打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] OO-Raiser 分柝, 半個機評!!!(補官方片+玩家片)

其實我係"變態OO-R" 個帖到回左以下文章出黎...
但係好似無人睇+無人回._.
所以版主, 如果見到此帖相同, 請把那邊的回帖刪去/_\
如果你覺得唔夠, 扣我點也沒差, 別刪我這帖/_\

點解係半個機評!!!因為
我無玩HF, 我亦唔識去HF
但係聽過幾篇玩家心得
加上睇埋官方片
所以寫出以下分柝....

OO-R 武裝
OO雙GN-SWORDII MODE(開始)
1武: OO的雙GN-SWORDII
5刀倒地, 範圍:1又4分3 個機身位
2武: OO的GN-SWORDII步鎗
2連射, 中距 光束
3武: OO-R的Raiser導彈
彈數共8粒, 每次發射8粒, 發射位置: 機身的左右側射出 每邊各4
追蹤, 實彈
優點: 發射量跟FAZZ相等, 硬直比FAZZ細好多, 因為一下子8粒齊發
弱點: 正常機體0距零會全MISS
甩彈宜上或下甩
必殺: 全彈

GN-SWORDIII MODE(變身後)
1武: GN-SWORDIII
5刀倒地, 範圍: 跟EXIA GN-SWORD 相近
2武: GN-SWORDIII高出力
同OO GN-SWORDII高出力, 但無附加效果
3武: GN-SWORDIII 連格
格鬥連擊, 不倒地, 附加效果: 減速, 因起步突擊用, 所以小量向前沖
距離: 1又4份1, 範圍: 闊
必殺: 亂舞

技能:
1技  (唔多講啦- -)
TWIN DRIVE: +攻, +機, +推耐   50%血下發動
2技
純粹種變革者(from 戰紀)
OO-R Trans-am(from me)
自身雷達, +推回, 被擊中時進行"量子化"  40%血下發動
量子化: 令發動的攻擊無效化, 然後進入超隱身(沖動作時也沒影子)狀態
維持約3秒, 進入超隱身狀態時不能攻擊(from HF玩家)亦不會被擊中
每次發動會扣1/3格sp(滿為3格)
量子化不能在攻擊動作時發動!!!!
量子化亦不能在被SP攻擊擊中時發動!!!!

老實, li台機個二技龜玩家就會廢左, 但係識玩個D, 就會連必殺都未必用得著
比爆金更強的專用技-.-"

還有一個很大的吐糟點- -+
根據動畫, OO的粒子原由太陽爐噴出
而OO-R的太陽爐被Raiser的兩側蓋上了, 而改為由Raiser的兩端噴出OO形的粒子
但SD內, OO形粒子並不在Raiser的兩端噴出, 而在OO-R的太陽爐噴出, 穿過Raiser兩側,
看上去, 超怪相的說._."

官方片:

玩家片: (宜睇發動"量子化"後)

此片有傳說中的爭論點, 能避必<<<<
但係係對方NT-D打左一鎗落去救OO-R, 而唔係OO-R二技閃必

如有不足, 請補充A_A
如有錯漏, 請提出, 我會覺得值得討論一下A_A
如有不滿, 請勿插/_\

評分

參與人數 1樂點 +25 收起 理由
ttimecrisis4 + 25 ....

查看全部評分

回復

2武: GN-SWORDIII高出力
同OO GN-SWORDII高出力, 但無附加效果
K-Live 發表於 28-4-2011 18:59

應該係話同須佐r前2武一樣 佢出槍快過OO GN-SWORDII高出力 但細粒過OO GN-SWORDII高出力
回復 支持 反對

1次係半格左加
冇左1格sp(定係1格半,唔係好記得),技能2解除
好似係咁
回復 支持 反對

開技sp便完場
佢一反必又冇左1格sp
而且多數佢都唔會full sp(because量子化)
回復 支持 反對

回 2#
其實最貼切係磁軌砲(SEED)- -+

回 3#
可能啦, 因為始終都無機會去HF
睇片又好似唔多清晰._."
回復 支持 反對

下次可以既話可以加埋影片...哈哈
回復 支持 反對

下次可以既話可以加埋影片...哈哈
ttimecrisis4 發表於 29-4-2011 12:49

搵官方片+人地d片比你啦-.-
我都過唔到HF, 想拍都無=3=
回復 支持 反對

自創既比較好~~
回復 支持 反對

自創既比較好~~
ttimecrisis4 發表於 29-4-2011 14:19

咁你教下我點過HF啦- -
回復 支持 反對

咁你教下我點過HF啦- -
K-Live 發表於 29-4-2011 15:29

教你down HK SDGO?
回復 支持 反對