樂古Nakuz

標題: 突擊自由部件分享(更新於8月10日 凌晨) [打印本頁]

作者: 芝士蛋糕    時間: 8-8-2013 12:52
標題: 突擊自由部件分享(更新於8月10日 凌晨)

玩了sd有一段時間,可我還是最愛這部機廢話不說了
以下是我的部件

LV12-6 [射擊] 生化感測器 B型 (+) 擊墜敵機時SP追加上升 70
                                                            (+) 中距離光束武裝攻擊範圍上升 20
                                                            (+) 遠距離光束武裝攻擊範圍上升 20
                                                             (-) 機體攻擊力下降 3%

LV12-1 [射擊] 會心一擊晶片 A型 (+) 攻擊時,有11%機率無視攻擊方向造成Critical
                                                               (+) 中距離武裝攻擊速度上升 5%
                                                               (+) 中距離武裝裝填速度上升 2%
                                                                (-) 中距離武裝攻擊威力下降 9%
LV12-3 [射擊] 多重鎖定系統 A型 (+) 對複數敵機使用全彈必殺時的傷害遞減無效化
                                                               (+) 中距離武裝攻擊威力上升 4%
                                                               (+) 遠距離武裝攻擊威力上升 3%
                                                                (-) 受到攻擊時的SP積蓄率下降 15%
LV11-1  [射擊] M_射擊輔助用OS C型 (+) 中距離武裝攻擊速度上升 7%
                                                                        (+) 中距離武裝冷卻時間下降 7
                                                                        (-) 中距離武裝攻擊威力下降 5%
                                                                        (-) 近距離武裝攻擊速度下降 7%

先不管港服的翻譯是正確與否
反正我是先以它為準

好了先說一下12-6的強化
強化了攻擊範圍,不管你連射或遠距離轟撃也更易命中
代價是3%的攻擊力,不過份阿

之後是12-1和11-1的部件
主要強化中距離射速,同時12-1的部件還有爆擊
在偷槍連射時真的爽度百分百
人品好時,外加爆擊,對手真的要哭了
可是這兩個部件的代價真的不低哦
先不說對近距離的影響,總和讓中距離減了14%的的攻擊力
不能輕視,再說上一個部件也扣了3%攻擊力了

最後便是12-3的部件
我考慮了一下,曾想再加中距射速
可要讓中距離威力下降........那便打中也沒用了
於是便選擇了這個
能加一點點攻,抒緩一下副作用
再者,我也喜愛用大技阿
一口氣炸幾個不減傷也是滿爽的

問我為甚麼不用其他加中距離威力的部件抵銷副作用?
因為其他加攻的部件也要減中距離的攻速
前後一減便只有1-2%的加成
那強化了都沒意思了
我不如用沒有副作用的部件還更好

大家選擇部件時最好以單一能力出手
弱化項目也最後是單一
同時若一機中遠距離武裝也有
強化中距最好不要影響到遠距,其他也是
最好不要影響其他武裝,除非你是一心捨棄它那個能力

以上是我一點點心得
好開心...最近我的sf終於破千場對戰場數了

沒有影片不好意思
技術渣渣的不想獻醜

最後附上圖

下面有人建議全攻速
我試過了,感覺非常好
我把12-3的部件換做了11-2

LV11-2   [射擊] M_射擊輔助用OS D型 (+) 中距離武裝攻擊速度上升 7%
                                                               (+) 中距離武裝裝填速度上升 4%
                                                               (-) 中距離武裝攻擊威力下降 5%
                                                                (-) 近距離武裝攻擊速度下降 7%

結果主力輸出時連2+3也不用了
主要2武便行了

雖然總和少了約20%攻
但你多打一兩下便能補回這20%了
在高速射擊下,一兩下絕不是問題

同時也有人試了我部件不慣
那我便稍稍解釋打法吧

開場時間先用r前12武轟一轟對手
稍稍推前後便可以用牛油了
之後的時間這武裝幾乎用不著了

隨隊友推前
留意有沒有落單的人
留意敵軍動向
有敵人接近時,必要用r後攻擊
善用你加了的攻速

有落單的人便盡量不讓他發現地接近
之後用2武轟他吧
待他還好時便拿出刀子
像基神一樣,砍他成人棍
不過4刀便好了,再來便是拉後(側飛)狂轟吧
(不過刀子沒事別用太多)

還有的是,留意對手動向後要走位包圍他們

走向方法參考圖示

這樣便有效控制敵方,同時由於對方兩面受敵
你的打擊必會更有效

但上述兩種情況都是敵我雙方都很冷靜時的作戰方法

若有混戰時不必多想
甚至連刀也不用拔
一字曰:射

大約是這樣

如有意見請發表

如有問題請發問

我必會花時間細閱回覆

(雖然已知港服番譯有誤,但苦於未有人測試攻速部件,還是當它是真吧暫時)
作者: dixon99726    時間: 8-8-2013 12:55
決定跟你個部件玩下
作者: 芝士蛋糕    時間: 8-8-2013 12:58
回復 2# dixon99726

我現用這個部件打得很爽呢,感謝支持
作者: 基拉大和81    時間: 8-8-2013 13:49
How do you unlock all of them?
作者: 芝士蛋糕    時間: 8-8-2013 13:51
How do you unlock all of them?
基拉大和81 發表於 8-8-2013 13:49

特裝強化卡~
要用點買...日任都拎到....一日一張我都係得一部有特4
都係打任務一日一張咁儲夠80張
作者: wmt112376    時間: 8-8-2013 15:14
特裝強化卡~
要用點買...日任都拎到....一日一張我都係得一部有特4
都係打任務一日一張咁儲夠80張 ...
芝士蛋糕 發表於 8-8-2013 13:51

將SR升到特3再升到特4要打半年日任
作者: 芝士蛋糕    時間: 8-8-2013 15:18
將SR升到特3再升到特4要打半年日任
wmt112376 發表於 8-8-2013 15:14

所以我吾想升SR=,=
作者: 菠蘿君    時間: 8-8-2013 16:51
回復 6# wmt112376

kf升特4就有壓力,
tf我3百幾張餵比x1fc同x1sh玩
作者: bobby070809    時間: 8-8-2013 17:17
我係強襲型突自...加曬R前果2支炮再+個lv 12部件,射又爽,斬又爽
作者: 芝士蛋糕    時間: 8-8-2013 18:08
我係強襲型突自...加曬R前果2支炮再+個lv 12部件,射又爽,斬又爽
bobby070809 發表於 8-8-2013 17:17

強襲都吾錯...不過自己有太多機強襲了
作者: wmt112376    時間: 8-8-2013 19:49
所以我吾想升SR=,=
芝士蛋糕 發表於 8-8-2013 15:18

1年就有2部SR機升做特4係咪好正呢
作者: bobby070809    時間: 8-8-2013 19:51
回復 10# 芝士蛋糕

我係得中意既機先裝部件
作者: 鳥愛芯    時間: 8-8-2013 20:00

我同你相反 我著重攻擊同敏捷 速度 因為多數都係玩r前 打中後場 唔洗受太多攻擊 加上g改後感覺好多機攻擊系數都但低左 所以我犧牲防禦.....18%加機動都係想要番g尹改前 加左3機動既手感...你可能會問點解唔加中距離攻 因為依家呢個版本r後3武 攻擊係改低左 所以暫時都無視左佢 等緊佢加強先再改部件
我除左流自係射擊 其他全部都係強襲
另外裝左sp卡 黎補夠sp唔夠力呢個問題

作者: 芝士蛋糕    時間: 8-8-2013 20:11

回復 11# wmt112376

我仲要吾係日日打日任呢部都係無意中見到有得升先咋

我同你相反 我著重攻擊同敏捷 速度 因為多數都係玩r前 打中後場 唔洗受太多攻擊 加上g改後感覺好多機攻擊系 ...
鳥愛芯 發表於 8-8-2013 20:00

嗯...你既打法我裝在落部自由到
r隻低攻呢個問題我冇留意到,
不過我知道了也不會改插法
原因係sf天生高敏,同時有無限氣救回氣量問題
雖然要50%血下發動,但由於技內有雷達
令走位和閃避更容易
同埋我呢個插法有很高的迅間爆發力,
比起游擊我更愛這樣

吾知大家知吾知,g改後4圍,
的部份是長度低能力
姐係話操控果條bar越短越好
不過其他三條吾係咁架

作者: dennis05    時間: 8-8-2013 22:09
我同你相反 我著重攻擊同敏捷 速度 因為多數都係玩r前 打中後場 唔洗受太多攻擊 加上g改後感覺好多機攻擊系 ...
鳥愛芯 發表於 8-8-2013 20:00

基本上G改後9成5既機都削左武裝系數
要再加返既機會真係微乎其微
攻击自由钢弹 「SS Rank」
ストライクフリーダムガンダム
STRIKE FREEDOM GUNDAM
攻击力: 130 => 135 [+5]
武器1(Callidus多相位光束炮): 系数 1650 => 1600 [-50]
武器2(高性能光束步枪): 系数 2050 => 1800 [-250]
武器3(超级龙骑兵机动兵装翼): 系数 190 => 115 [-75]
武器3(超级龙骑兵机动兵装翼): 装填 20秒 => 15秒 [-5秒]
武器3(超级龙骑兵机动兵装翼): 射程 3300 => 2900 [-400]

攻击自由钢弹(光束军刀) 「SS Rank」
ストライクフリーダムガンダム(ビーム・サーベル)
STRIKE FREEDOM GUNDAM
攻击力: 125 => 130 [+5]
武器1(超级蝎虎座光束军刀): 系数 1100 => 1200 [+100]
武器2(高性能光束步枪(2连发)): 系数 650 => 675 [+25]
武器3(旗鱼3磁轨炮): 系数 960 => 650 [-310]

吾知大家知吾知,g改後4圍,
操控的部份是長度低能力高架
姐係話操控果條bar越短越好
不過其他三條吾係咁架
芝士蛋糕 發表於 8-8-2013 20:11

操控條bar講緊既係部機對玩家所需要既操控能力
越長就越高 相反 越短就越低
其實操控呢樣野真係唔洗點理
作者: 芝士蛋糕    時間: 8-8-2013 23:06
回復 15# dennis05

在我看來,有一大部份人也不了解那個操控的長短意義我才說一下同時呢,我猜想操控那一部份應該是機動性,快速迴避等方面的計算吧
我舉例出來的意思是想指出我認為sf機動性已足夠擺了

g改後大部份機的武裝威力下降我早已了解
但我認為他可能不是想說這個
我認為他想指出sf r前的武裝威力與 r後差距
而不是總體威力問題
(已上只是猜想)

還有以磁軌炮為例,威力已上修了
我想說的是,g改時把系列武裝下修是為了平衡
但事實是沒可能完全平衡
而為了令它更平衡必會調整
因此上修還是有可能的
作者: dennis05    時間: 8-8-2013 23:34
回復  dennis05

在我看來,有一大部份人也不了解那個操控的長短意義我才說一下同時呢,我猜想操控那一 ...
芝士蛋糕 發表於 8-8-2013 23:06

操控既長短並唔完全代表敏捷既高低
仲睇埋部機既攻擊模式是否單一定係多樣武裝
實際點計真係冇人知
所以操控短就唔代表部機係機動性高
同埋 個人感覺就係操控越短越易上手
有興趣可以參考下
http://forum.gamer.com.tw/C.php?page=1&bsn=09106&snA=96467

我唔否認R前係大力過R後
我亦都唔排除有再上調既可能性
但 單純電筒拉打 乜唔覺好悶嫁咩....
我明R前輸出係高 但場場都係龜後場慢慢拿手電照 唔覺好冇意思咩?

btw 其實加攻擊範圍真係冇咩用
critical 11%機率個人感覺都係比較低 以光槍黎講
減9%攻其實真係唔係幾值 雖則佢3個武裝通用
另外 sf支光槍本身已經好快(不論攻速定冷卻) 加黎又有乜野意思
除非你target係粒磁軌炮
作者: ~Zero~    時間: 9-8-2013 00:32
【射击】L 火器管制系统
【射击】M 火器管制系统
【射击】M 火器管制系统 A型
【射击】全炮门展开系统 A型

咁樣配好無呢-.-.....
作者: awwa2332    時間: 9-8-2013 01:36
咁加法.減攻減咁多,,射中都唔痛啦,等會心一擊  射10槍都唔知有無一槍
作者: 芝士蛋糕    時間: 9-8-2013 09:29
回復 17# dennis05

嗯...操控果樣野既感覺的確好似有d麻煩咁就吾好理佢啦

此外我就是不喜r前拉打才會專門強化中距拉

最後,支槍順吾順都係個人手感問題姐
雖然的確已經夠快
但再快手一點我更開心啦

同埋果11%好似好低咁
但實際玩落又好似幾高
突別係23計射時,可能打擊量夠高掛~

【射击】L 火器管制系统
【射击】M 火器管制系统
【射击】M 火器管制系统 A型
【射击】全炮门展开系统 A型
...
~Zero~ 發表於 9-8-2013 00:32

呢個加法都吾錯阿
針對威力而加,選擇最低副作用部件
對攻速影響小,累積四個部件後有吾錯效果

不過如果你打開前場23武側飛繞射,可以諗下個破甲部件
不過副作用係-15%hp

雖然話再專門突化一個能力會更好
但如果要副作用最低,你既加法已非常好了

咁加法.減攻減咁多,,射中都唔痛啦,等會心一擊  射10槍都唔知有無一槍
awwa2332 發表於 9-8-2013 01:36

會心機率再上提過,玩落好似不如想像中低
再者,以更高速計射提高每秒受到傷害
應該會比你低既射擊數,較高的攻擊力好
因為部件強化時加成幅度大,弱化幅度較少
作者: GameThree    時間: 9-8-2013 15:19
If ME 攻擊速度+攻擊速度+攻擊速度+攻擊速度
作者: 芝士蛋糕    時間: 9-8-2013 17:24
回復 21# GameThree

副作用太大啦,食吾過反而如果得特3就冇問題
特4既話就吾係好得
作者: 天才A    時間: 9-8-2013 17:45
最後果個11部件 係中距離威力同範圍 下降... - -...
作者: o小俊俊o    時間: 9-8-2013 17:47
見你個配法真係笑左出黎,好心唔好扮勁啦
作者: 芝士蛋糕    時間: 9-8-2013 20:16
最後果個11部件 係中距離威力同範圍 下降... - -...
天才A 發表於 9-8-2013 17:45

已確定了一次沒有錯啦,資料係跟港服遊戲內資料

見你個配法真係笑左出黎,好心唔好扮勁啦
o小俊俊o 發表於 9-8-2013 17:47

獻醜了真的不好意思,
純粹分享,別無他意
亦懇請給予意見
作者: 199xabc    時間: 9-8-2013 20:23
已確定了一次沒有錯啦,資料係跟港服遊戲內資料

獻醜了真的不好意思,
純粹分享,別無他意
亦懇 ...
芝士蛋糕 發表於 9-8-2013 20:16

你唔洗理個乜鬼俊,佢全部回應都冇好野
作者: 芝士蛋糕    時間: 9-8-2013 20:35
回復 26# 199xabc

嗯...吾該晒知道啦
作者: 鳥愛芯    時間: 9-8-2013 22:58
我岩岩試左你戈隻配法 打法係刺激左 因為攻擊頻率高左 而且雙槍閃唔到槍 露頭機會多....就容易0命
同埋街場好多人都係強襲型....R後  2武爆發完要回彈 3武好難打中人 最多都係抽水......呢個玩法要有擅長捉人既隊友先發揮到
最重要就係 射擊型既部件冇一個係加機動-.- 感覺部機鈍左

所以我最後都轉番強襲-.-
我去訓練場打渣古 戈D 威力其實2種配法都係差2槍左右

我用強襲輸出都係34-38左右 用左射擊就係28-35左右
其實都係睇自己慣唔慣......

個人意見
作者: 芝士蛋糕    時間: 9-8-2013 23:21
我岩岩試左你戈隻配法 打法係刺激左 因為攻擊頻率高左 而且雙槍閃唔到槍 露頭機會多....就容易0命
同埋街 ...
鳥愛芯 發表於 9-8-2013 22:58

多謝一試其實我都試過你既打法
雖然機動性夠高,但因為出槍慢左好吾慣
玩左兩場就換番啦
部件呢家野真係好睇自己手感
作者: walter2689    時間: 10-8-2013 21:47
wt mean by 對複數敵機使用全彈必殺時的傷害遞減無效化?
作者: derek9394    時間: 11-8-2013 00:52
wt mean by 對複數敵機使用全彈必殺時的傷害遞減無效化?
walter2689 發表於 10-8-2013 21:47

全彈必殺打中一個人就full damage,打中2個人,每個敵人受既傷就會少d,(但Total damage會大左),如此類推.Anyway,樓主個部件加法真係好唔掂
作者: 小黑死神    時間: 11-8-2013 01:08
我要抄考00R
作者: 94581653    時間: 11-8-2013 11:20
5知點解我習慣每部s機都裝lv 2機動....收刀同收槍快了
作者: 芝士蛋糕    時間: 11-8-2013 12:17
walter2689 發表於 10-8-2013 21:47

其實樓上已是正解,不過我想補充小小就係打中兩個人時,每個人受既傷害就係原本大技既90%
3個人就70%,4個人就50%

全彈必殺打中一個人就full damage,打中2個人,每個敵人受既傷就會少d,(但Total damage會大左),如此類推.Any ...
derek9394 發表於 11-8-2013 00:52

請指教不足之處,不過我用這部件幾愉快
突別係method2,姐係用11-2換12-3果個方法
槍速令我很快樂

我要抄考00R
小黑死神 發表於 11-8-2013 01:08

吾係太明白啦可吾可以講多小小
講起00r,我隻00r只係加左3個刀速部件
因為佢把刀真係真係好慢
同埋我部野了1未夠lv12,有d部件加吾到
所以就咁玩住先

5知點解我習慣每部s機都裝lv 2機動....收刀同收槍快了
94581653 發表於 11-8-2013 11:20

我記憶中既機動力係吾影響刀速同出槍時間
以前有人做過測試
機動力影響既應該係移動既反應時間
即係話加完機動力,
你按完ww之後,你部機會需要少d既時間就會向前郁
減左既話就會等耐d先向前郁

仲有機動會影響埋變形時間
其他應該吾會影響架啦
eg,刀速,出槍
作者: freedom040542    時間: 11-8-2013 15:43
回復  wmt112376

kf升特4就有壓力,
tf我3百幾張餵比x1fc同x1sh玩
菠蘿君 發表於 8-8-2013 16:51

臺服點解喂三百張港服唔得?
作者: dennis05    時間: 11-8-2013 16:38
我記憶中既機動力係吾影響刀速同出槍時間
以前有人做過測試
機動力影響既應該係移動既反應時間
即係話加完機動力,
你按完ww之後,你部機會需要少d既時間就會向前郁
減左既話就會等耐d先向前郁

仲有機動會影響埋變形時間
其他應該吾會影響架啦
eg,刀速,出槍
芝士蛋糕 發表於 11-8-2013 12:17

機動力影響緊既係完成每個動作(起跳/前,後,左,右飛 落地 變型)所需既時間
機動力越高 所需要既時間就越少
但其實除左變型都可以以拔刀既動作替代以上既動作
收刀 我估佢覺得快左係因為收完刀之後個WW前飛個動作既硬直時間短左先會咁吧
收槍 如果係空中 其實可以射完之後直接WW/AA/DD/SS去達到收槍既效果
透過加敏捷縮短WW/AA/DD/SS既時間 分分鐘比起用拔刀去取消硬直時間仲快
如果佢係用呢種方法去收槍既話 應該先會感覺到收槍快左吧
作者: plpl987654    時間: 11-8-2013 16:57
好難整
作者: 菠蘿君    時間: 11-8-2013 17:09
回復 35# freedom040542

免費個d喎,自問自己唔係d咩有錢仔,
G改前無好多換到特裝卡既兌換卷
作者: 芝士蛋糕    時間: 11-8-2013 18:05
臺服點解喂三百張港服唔得?
freedom040542 發表於 11-8-2013 15:43

台服一個防爆換到18張特裝卡其他oc100%果d仲多
仲有佢而家仲可以係任務拎d防爆反黎換特裝卡
但港服就.....

機動力影響緊既係完成每個動作(起跳/前,後,左,右飛 落地 變型)所需既時間
機動力越高 所需要既時間就越少 ...
dennis05 發表於 11-8-2013 16:38

因為我本人收槍係轉1武轉番2武衝
射擊也是如此
所以吾係太清楚他的情況阿
作者: heikeroro    時間: 12-8-2013 14:19
如果我只係強3,應該點用部件好?:Q
作者: 芝士蛋糕    時間: 12-8-2013 15:01
如果我只係強3,應該點用部件好?
heikeroro 發表於 12-8-2013 14:19

我會建議12-6,12-1同11-1後兩者加攻速,前者加命中
其實好多人都忽略攻擊範圍呢樣野
其實呢樣野幾好用
特別係用超視炮果時,由於睇吾到,無法調整
因此加左範圍會準吾少
作者: dennis05    時間: 12-8-2013 19:52
因為我本人收槍係轉1武轉番2武衝
射擊也是如此
所以吾係太清楚他的情況阿
芝士蛋糕 發表於 11-8-2013 18:05

以SF支光槍黎講
單純2武射->AA/DD->射->AA/DD->...
連射速度應該係會仲快過你慢慢拔刀轉槍射
作者: 芝士蛋糕    時間: 12-8-2013 20:17
以SF支光槍黎講
單純2武射->AA/DD->射->AA/DD->...
連射速度應該係會仲快過你慢慢拔刀轉槍射 ...
dennis05 發表於 12-8-2013 19:52

係阿...所以SF我冇咁做特別減左冷卻時間
我咁既部件玩SF就連2武既收槍都吾做啦
因為真係已經十分快了

不過玩自由,不知火之類就有咁做...
作者: a90600858    時間: 13-8-2013 00:26
多謝分享:)
作者: 小黑死神    時間: 13-8-2013 07:58
放全彈必殺唔扣sp?
作者: 芝士蛋糕    時間: 13-8-2013 15:00
回復 45# 小黑死神

點會吾扣sp呢,吾扣既係傷害其實上面已有人問過有關問題

全彈必殺打中一個人就full damage,打中2個人,每個敵人受既傷就會少d,(但Total damage會大左),如此類推.Any ...
derek9394 發表於 11-8-2013 00:52

其實樓上已是正解,不過我想補充小小就係打中兩個人時,每個人受既傷害就係原本大技既90%
3個人就70%,4個人就50%

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micro-dsp.comcncontatcwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2