查看: 1390|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 江東小霸王-孫策機評~

一開始講幾句先~呢個機評係原創的~亦是本人第一個的機評
我由2010年1月開始玩到E家
我都經歷過玩唔到SD
10場9場彈Game
公會戰無場玩得到
~

-------------------------------------------------------------------------------------
[img]<script src='http://imageshack.us/shareable/?i=sd201.jpg&s=23&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript></noscript>[/img]

一開始介紹原作:

殺技: 激鋼重爆突、猛虎獸烈霸

武器: 雙虎旋棍、強襲激鋼棍、牙王劍

登場作品: SD高達三國伝,風雲豪傑編,英雄激突編,戰神決鬥編

「江東的小霸王」孫權之兄。 「虎牢城攻略戰」時留守江東,與文靜的弟弟相反,個性活躍強悍。為磨練幼弟孫權,著令其加入聯軍作戰。與周瑜年少時已是好友。最後與呂布作戰時戰死。

好!係時候機評了~~~

武器1  
雙虎旋棍
成部得拳頭機咁-口-攻擊力幾高下~Mca可以9刀 手感不俗
Mca果下如果唔係高手就咪Mca喇=_=
好難Mca既呢部~~好難捉人

武器2
雙虎旋棍(回旋攻擊)
屬連接攻擊用的
攻擊力不高
如果唔玩連近攻的話
就不要玩呢部機鳥!
抄作:神龍高達

武器3  
雙虎旋棍(格斗)
倒地~攻擊力不高
9斬用的~)~
手感不俗~~~  (有關詳細的武器評請到下面看)

技能方面就好正下~~
必殺係核彈a0a

附加燃料槽
加好多氣 正到~~

反格技能-口-"?
無錯,70%hp就發可以發動
正-口-
對近距离武器的防御力增加
高防-口-

資料(跟據HF) 攻擊15.3 機動17.4 HP 12.3 防御15.3 必殺15.3 推進17.3

攻擊15.3已經唔錯 攻擊力都有咁上下~_~
機動17.4 唔讚成,,,好大硬直
HP 12.3好低下 無咩HP
防御 15.3都幾好~有埋技高防
必殺15.3 核彈15.3?Is in ImPosSiBle
推進 17.3 幾飛得下 加埋技好多氣-口-

個人推荐3Hp全防
3推固然快D 不過由於本身就慢 同其他也加了推進的機體比起黎都係慢

本身攻唔高 有8刀加連攻會高攻好多

加血可以提高被必殺后的生存率
因為極限近戰比普通拳更更容易食必
加防可以避免被一輪集火被拖去維修

>>紅閃<<道具>>隱形<<道具
加技能:高達格斗術 (高攻好多~~)

-個人打法-
呢個機完全無中距離的武器
全近戰
所以呢部機只好係人地沖前開戰果陣跟埋佢去
連接武>>1武6刀>2武>3武  有高達格斗術 應該可以秒殺
一開始玩果陣連咩技能都唔知
開左反格都don't know
結果比人殺左~~
速度唔高
走佬好難
Mca會心幾爽下~
見人就打 見包就走
部野被人中會心都幾sad
1場用左2個紅閃...
紅閃比人射果陣用~孫策專用
隱形見得一個人果陣先用
你打緊人果陣有人射黎/打你都幾慘下
1開始用2武都OK架
9斬人士用的
1號武器有人感覺慢但是範圍真的沒得說正前方的都可以命中,兩身位的刀長。貌似可以砍天砍地,加推後拼刀不蛋疼,但是威力略小。
2號武器可能有點蛋疼屬於極度近身,三拳倒地威力大於1號武器換算大概是1下等於1號武器的1.5-2下左右但是很不習慣的三拳。
這三拳是無衝刺的斬地拳(沒人在我頭上砍過我)在別人頭上使用特別好當然菊花更給力。
3號是一下倒地拳威力大概在1號武器的2-3下左右但是啟動速度很慢範圍還行。一般建議爆菊花或者來不及八拳直接一擊脫離,
不建議看到別人過來預判使用。
1號技能必須配合三通不然真TNND蛋疼
2號是神技就算被別人抓了看準時機一出技能馬上2號(1號有衝刺)2拳換1號5下不死就3號
打法一般來說是打保護拳,但是我推薦打游擊拳不管隊友直接繞到對方後面消滅遠程布於剪刀一般ABC的房很難有可以防禦孫策一套不參的剪刀和布頭。打保護拳的話很容易被別人專門針對,這機體沒有搏擊者很容易被布和剪刀射死而打游擊拳的話一定記住要在對方沒注意的時候上被注意的話就轉會隊友身邊在對方超視距鎖定迷錯馬上在繞道後面偷襲。這機體出技能除了射擊拳其他的拳頭都可以穩吃。而且除技能了也很能跑。一擊脫離戰術很適合孫策但是注意一定不能脫離敵人的主戰團太遠。
孫策能上就上能閃就閃不要想著殺人1號攻擊8刀也就那回事而且速度也不怎麼樣,製造殘血給隊友也是一門藝術。
這機體值7-8分,至少在乙機拳頭中沒有多少勝過他的拳頭。

評分

參與人數 1樂點 +25 收起 理由
ttimecrisis4 + 25 原創內容

查看全部評分

回復

好勁呀~打左幾耐?
BTW好多謝你既機評, 雖然我係個唔買點既人
回復 支持 反對

字我吾睇=.=
差緊條片
部野電視睇過><
回復 支持 反對

回一樓 打左半個鐘左右
回2樓 片遲d拍
回復 支持 反對

樓主點解唔講下佢d技?
回復 支持 反對

樓主點解唔講下佢d技?
生物 發表於 24-5-2011 18:58

講左的 只是很少...
回復 支持 反對

孫策把野攻擊範圍好似唔太大
但係有mca 9刀+反格 我認為e隻值得一試
回復 支持 反對

錯區
回復 支持 反對

部野原作係gp02a?
回復 支持 反對

部野原作係gp02a?
ttimecrisis4 發表於 25-5-2011 13:12

孫家4人都係gp系列

孫堅: gp01
孫策: gp02
孫權: gp03
孫尚香: gp04
回復 支持 反對