查看: 6389|回復: 61
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] [原創機評]00機評第一彈-進行首次武力介入的機體-0 GUNDAM機評

自上次寫完wzc機評後,本人就想寫天人所有機體的機評,不過原想作為第一彈的能天已去了type-d了(有些人知的),所以暫時沒
有寫機評(因為想抽回能天後才寫)。如是這到了2月23日更新後,本人有次在00的厄運蛋中抽出一堆00的材料(包括能天,其實本人
想中圖多),也發現這部還未在扭蛋中出現的機體--0 gundam,於是試用下,發覺其武裝及技能配合得不錯,必
殺是全彈型必殺(很型的),而它正是天人的機體始祖(很似rx-78-2),就決定寫下來(廢話太多了,去評)。

先來點介紹吧:

天人組織開發而成的第一台鋼彈。被稱為第一世代。用於正式武力介入的Exia等鋼彈是第三世代,所有的鋼彈均是這台0鋼彈的發展機。和幼年剎那接觸之際,是利馮茲操縱進行武力介入的測試的時候的事。之後武力介入的時候,曾交給了輔助組織“Fereshte”,不過在新生天人組織的00鋼彈開發時回收了。原本按照原貌保管在工廠的格納庫,不過在與變革者的最終決戰中,取代太陽爐搭載了超大型GN電容器(粒子儲藏罐),讓其得以在儲蓄粒子量的範圍內活動般地投入了實戰。(轉自戰紀)

機體資料:

l原名
0 Gundam
設計者大河原邦男
型號GN-000
製造者天上人
所屬天上人
類型第一世代鋼彈
高度18.0公尺
重量53.4公噸
動力源GN-Drive
(轉自維基)

六圍介紹:

基本上六圍算是平均,是必殺和攻低了點外(因為是全家必,所以必殺低點),本身的血和防是很好的(不像RX-78-2的c級血防),所以不會被同級的機(oc除外)打得很痛。

武器設定:

一武(格鬥武器)光束軍刀:
只不過係一把普普通通的光束軍刀,4刀倒地,出刀同收刀都幾順,不過刀身短,同拳機打起黎真係冇咩著數(仲要係剪機,拳機用槍都可以搞掂佢),只能作冇2,3武時保命用的武器,不過呢D危險野都係俾隊友搞,因為作為一架剪機,應該用2,3武為主,最好避免同拳機打,因為拳機打你有33%加成,你打佢就減33%加成,對佢黎講真係抓癢咁,而且砍空了就要硬吃拳機一套連技,分分鐘秒殺你,所以呢樣武器真係好少用到。

二武(射擊武器)光束槍:

一把普通的光束槍,一共有10發,每4秒回一發,由於係光束武器,所以就算準心鎖定距離外,只要準心描準物體也會命中(不像豆豆沒有超鎖定),彈藥方面尚算充足(只要唔亂射就唔會有彈切),而且有技1幫手,彈藥絕不成問題,攻擊力可以在oc中補回(未oc的只能靠屬性或插技能卡幫補下),係0 gundam的主力武器。

三武(副武器)光束槍(高出力):

遠距離武器,但又唔係超視距,只不過係目視到的最大距離,但有硬直效果(b剪中有硬直槍的機體中,除了br渣3外就得佢),係擾敵同救人都一流的武器,彈數得一發,每7秒回一發,但有技1的幫助下都回得好快,不過使用時自身也會出現硬直,而且出槍有點delay,所以請描準點才射,並收槍轉2武以減低自身硬直效果,可以用3武先射,再把握好敵人硬直的瞬間用2武射以增加傷害。

技能介紹:

技能一
裝彈速度上升
使用武器的恢復時間(CD)增快25%

技能二
機動力上升
提升機體的敏捷性(攻擊速度及出擊速度)

(轉自戰紀)

評語:
技一無疑令0 gundam不必擔心彈藥不足的問題,佢令2武彈數增至11發,3秒回一發;而3武的回彈時間縮短為4-5秒一發,係一個完全配合到0 gundam的技能。

技二令0 gundam的行動加快,轉武冇delay,攻擊速度及出擊速度加快,可以3,2,2,3咁快速連射,達致人機合一,又係一個為它而設的技。

最重要兩個技都係滿血技,只要夠sp就開到,唔駛扣血先開到,好方便的技,但因為太方便,所以也令佢普通左d。

打法:

主要係擾敵為主,最好龜射,因為你d技唔駛扣血就開到,所以龜射係一個好選擇(又可以開技),開到技一後令你

可以多使用3武定人(d人睇唔到你又要行下停下咁都幾煩),但龜射之餘也不要忘記去幫隊友,當隊友俾人打個時

射一發3武過去,令隊友可以反擊,而用呢部機唔好同拳機死過,最好交俾隊友或送一個sp俾佢。

技能插卡:

如想增加佢個威力就加底力吧(新手請使用這),高手或遊擊流可以使用nt覺醒(剪機版rx-78-2)。

配點:

3敏全攻,2速一敏全攻,2敏一速全攻,3必全攻都得,主要係因應六圍個攻小及技能加乘黎配的,或者自己想啦。

合成材料:

本身都幾易抽,所以冇咩人會合,鍾意的就抽隻強3玩下啦。而家出左啦,有強3抽,都幾易中,抽ar能天都中左好幾次

圖片:

相關影片:

已post上,第一場都打得唔錯,不過第一命唔小心俾gn-x秒了,第二場第一命就說明左同拳機玩近身有咩下場,跟住第二命打得好差,第三命先無啦啦爆種,槍準左好多-.-,技術唔係幾好,加上拍個時未熟手,請見諒!

總結黎講呢部機都唔錯,唔可以話佢係材料命,因為武裝同技能都唔錯的,只要一oc,佢個威力就會見到,今次好似打短左,但都用左我3小時整(要搵資料,影相同打字),請多回帖!!(唔係就給你一個無月),順帶一題,動畫中0 gundam個機師係里朋斯·阿爾馬克(係人都知啦),由蒼月昇配音,但蒼月昇其實是古谷 徹(演阿姆羅的聲優,港譯阿寶),令這0 gundam增加一份原祖色彩。

評分

參與人數 2樂點 +30 收起 理由
ttimecrisis4 + 10 原創內容
leungyl + 20 原創內容

查看全部評分

回復

Nice~可惜e+得強2- -
回復 支持 反對

用過,e家oc2全攻,今日0血用刀殺到半血須佐@@
回復 支持 反對

得強2你等更新罷啦.0.
回復 支持 反對

原來係大河原邦男設計既,唔怪得同元祖咁似/.\
回復 支持 反對

整完後發現d字無啦啦跳左落下一行,無法,要整細d啦(望版主見諒,或者幫幫手)
回復 支持 反對

呼,死圖應該搞好曬(琴晚搞到凌晨12點幾都搞唔掂),今朝終於搞好(仲差排版,個間隔都係太短,想拉長但有d字會無啦啦落左去下層)
回復 支持 反對

沉左,推番上去(連帖了),點解冇人睇的....
回復 支持 反對

沉左,推番上去(連帖了),點解冇人睇的....
erictung 發表於 28-2-2011 13:14

你連帖都要回 我.... 冇言了 但你打得幾好 你去正番一啲色啦 會多一啲人注意
回復 支持 反對

嗯嗯,erictung仔出品的一定要支持!

話說我以前也寫過機評....但是不小心在發帖前按了f5..... QAQ

所以我明白你寫機評的感受!
回復 支持 反對