查看: 11083|回復: 37
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[抱怨專區] 新手們請認清什麼職業才適合你們

狂戰篇

呢排多左新手入群
個個都話玩狂戰
其實狂戰唔係想像中咁易玩
唔好俾d介紹厄左
無錯  佢係最高物理傷害 同35 lv後攻速亞於劍魂
但係前期對新手黎講太難玩...
雖然技術要求唔高 但係狂戰屬易學難精類
如果有新手唔識加點加左血氣旺盛 [或者叫血氣喚醒?]
就會令到血量扣如流水
仲有一項好重要既要素  狂戰35 lv出頭係指攻速上有個突破
唔係指刷圖會輕易好多 [的確會輕鬆d]
真正狂戰出頭之日  係要到 50 lv 之後... 到時可以全程滿血通關
因為扣左既血會補返...  係屈機的職業 但50 lv 以後先會顯現出來
小怪都會成為你的補品

鬼泣篇

呢個職我唔係太熟
但因為有睇過人地點玩 [當時人係無打算洗點 所以將點留下來的類型]
發覺無論拎咩武普攻都極低
月光斬同鬼切cd 時間極長
但係除左呢兩招之外 無其他實用既攻擊技[有既話提我改]
所以前期刷圖簡直是地獄...
無物理  魔攻高但效率慢
pk要到有冰陣才開始強 當然連技也可  不過老實說我打咁多個鬼泣
好少人識連... 多數都係開陣屈 等cd再開
新手不推薦玩這個職

劍魂篇

呢個其實係個唔錯既職業
話雖pk要強  身經百戰的才有劍魂的精髓
但係新手要羸都唔係難事來
因為攻速快 失誤率可以較大
刷圖方面係個中等的職業吧  因為物理攻擊很低
但係新手玩既話係個可以鍛鍊技術既職業
尤其係格檔方面既技術  格檔is神技

樓下話大劍王道
當然大劍係高攻 普通斬兩下 仲有裡.鬼劍術果兩野
係幾高攻  不過攻速非常慢  如果計瞬間輸出應該係大劍強過光劍
但係光劍操作易好多  光劍用裡鬼既速度幾乎 = 大劍一次裡鬼既速度
不過對新手黎講呢個職應該唔難 好易上手

修羅篇

呢個職呢... 佢跟本就唔係劍士...
係大槍黎...  修羅你對佢無興趣唔好玩
唔係會好悶
25 lv之後有招 [鬼印珠]
殺boss好物  不過打單體先會有威力  殺群怪都係邪光斬吧
pk 同刷圖都很好的職業  刷圖好係因為佢係魔攻
大範圍 同 魔攻高
修理費極平 [呢個我都唔知係咩原因]
所以賺錢唔難
pk既話可以等cd  之後出d高傷害技
例: 修羅邪光斬  我試過用呢招技
對方食晒我3野[變成修羅邪光斬之後會傷害3次] 就死左... 佢係滿血的

漫游/游俠篇

呢個職一睇就覺得好型 pk好強
的確係 但係刷圖能力相比起大槍呢d安全輸出又高既職業
係唔可以相提並論
漫游係一個技術要求非常非常高的職業
因為佢係靠連技來秒殺對方
加上多數係單體技 當然有範圍技 例如:風車  但係人物要在怪中心效率先最高
相對地 你失血率亦會提高...
所以漫游唔推薦新手去玩
當然你要死唔通唔俾你死?

槍炮師

這是公認的開荒牛職業
高輸出 安全 修理費好似不貴?
無玩過呢個職  不過同佢組隊真係輕鬆好多
強力的火力支援 單刷都好強
pk黎講  隻揪會弱d吧 一俾人埋身就危險了
所以有d人會學d體技 [漫游體技]

彈藥

我唔記得台版點譯...
總之就係手雷果類
因為我玩呢個職果時係未改版的
所以唔係好清楚所謂的魔彈點玩
好似係將d子彈加成[即係銀彈 火彈 冰彈]加高
刷圖會好順利? pk黎講有冰雷的話會很屈
不過改左版之後無咁易冰中人了 好似xD

機械師

個名  理由同上=  =
其實如果佢唔係布甲仔各方面都會好強
前期升lv蠻好 有得將枝炮轉型態
刷圖好快 不過消耗好高 mp都食得幾快

樓下有人話佢刷圖辛苦@.@
其實我無玩過呢個職  同佢組果時就算低lv都有不錯的輸出
以為蠻好xD 咁既話對新手黎講太難了
唔推薦

散打篇

忘記左打...宜家補返
散打既物攻係4個格職入面最高
同埋用拳套所以攻速好快 [當然有人用其他武]
pk既優勢在於一套簡單連技對手已經無左一半血
如果用得好真係一套連死都唔出奇
刷圖我覺得唔錯  打king rank小怪好似打 normal rank咁
因為的確很高攻 有埋下段踢 碎骨交替使用  前期升級沒有問題
要注意既係佢既buff技  佢係個比較多buff技既職
要好好善用  我就試過唔用buff咁打同不斷開buff咁開
兩姐刷圖既速度相差很大 用buff後怪就好似紙板咁
最後一提  武神踢 [好似係覺醒技? 因為我未玩到咁後]
可以一野踢死十幾行血既boss....

街霸篇

呢個職我好鍾意  因為攻不是一般的高...
[又話散打物攻高?]
原因係街霸有塗毒呢招
低lv效果已經不錯 高lv既話幾乎等於兩倍攻擊...  因為毒得好金
刷圖打怪好快  同埋負面狀態技有好多  用來牽制十分好用
仲有一招係騎係大上面係咁鍾佢 唔記得叫咩名=口=
當對方中既負面狀態愈多  鍾佢果時攻就愈高...
你騎緊佢果時係無敵  仲係範圍傷害  很屈機的一招
pk食左呢招無1/3
任何online game都係  牽制技愈多就愈麻煩 所以pk係個好強既職

打住咁多先=  =

戰法篇 [石石專用:有咩錯請插我至死]

呢個職絕對唔推薦新手玩...
因為操作要求好高...  尤其係放光波打人  時機好難掌握
攻高係其中一個優點
無什麼霸體技係個好大既缺點...
覺醒技係變身  變成好似個女戰神既模樣
無硬直  不過係計時同計血  時間一到就會變回原狀  被傷害過多都會變
刷圖消耗mp很大...

召喚篇
呢個職聽人講得最多
效率比其他職慢  但係基本上可以零消耗通關
前提係你有時間...  mp量要求不高 識得避開怪係王道
等召喚物慢慢扑...
回復

card哥發帖點可以唔支持
card來一起加入蘿莉控的行列吧XD
回復 支持 反對

支持就發表下戰法論文啦-w-
回復 支持 反對

你唔發a_a?
都冇新手會玩戰法架啦
發黎都冇用 而且唔想有人同我爭武器._.
戰法好難玩架 新手唔好玩
回復 支持 反對

唔好信石石 佢唔想多人同佢爭裝備咋
法師4個職易上手排名為
召喚>魔道>元素>魔鬥
回復 支持 反對

我相信小新手用魔法系
因為想勁要到30lv左右~
新手其實最好用劍魂,不過唔好處係難有一把好光劍
其次大槍,大槍d刷圖技巧勁度~~~
樓主唔好講機械師易刷圖
機械刷圖難到...
開頭只可以放小機>計時機>蛇>暴風
你要打好久先有空戰 囧
回復 支持 反對

其實槍手真係好易玩 普攻加後跳所有低lv boss都過到@~@
回復 支持 反對

彈藥...彈藥好玩.吾洗點靠技術
回復 支持 反對

新手一睇攻高就玩個隻v_v
冇玩內測吾知會吾會成條街都系紅眼..
仲有點解冇大叔叔叔叔叔叔叔既...
回復 支持 反對

係咪咁好玩
回復 支持 反對