查看: 5363|回復: 62
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 【原創】各機體實戰技巧秘伝 新版影片x2 雙龍ew大幅度修改

這些機體實戰技巧都是我的實戰經驗,當中不乏2000場以上的機體

因此可說是身經百戰當中磨練回來的技巧  真的假不了  假的真不了

但機體的玩法人人始終都不同,覺得實用就參考,覺得不實用就不用吧
(反正也沒有人迫你就是了w

如果有更好的實戰用法絕對歡迎提出

覺得畫面小  就直接按Youtube放大看吧

如果覺得字幕太快  可以試試先看一次影片  再細心留意字幕

V2B一場擦槍最多只用到2~4次  (畢竟擦槍機會不是經常都有
但如果識運用的話  一次機會就足夠秒殺對方
而且都係一種特殊技巧   所以影片照拍不誤

另外在這裡感謝絡康兄成為我的專用沙包 (笑

如果各位有其他想我講解的機體  就回覆說一下吧  (但打法太普通  難有變化技巧的機體  我就不特別拍片了

預告:下星期會放出S沙/沙薩比的實戰技巧

評分

參與人數 1樂點 +30 收起 理由
ttimecrisis4 + 30 內容精彩

查看全部評分

回復

點解v2b果條片用3武要拉開先射- - 唔怕比人走甩咩
回復 支持 反對

其實我覺得要教人最好有D實戰視屏,你宜家就話企系都比你試
回復 支持 反對

唔錯

評分

參與人數 1樂點 -5 收起 理由
ttimecrisis4 -5 回覆過短

查看全部評分

回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

我想講解exia同kyrios
回復 支持 反對

如果雙龍唔識用,真係會俾人秒番轉頭
回復 支持 反對

雙龍第二/三法不太實際
二吊人上黎 可能場地所限啦 但係你吊完人上黎 你又要飛高打佢
佢都回左小小氣 可以作出小量移動  如果係包剪陰你等你跌返落去  
果時到你俾人射返轉頭   感覺上只因為佢係劍西先要被逼同你玩格
三刀推吊人 刀推時飛咁高冇掩體危險  二武中距你吊到人 代表自己完全係敵人射程範圍
吊人上黎你又打佢(機體落地時間不同 咁長時係空中 咁你同佢成為一個箭靶沒分別
吊完上黎抽氣即走等隊友集火好d 比平時時間更長 等佢落地先執生(佢落唔落到地都未知www
還是覺得普通用2武拉人就已經夠 拉佢過黎 低飛先再打(被2武拉完有小時間不能移動 佢刀推都好難格羸神龍
多左隊友射多兩槍既時間 又唔會被人格返(甩刀反格等   當然2武拉左過黎都係執生用
v2b感覺上第三種方法超實際 和第一種方法相差太遠(第一種太多無謂既動作...1武要飛後極力拉低先打中..
1武個度都夠曬傷害 3武再會心就不太可能 倒地逃走用
回復 支持 反對

點解v2b果條片用3武要拉開先射- - 唔怕比人走甩咩
wilson225 發表於 5-3-2011 07:07

V2B擦槍後絕對要拉開距離用3武倒地

(一)距離太近  3武倒地炮很容易miss (玩得多就會知道V2B的倒地炮太近不好中

(二)擦槍引擎耗用大  特殊v2b係屬於包機   如果擦完槍後 唔立即將對方倒地  對方極有機會追過來
       你暫時引擎量不足以再跟他周旋   所以3武倒地是最有保證  否則擦槍成功  但被格回一set就不化算
       (當然擦完槍後  有隊友幫你格他  就不需要倒地  因應情況吧)

其實我覺得要教人最好有D實戰視屏,你宜家就話企系都比你試
幻之幽靈 發表於 5-3-2011 07:20

我實戰中使用的方法都是這樣  晚點拍上來吧

直接拍實戰影片  我很難故意使用每一種打法及講解 (因為每種打法都要根據有不同的情況)

不過....平時街場遇到我的人  都應該知道我的打法是甚麼回事吧- v-

雙龍第二/三法不太實際
二吊人上黎 可能場地所限啦 但係你吊完人上黎 你又要飛高打佢
佢都回左小小氣 可以作出小量移動  如果係包剪陰你等你跌返落去  
果時到你俾人射返轉頭   感覺上只因為佢係劍西先要被逼同你玩格
三刀推吊人 刀推時飛咁高冇掩體危險  二武中距你吊到人 代表自己完全係敵人射程範圍
吊人上黎你又打佢(機體落地時間不同 咁長時係空中 咁你同佢成為一個箭靶沒分別
吊完上黎抽氣即走等隊友集火好d 比平時時間更長 等佢落地先執生(佢落唔落到地都未知www
還是覺得普通用2武拉人就已經夠 拉佢過黎 低飛先再打(被2武拉完有小時間不能移動 佢刀推都好難格羸神龍
多左隊友射多兩槍既時間 又唔會被人格返(甩刀反格等   當然2武拉左過黎都係執生用
v2b感覺上第三種方法超實際 和第一種方法相差太遠(第一種太多無謂既動作...1武要飛後極力拉低先打中..
1武個度都夠曬傷害 3武再會心就不太可能 倒地逃走用
黑月 發表於 5-3-2011 09:39

先說V2B   第1~3種的方法

其實倒地炮時間是自己控制的  第1種 跟 第2種 拉開距離的好處是  命中率極高  很少會失誤miss

但第3種雖然立即就倒地  但如果這時敵人反應比較快  突然衝到你腳下/身後位置  這種上下高低差射  我保證一定會miss

之後到雙龍  

二.這種情況是用在自己站在較高的建築物上  不用下去就能直接把人吊上來的打法

即使是我那台2000場雙龍  用到二的情況也比較少  但不等如沒有  所以也一律講解~

三 .空中拉人的情況  比較常用於建築物多的地方  例如特林鈍  就能將敵人從建築物背後直接拉到空中
(如果你直接在地面甩爪  即使拉得中建築物後的敵人  敵人也會被建築物卡住  白拉)
回復 支持 反對

V2B擦槍後絕對要拉開距離用3武倒地

(一)距離太近  3武倒地炮很容易miss (玩得多就會知道V2B的倒地炮太近 ...
ericlf2007 發表於 5-3-2011 10:11

可能我冇乜玩v2b,所以唔係太清楚
回復 支持 反對