打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] [原創機評]自由的機體----自由高達

唔.......機評真的很讚......
不過...在下有D唔明自由嘅配點:
用自由講求同步回避和攻擊, 機動力相當重要,
...
koo100 發表於 1-3-2011 22:01

其實如果自問反應真的很快, 敏可以加多點甚至加到盡, 否則機體可能跟不上你,
但如果反應不是這麼快, 加太多敏可說是浪費, 就是你跟不上機體, 所謂得物無所用.

加速不會影響反應速度, 只會加快推進速度,
速度快, 敵人更難射中你, 因此回避力會上升, 對自由來說也很好.
因此也有人用自由點全速和敏, 把自由的回避力提升至極限,
但這是高手向的, 不允許什麼失誤的點法.

所以要因應自己的技術進度來決定是否加速和敏, 沒有絕對的配點.
回復 支持 反對

其實如果自問反應真的很快, 敏可以加多點甚至加到盡, 否則機體可能跟不上你,
但如果反應不是這麼快, 加 ...
jscn 發表於 2-3-2011 17:14

OH~~原來如此~~~我依家對配點認識有所加深啦!!!!我諗我已經知道點強化自由呢部強機啦!!!!Thankyou very much!!
回復 支持 反對

好啊!支持!
回復 支持 反對

gd!!!!!!!!!!
回復 支持 反對

很詳細的機評~ 文筆很好

唯一個人不同意的是最後的一部份
SF 取代自由的可能性
個人認為SF 係E家HKF 既戰場絕對比自由更佳~
樓主亦提到自由既天下係中前場
試問在HKF中前場剪機能不碰到各種給力的S拳嗎? 壓力很大的說

SF強大的地方就是可以利用R前型態輕鬆打中後場仍有強力的輸出
隊友打壓制時亦可以以R後配合
相反自由, 武裝限制於中前場 若隊友各種龜縮 自由的發揮便大大限制

再就武裝而言 SF的刀子也不是蓋的, 雙槍的速度也不慢的, 磁軌微妙的延遲也有助命中
總括而言, 自由非廢機, 但在如今戰場, SF無疑是比自由更實用
回復 支持 反對

把戰場當是遊樂場, 最後還用外掛把天意捅死了的的霸道機體 (*純筆者個人意見), 自由高達.
這部一天到晚都在放五彩大炮, 被龍騎兵光束射中左胸也爆不了的外掛機 (*純筆者個人意見),  在原作中頗得我憎,

無聊地睇下開頭..
<用外掛把天意捅死了>
人地連命都唔要
唔理龍騎兵
直衝埋去自殺式咁插一野都叫用外掛...
太武斷了

<被龍騎兵光束射中左胸也爆不了的外掛機>
中左散熱位啫= =
又唔係正中 個爐 同埋 駕駛倉...
如果中左就爆
咁就真係冇天理
中少少就爆
咁仲叫 zaft <最高級機體>
我諗唔會囉

純睇seed 冇睇seed d 既意見留下了
回復 支持 反對

很詳細的機評~ 文筆很好

唯一個人不同意的是最後的一部份
SF 取代自由的可能性
個人認為SF 係E家HKF 既戰 ...
kevinsun123 發表於 25-7-2011 11:46

SF是SS, 整體而言比S的自由好是正常的.
但若中前場戰, 就這一點上, 自由較強點,
因此不能被完全取代.

PS: 難得有人回, 就更新了一下~
回復 支持 反對

把戰場當是遊樂場, 最後還用外掛把天意捅死了的的霸道機體 (*純筆者個人意見), 自由高達.
這部一天到晚都在 ...
天才A 發表於 25-7-2011 11:58

自殺式插我是沒有意見啦, 他是主角, 勝利也是必然.
但啟動"主角0%命中補正"不就好了?
"內臟隔離, 獨立爆炸"這新光環是怎麼回事?
射不中也算了, 射中也死不了, "我接受唔到囉~"= ='''
雖然自由是最尖端機, 但天意也是, 這實在是.......
回復 支持 反對

支持你個機評先~!

上次同樓主打自由

比你抄到PJ= =
回復 支持 反對

自殺式插我是沒有意見啦, 他是主角, 勝利也是必然.
但啟動"主角0%命中補正"不就好了?
"內臟隔離, 獨立爆 ...
jscn 發表於 25-7-2011 12:21

主角0%命中補正
根本不可能...
克總 應該是seed 的最強駕駛員了
見住基拉直衝埋來
果時克總都心諗 放兩粒龍騎兵射你 唔信你唔避
結果基拉險勝

合情合理啊

內臟隔離, 獨立爆炸
這不是光環 好不?
這只是一般的安全措施而已
用返而家個例子
私家車
你都唔會爛車殼
結果就成架車爆晒下話..

天意爆係因為果下真係直中engine...
最核心既地方...
回復 支持 反對