 支持 反對

這機我玩左2,3次 就del了.
用上去真的不好.
((機評短了...
回復 支持 反對

這台的CU機是某動物玩家的愛機lol
回復 支持 反對

這不算是bd3的c機版吧
起手速度沒法比...
回復 支持 反對

CU那台強多了
回復 支持 反對