查看: 6652|回復: 61
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 【機評】漆黑籠罩!新一代劍王由此誕生!漆黑突擊高達>w0/

嘛~香港天日即將推出漆黑突高達,亦
相信唔少"黑貓迷"或"seed外傳fans"都
已入好曬點數,等往享受呢隻強悍嘅近格
黑貓 >w<

而言. . .因為多得早在HF得到黑貓,所
以即使冇入到點都可以為大定做個機評!>w0/

~~/\-------/\~~
   /   |      |    \
  \>   \/\/   < /  一  
>w0/
    |||||||||||||
一|               |一
    -----------
      /       \
(這是貓)

==============
    以下是機評0w0
漆黑突擊高達   (黑喵>w<)

RANK:

武器

1武

斬戰艦雙刀
刀感一流,斬天斬地,斬擊范圍
略遜於劍瘟,但斬擊速度﹑機動
等絕對係及得上劍瘟。

2武

光束步槍2連射
幾易上手,機動性強大,命中
率好高,回彈﹑填充都不俗。係
3個劍王之中最好用嘅射擊武器

3武

錨發射器     (抽彈)
唔單只連擊高﹑機動強,而且回速
更係一流!但要注意嘅係攻擊力低。

=============
技能

1.

防御力上升
開啟技能後防禦力十分給力,
絕對係少數近格機能夠擁有。

2.

附加燃料槽
開啟技能機體推進時間大幅
上升,令原本已經十分給力
嘅推進能力再上一層,可以
講係本機一大亮點之一。

必殺.

亂舞型

六圍

原本

其實黑貓作為AR RANK而言,六圍
算係超群,簡直同S RANK分別唔大
。同AR力天相對之下...高下立見-w-

近格型

個人比較建議玩呢個配點方式,因為
黑貓自身推進boost多,如果加【速】
的話就能簡直係如虎添翼!

穩健型

唔知係唔係黑貓嘅強大太可怕呢?好多
時黑貓都會成為Sp集火目標。而本機

唯一缺點就係少血. . .

小提醒:
就咁睇黑貓六圍係攻個方面好似好大缺
陷,但其實非也!可能2武攻擊力好似有
D力不從心,但1武算係十分出色,就算

唔OC都已經足以媲美劍西﹑劍瘟。>w0/

=================
技術分享
其實係技術上我可以分享嘅唔多,
因為玩劍機比我本事嘅香港玩家大
有人在。
但係有關於武設上有幾點需要多加
留意。

1) 3武攻擊會計算1武倒地次數
而且因為3武係機設上已經係低攻,
所即使點強化都唔及斬擊高,由此
建議玩家3武用法係【青蜓點水式,
點到即止】,唔單止已經達到抽彈
功效,仲可以加上4刀,令攻擊輸出
更大。

2) 善用本機特性多氣特性
因為黑貓boost多而且快,可以做到
優秀嘅追擊/游擊戰,加上2武機動性
強悍,所以係射擊方面亦非常出色。

(個人喜歡對冇近戰力嘅敵人撓圈射擊嘅做法>w<)
=================
個人評價
其實都不必多言. . .好用,實在太好用!

唔單止技能﹑六圍優秀,武器設定亦係
一流。擁有斬擊範圍廣﹑攻擊力高﹑機動
好嘅雙斬艦刀,機動性超強嘅雙槍,並且
兼有回速快﹑連擊高﹑具有抽彈功能嘅電
擊錨。以上三者集於一身,可以稱得上係
完美嘅拳機。

就算係與上包機,只要點一下就冇得發
惡,之後就任你虐待一番。黑貓嘅3武可
以講係包機剋星!>w<

================
影片

720p供應注意>w0/

================

呼~完成啦~

~~/\-------/\~~
   /   |      |    \
  \>   \/\/   < /  一  如果覺得正的話請給我一個【Good】喲>w<!!
    |||||||||||||
一|               |一
    -----------
      /       \
(這是貓)

如果有啥錯誤~敬請原諒囉-w-

評分

參與人數 2樂點 +40 收起 理由
ttimecrisis4 + 10 原創內容
leungyl + 30 原創內容

查看全部評分

回復

你隻貓好得意@@
回復 支持 反對

唔係今日      係聽日
回復 支持 反對

明天先至出牙xd
回復 支持 反對

單刀依舊用劍瘟,而黑貓斬速也略遜劍瘟
p.s:舊時已有同類帖
何必再發?
回復 支持 反對

都係用黑西型d
回復 支持 反對

劍速不夠劍瘟快吧,,如玩全近戰應該還是劍瘟較強~
回復 支持 反對

單刀依舊用劍瘟,而黑貓斬速也略遜劍瘟
p.s:舊時已有同類帖
何必再發?
雨﹑飄揚 發表於 15-3-2011 20:45

不不~之前係比較~
遠衰比唔上機評-w-

明天先至出牙xd
hohi259 發表於 15-3-2011 20:44

謝了~已改~
回復 支持 反對

不不~之前係比較~
遠衰比唔上機評-w-
藤星 發表於 15-3-2011 21:07
可能你還沒看過最高速的劍瘟斬.
回復 支持 反對

可能你還沒看過最高速的劍瘟斬.
該死的單字人 發表於 15-3-2011 21:09

1武可能黑貓比劍瘟略遜,但係整
體而言,相多數人都會選撰黑貓-w-
回復 支持 反對