查看: 2460|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] [原創機評](第一評)斷罪的7把劍--能天使高達(七劍)

關閉 [複製鏈接]

^sp圖一張(任偷)

入手途徑:50號

我第一次寫機評寫e隻exia(七劍),因為我係某一日因抽5到自己想要既機(PS:個部機一次要7200G)
,所以去博下7劍點知比我怒抽返黎,之後用上手覺得幾好,所以就寫下@@
-----------------------
入正題:

技1:低力爆發
      機體HP50%以下時所有攻擊傷害最大化+SP積蓄速度提升+50%

技2:Trans-AM
      HP60%以下時、機體移動速度+10%,速度+2.4、敏捷+4.5、攻撃+3.0、推進回復時間-50%

^6圍
血:13.8
攻:18.3
防:18.3
必:18.3
速:22.0
敏:20.7

7劍既6圍係a機黎講算5錯,速同敏比較觸目,其他野我相信大家比我更清楚,so~6圍5講

配點建議:
我會3點hp,5點攻同3點防,因為張個6圍平衡番(ps:我咁做好似好蠢= =)
----------------------
武器

1武:GN光束軍刀
效果:冇(短刀,5爆地)
      5刀倒地,頭4刀既手感同一般光刀冇別,但第5刀落刀較慢,建議在落第4刀後連3武使用!

2武:GN火神砲
效果:冇(ps:連射 30發,1槍3發,索敵距離一般)
      個人認為2武先係精髓!因為拳機有機槍已經好正,仲要個30發彈5秒回完,用黎突襲~一流@@(不過佢係拳機,5係一味淨用2武)

3武:GN長/短刀
效果:抽氣(共計2刀)
      正常咁用3武2刀係會倒地,不過4刀再加用3武1刀係5會倒,如果單用3武1刀既話,我建議用完3武之後接用2武,咁會大幅增加傷害,
     (
雖然用3武會有少少前沖,但我認為命中率較低[ps:可以係技術問題],加上3武回得慢,個人5建議用3武捉人,留返連技吧)

4武:亂舞型必殺技
      建議用作旁身,因為用左sp就冇左技1低力爆發,有d唔低

連技建議

4刀>3武(2刀)
>3武(1刀)>2武
3刀>3武(1刀)>2武
3刀>3武
(1刀)>2武>sp(建議用)

定位

7劍同其他拳機有d分別,佢可以企係中場,因為有2武幫手,可以護其他拳機上前線,降低敵方對隊友既注意力
(注意:分散
注意力時敵方會以更大既火力攻擊你,所以要留意血量!)
其隊友上左前線,你就要跟住上前線,再以2武吸引1個敵方,引佢離開大隊,然後以連技獨打!所以此機既定位係中場偏前

整體
係a機黎講7劍都算係強機,不過如果你玩刀房我就建議用返劍西,因為7劍都係輸刀短= =
7劍收刀算快,加上防5錯,所以玩死亡都5差,生還率算高<係我用過既a機黎講
2武不論幫人補或連技都係咁好用,2武仲有好多可善用既地方,不過5好變左主用= =

等我再練好D先拍視頻,免得傷大家眼  
PS:有咩寫得5好,就請大家指點

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
Ruby Poon + 15 原創心得

查看全部評分

回復

先搶1支持先
回復 支持 反對

如果我無估錯,你呢部應該得特2,但係何來12點特裝點呢
正題,個人認為2血全攻,用黎打遊擊唔錯
回復 支持 反對

支持新人作機評~~
回復 支持 反對

正題,個人認為2血全攻,用黎打遊擊唔錯 ...
lamchunghon 發表於 29-7-2011 03:58

SOR,我琴晚3點幾先打完萹野,5覺意加多左點
回復 支持 反對

正題,個人認為2血全攻,用黎打遊擊唔錯 ...
lamchunghon 發表於 29-7-2011 03:58

之前有消費強3...
回復 支持 反對

之前有消費強3...
sichit1987 發表於 29-7-2011 11:01

呢條友唔係第一次= =成日插人,但成日都插錯~.~
回復 支持 反對

短左d
不過第1次係咁上下gala
回復 支持 反對

之前有消費強3...
sichit1987 發表於 29-7-2011 11:01

佢話佢係扭番黎
回復 支持 反對

3武 總共計2刀
頭果幾下加埋計1刀 最尾果下 倒地
回復 支持 反對