查看: 7112|回復: 49
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 電車機評3: 接近無限彈的神機-Z高達!

快700人睇左得15個人回?會唔會過份左D?
今次又係我啦~
今次應該會更加認真去寫機評,希望可以教下新手點樣用呢部機~
今次我會講的係Z高達!!
[上面點解有3個今???]
呢部係我第3部的A機~.~
我今次太忙..可能要聽日要會貼番圖...
而且..因為好多人都話我好似抄緊木木..
所以而家轉左少少風格..

I. 得手方法
呢部野我絕對建議你去扭蛋機扭.....MK-II
因為MK-II其實係1部天生材料機~
可以合好多部機~包括重高達,Z高達,以及帕拉斯雅典娜..
之後重高達又可以合THE O..Z高達又可以合劍Z...
而劍Z又係HWS材料機..
所以絕對建議你地去扭MK-II
[何況有機會扭MK-II時就會中左Z高達...]

我個部Z高達[有D 8-1 ...@@]

II.機體簡介

阿納海姆社生產可變型機動戰士開發計畫——“Z計畫”的最終產物。借鑒了鋼彈Mk-II的可動骨架技術,本機可在不到一秒的時間內完成MS(機動戰士)和WAVE RIDER(飆網者)之間的形態切換,從而使得本機有著以往機體無法比擬的機動力和戰術反應能力。同時,豐富的武器配備讓本機有著超乎尋常的戰鬥能力,這其中又以威力巨大的高能米加發射器為翹楚。
係動畫入面呢部機可以係神機....最後變MA一下打爆左THE-O~
感謝暴力美學~

III.本機設定
武器:
MS
1武: 長程光束步槍

攻擊力唔算高又唔算低,劍,出刀,當敵人前近而又未填完3武[倒地炮]時必須品,要係敵人到前1-2秒就要出刀,因為實在太慢啦.....即使刀場,唔 建議當拳咁樣玩

2武 :光束步槍

回彈快,連射快,攻 擊力高,主力輸出。

3武:高能米加發射器

LOCK ON到就可以射,填彈慢,高攻,打拳機會心超HIGH...會心打閃光 扣1/2.......

**真係好粗呀...

MA
1武:光束槍
彈藥多,(攻比MS時2武低?) 係Z高達比人講為擁有無限彈機的重點所在...用完MS 武器就用MA武器...>.<

**岩岩射爆左...@@

==============================
比較: MS  2武跟MA 1武之比較!!!

左面係MS2武,右面係MA....發現原來係一樣..!!!
===========================
技能:
1技: 裝彈速度上升

十分實用,善用變MS/MA ,成為真真正正的無限彈機

岩岩拍到...@@
2技;攻擊上升
攻擊力上升,對於一部包機泥講十分有用。

必殺技:地圖炮

地圖炮係解圍之用,由奇係當你被好多部機圍緊的時候,放地圖炮捉得幾多捉幾多!!!又可以等隊友幫手,實用必殺技!但係記住唔係必要 時唔好用. ..要留1技...
MS:

MA:

要用必殺技就係MS時用~!!!因為真係粗左...!!!

IV. 機體簡易應用
身為一部超多彈藥的機,十分岩新手使用。
一開始,就應該跟住隊友行,唔可以做獨行俠,由奇係D好多掩物的場地,如果你好遠咁打...就等如人地4P3你地...
之後就等你地TEAM的拳機出左去同人打時,你就搵掩物。
不停咁樣射完之後Q/E入番掩物再出番去再入番掩物....方便檔字彈..
重提: 必殺技要係危急時先用,因為技能1實在太好用啦~

V.安全措施
如果你見到有部拳機過緊泥:
1.射倒地炮
如果唔中...
2 變MA走人
如果被人抽BOOST
3.用刀打,因為Z高達唔建議用刀,除非你係用刀高手~!!

如果你見到部剪機同你玩互射..
1.射倒地炮
之後搵隊友幫手....
如果倒地唔中..
2.變MA走人
因為Z高達見到部份剪機,好似WZ等等..真係唔走佬唔得..
3.去砍佢啦......
通常好多玩家都唔識換武...用槍就用槍..如果實在用槍對佢扣唔到好多..就要用武砍佢...

如果見到部包機:
互射啦...~~

VI. 加點問題

其實我都認為2血1攻係最好...
如果得2點就+2血...
點解呢?
第1. Z高達係包機,包機做的係保護拳機,而拳機又係成個TEAM的靈魂人物,要保護住拳機,緊係要留命啦...

第2. Z高達本身有少少...
有D人主張+3攻...
我係絕對唔建議.

第1: 部機薄左,薄上加薄

第2: Zeta 其實屈的屈係持久的連射..你搞到佢咁快就死左,令到冇左原意..

VII.場地建議
其實一定唔好係雷台,因為實在太多自殺剪機,好似希古呀WZ呀....
成日無啦啦以1命換幾命=.=
可以去番TOKYO,龍城,等等....
不過只係建議[因為我玩開],可能我都會錯...所以大家唔洗一定跟我.=.=

VIII. 總結
Z高達
一部超岩岩岩岩岩岩岩新手用的A機..
過任務都幾好下...因為實在太多多多多多多多多多彈....

跟本一D都唔怕...
但係唯一一樣野要注意...就係對住有I立場而又有反格的機...一定要走佬!!!!
因為跟本無從入手...都唔明點解原著Z VS 重高會WIN..
由奇係Z對住AR 重高會點=.=

由於我拍唔到VIDEO..所以冇VIDEO睇啦=.=

電車雞評2-正義高達: http://nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3784346&extra=page%3D1
電車雞評1-葛士尼      http://nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3772005

評分

參與人數 2樂點 +35 收起 理由
五月霜 + 30 已加入機體評論集
gashfire + 5 精品文章

查看全部評分

回復

仲以為你評阿布......
回復 支持 反對

Z高係屈3武加技,劍其實唔慢(太長)
所以亂斬都中=.="
回復 支持 反對

z as先好玩,龍城變成ma直飛人地頭頂玩空降=)
回復 支持 反對

評得很好啊[[onion_10]]
回復 支持 反對

多謝你的分享
回復 支持 反對

讚!講得一d都冇錯
升人經的確好好用
想當年做完新手任去抽下機
就秒抽左
[[onion_09]][[onion_78]]
回復 支持 反對

第2..好好既機評..介紹得唔錯.
回復 支持 反對

寫得幾好
小弟用開拳擊,次者包
所以對我都有幫助
你咁用心良苦地寫,我唔回復對唔住自己...
回復 支持 反對

呢部機唔錯,我依家有2部,一部合機,另一部留番
回復 支持 反對