查看: 2987|回復: 56
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 這是ma嗎?(誤 這只是半隻高達 機評(高達+b部件)

由於本人最近玩sd玩到悶了,但在最近的木瓜中抽到一架高達+b部件,本人就嘗試去用一用他,我發現這機十分好用,所以我想介紹一下。(本人第一次寫機評,請大家多多俾意見。)

機體介紹:
    簡單來個介紹先,

RX78形態之一,將高達上半身和G部件B合體成的形態.目的是為了在宇宙戰提高機動力.因為上半身是高達上身所以可以進行光束步槍和盾的戰鬥.雖然是為了對抗吉翁軍的MA(紮古雷羅)的機動力而做的形態,但是因為機體的性能不太好所以在以後的戰鬥中取消了這個形態。 (轉自某貓)

RX-78-2
    阿寶.尼爾阿姆羅.列的專用機

RX-78 spec 所屬    地球聯邦軍 (EFF)
分類    汎用試作型MS
頭頂高    18m
本體重量    43.4t
全備重量    60t
發電機出力    1,380kW
總推力    55,500kg
搜尋半徑    5,700m
裝甲材料    Gundariumα
武裝    光束步槍 (Beam Rifle)、
光束配刀x2 (Beam Sabre)、
60mm 火神砲x2 (Vulcan/バルカン)、
巨量火箭砲 (Hyper-Bazooka)、
Hyper-Hammer
作品    機動戰士Gundam(1話~)

圖片

六圍介紹:

六圍同原著差唔多,都系高機動,低血,低血會令佢好快就會俾一啲高火力嘅高達殺死(例如重ew,hws r後等)(但高機動可以令佢收刀更暢順,但攻擊就麻麻地,所以一定要加番攻擊(下文會介紹加點方法)

武裝介紹:

1.光束軍刀

五刀倒地,無附加效果(同普通拳機一樣),本人認為出刀都幾順,系第五刀收刀有啲慢(要震幾震先斬),缺點來了:刀身有啲短,長度同吉姆的刀差唔多,建議用完第四刀後來個收刀再斬(下文會詳細介紹打法)

2.光束步槍

一槍一發,殘彈九發,每三秒補充一發,出槍的速度都算中等,光束武器,可以連埋一武來用,例如:四刀一槍,之後閃等用法,也可以跟一些b剪鬥射擊(最好唔好鬥射,斬佢最好xd)不過打布機時,攻擊力十分低... 不過有技一幫助,攻擊力會高翻啲(下文會詳細介紹技能)

3.光束軍刀突進

一次一發,沒有殘彈,用完後就會裝填,需要20秒,有抽彈效果,可以和一武器聯合使用,缺點又來了:使用時容易俾一些包機射擊,不過抽彈是這武器的優點,可以抽一些剪機彈後,使用一武和二武組合一齊聯合攻擊,傷害十分可觀。

武器總結:

總結來說,這機的武裝都算可以,佢打一些高火力的機體就...所以要儘量避開高火力機體,他的缺點也有不少,首先彈少,由於二武和三武經常彈切,所以要經常要靠一武器,我認為呢架機體適合一些單刀高手使用,第二,攻擊不太高,所以用二武打包機好似冇用甘..但技一和加點系可以補充呢個缺點,所以整體都算唔錯嘅。

技能介紹:

攻擊力上昇

效果:機體攻擊力上昇

評語:這技能可以加強本機的攻擊力,在打其他機體的時候能打多一些血,這技能十分容易出,只要夠sp就行了,所以這技能都算配合此機。

附加燃料槽

效果:持續推進時間大幅上昇

評語:這技能就可以加長燃料的時間,令被追殺的時候能逃命的機會增加,都算配合此機。

打法和加點:

呢架機同其他B拳差唔多,由於二和三武經常彈切,所以要經常靠一武,一武可以有很多玩法:例如mca,甩刀等,用mca打法可以扣B剪七成血量,還可以一武打四下,之後後退射一槍,都是不錯的打法,加點方面,本人認為3機全攻或3速全攻比較好,如果強2的就2機全攻或者2速全攻(只是本人意見)

領取方法:

充值獎(已經沒有了),木瓜(很難抽),gameone冬日展的dx包(應該沒有了)

技能插卡:

本人建議插翻張底力爆發好啲,因為可以加翻小小攻擊力,又可以快速集sp,令到俾人追殺個陣可以馬上使用sp。

影片:

本人玩拳不是好厲害,不想獻醜...所以都系俾翻段人地打嘅片俾你地睇啦!
Link:
http://www.youtube.com/watch?v=cW9d_bB_mwU

總評:

呢部機其實真系唔適合唔識玩只一/唔識mca的人,因為要多數靠一武,只一的高手雖然可以用,但很多拳機體俾這機好(例如須左)今次系我地一次打機評,希望大家多多支持,俾下意見。

最後一句

你的回貼就是我寫機評的動力!

評分

參與人數 1樂點 +40 收起 理由
erictung + 40 原創內容

查看全部評分

回復

KIRA的機評發現OWO

"RX78形態之一,將高達上半身和G部件B體成的形態"

好吧鎖是來抓錯字的XD
回復 支持 反對

回復 2# AtroCity

你抓了某貓的錯處xd
回復 支持 反對

第一次寫機評,支持最吓!
回復 支持 反對

um....佢血低唔代表低防,血低只不過係食必個時扣多d血
回復 支持 反對

回復 5# longqq

多謝你的指教(我現在才知道..)
回復 支持 反對

以第1次黎講算唔錯
回復 支持 反對

回復 7# 生物

多謝你的意見,本人會在下午寫多一篇(睇下得唔得..)
回復 支持 反對

我覺得這只3速會比3機好
它刀和槍在b機都算順手
反而速度就有點不足了
回復 支持 反對

回復  生物

多謝你的意見,本人會在下午寫多一篇(睇下得唔得..)
〝Kira﹏* 發表於 3-7-2011 11:41

唔使咁心急,等多陣等多人講講意見同玩熟D下一部要寫的機先
回復 支持 反對