樂古Nakuz

標題: SOUND VOLTEX 香港Location Test (7月2日止,VZ / GW) [打印本頁]

作者: Torchic╳小火雞    時間: 19-6-2012 14:05
標題: SOUND VOLTEX 香港Location Test (7月2日止,VZ / GW)

「創作的靈感可豐盛人生」這是我的想法,
希望各位能夠在娛樂中體驗究極效果的音樂機體...
                   ──DJ YOSHITAKA

等了很久了
早排台灣也進行過SDVX的Location Test
然後這次就輪到香港了

地點:
九龍灣 Virtual Zone (德福廣場二期6樓)
2部 7蚊3首
北角 Game World (北角站A4出口樓上)
2部 7蚊3首

日期:
2012年6月21日(THU) 至 7月2日(MON)
(本來是20日的 不過K社臨時改期了

詳細:
http://www.konami-asia.com/am/locationtest/index.php?lang=cn-t&game_tag=SOUND_VOLTEX_HK

====================================

關於SOUND VOLTEX:
簡稱SDVX,為BEMANI系列的新作,
以remix作為遊戲的主題,
玩家藉著適當時機,按下4個按鈕、2個長條按鈕或者扭下2個旋轉鈕令音樂產生變化,以進行遊戲。
而收錄歌曲分為三種,當中有部份也使用了初音ミク、巡音ルカ等等的VOCALOID作Vocal。

- 來自BEMANI系列其他作品的remix版本,
 例如RB的BrokenDiamond Dust、jubeat的ALBIDAEvans
 IIDX的smooooch・∀・Xepher
[youtube]iae-6Aoq4x8[/youtube]
[youtube]KaAA2DoH3Tc[/youtube]

- 原創曲,當中包括來自VOCALOID、東方project的同人作家的原創作品,
 大家最熟悉的應該是來自APPEND TRAVEL的candii了吧
[youtube]RmAu6CNCp1M[/youtube]
[youtube]qTHMVslcTPE[/youtube]
[youtube]Y-6MPB_kjYo[/youtube]

- 版權曲,包括來自EXIT TUNES提供的作品等(最近就推出了一堆翻唱作)
[youtube]E8tNWmxbdr0[/youtube]
[youtube]v6JF-2lw9OQ[/youtube]
作者: maxycy    時間: 19-6-2012 14:09
免費試玩(?)
作者: lll161616    時間: 19-6-2012 14:25
免費試玩(?)
maxycy 發表於 19/6/2012 14:09

Konami:諗下好啦=]
作者: Torchic╳小火雞    時間: 19-6-2012 14:33
免費試玩(?)
maxycy 發表於 2012/6/19 14:09

台灣LT好像是30塊新台幣一鋪
即係7.8港元
作者: Leaf~A    時間: 19-6-2012 14:35

咁岩係今日放假- -
要等下星期再放先可以試玩...
不過今日應該會去VZ玩返陣先
作者: AHxYUE    時間: 19-6-2012 14:36

0.0我想知個長方制咩時候先禁?!!

睇黎要去試下先-33-~
作者: Torchic╳小火雞    時間: 19-6-2012 14:42
0.0我想知個長方制咩時候先禁?!!
AHxYUE 發表於 2012/6/19 14:36

上面有d一舊舊方塊跌落黎
果d就要禁上面果四個白色掣(short button)

當黃色長條出現既時候
就禁下面個長方形制(long button)

出現青色/粉紅色長條就扭動兩角的旋轉按鈕(アナログデバイス,不知如何譯了)
基本就是這個玩法

再不然搵首慢少少既歌既手元比你睇下
這個是來自GFDM的ヒマワリ
[youtube]hLD3A3XCd8M[/youtube]
作者: AHxYUE    時間: 19-6-2012 14:45
咁係咪條長條扭向邊就跟佢扭?!-0-
作者: Torchic╳小火雞    時間: 19-6-2012 14:50
咁係咪條長條扭向邊就跟佢扭?!-0-
AHxYUE 發表於 2012/6/19 14:45

果兩碌野可以好好玩
樓頂由尾數上去第2條片你可以睇下

不過你可能見到好似好難咁
其實SDVX好似RB同jubeat咁 都係分左三個難度
易至難係NOVICE ADVANCED EXHAUST
我諗我第一次玩都係玩ADV先 唔敢一開始試EX
作者: AHxYUE    時間: 19-6-2012 14:56
-,,-咁佢有啲Z型位....快速扭一下?!
作者: Torchic╳小火雞    時間: 19-6-2012 15:24

扭一下就得(不過果種感覺其實幾爽
作者: AHxYUE    時間: 19-6-2012 15:46
v_v扭的時候要chok樣的嗎?!xd
作者: Torchic╳小火雞    時間: 19-6-2012 16:35
差d唔記得要講呢首

[youtube]3t-eMSMdNLE[/youtube]
目前除DE外全制霸的凛として咲く花の如く
Artist是マチゲリータ Vocal好像是GUMI來著
作者: 影之輪舞曲    時間: 21-6-2012 12:14
無知的一問:
location test有AE賺的嗎?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 21-6-2012 13:53

回樓上
係可以賺AE

玩一鋪 當中記住玩埋candii
就會有1000AE了(限一次

==================

收到消息話vz有了
好似係7蚊4首(待確認
已確認是7蚊3首 2首保證
已確認是7蚊3首 新手有2曲保證
但係打到一定程度之後就會冇左2曲保證(即係第1首死就係死
作者: AHxYUE    時間: 21-6-2012 16:14
-0-7蚊4首咁正!
希望係就好/~~\
作者: Torchic╳小火雞    時間: 21-6-2012 18:06
我當初仲以為10蚊
(想當年初音一出又係10蚊 所以我就聯想成咁
作者: 六神綱    時間: 21-6-2012 18:51
-0-7蚊4首咁正!
希望係就好/~~\
AHxYUE 發表於 21-6-2012 16:14

哪來的4首,我印象中只有3首的說

如果你第一首fail,第二首又fail的話,就會終結
作者: Torchic╳小火雞    時間: 21-6-2012 19:21
謝六神大
不過肯定是7蚊是吧?

另外SDVX應該設定了「兩曲保證」(據六神大所說)
一定能給玩家遊玩兩曲 所以第一首選太難也沒有所謂(?
不過第二首要選易一點就是了 不然不合格就打不了第三首
作者: 六神綱    時間: 21-6-2012 19:48
謝六神大
不過肯定是7蚊是吧?

另外SDVX應該設定了「兩曲保證」(據六神大所說)
一定能給玩家遊玩兩曲 所以 ...
Torchic╳小火雞 發表於 21-6-2012 19:21

兩曲保證應該係有e-card先計

我誤打誤撞用guest剩係玩左一首,因為個首fail

所以用guest應該係唔會俾多次機會你orz....當時咁就浪費了7蚊
作者: AHxYUE    時間: 21-6-2012 19:59
六神大大....請問手感如何?!!!
作者: Torchic╳小火雞    時間: 21-6-2012 20:04
聽日試完返黎之後
我都報告一下先
作者: AHxYUE    時間: 21-6-2012 20:39
回復 22# Torchic╳小火雞

幾點去._.我聽日都同個FD去喎~
作者: Torchic╳小火雞    時間: 21-6-2012 21:18
但係我去北角(朝早10點到 好似係
你應該去vz吧
作者: AHxYUE    時間: 21-6-2012 21:38
回復 24# Torchic╳小火雞

係呀SAD/~\
作者: 六神綱    時間: 21-6-2012 21:57
六神大大....請問手感如何?!!!
AHxYUE 發表於 21-6-2012 19:59

那兩個扭的外形勁似某karaoke的扭大細聲的那個,總之又唔可以扭太大力

要控得精準初頭會有難度

上面個4粒制...你當佢beatmania的制就ok,質感只係較為實一點

另外下面黑色兩粒制....唔習慣就是呢,同上面4粒差不多

p.s. SOUND VOLTEX卡名係: RAY-08

黎緊轉的頭像:FLOWER (REDALiCE版)

見到我SAY下HI都冇咩所謂呢
附片
[youtube]WFfsFr-rxMg[/youtube]

插耳筒過一段時間,可以透過禁你數字盤的7同1調整耳筒音量的大小

扭紅色係選歌,扭藍色係選難度

最正的係,有時一下扭左/扭右個畫面會同你360度旋轉,例如FLOWER熟悉的大回轉部份

仲有唔明去睇下GAME的介紹

講多少少野,同beatmania一樣,SV係可以調整拍子的速度,即係眼前的東西飛埋黎的速度

方法類似,間完歌之後未開始之前,可以禁實最前個start制,然後扭紅色或者藍色(事但一邊)左定右去調整速度
作者: Torchic╳小火雞    時間: 21-6-2012 22:15
過膝襪姬
又要被洗腦了
作者: 六神綱    時間: 21-6-2012 23:04
結果都係選了這個ALBIDA的頭像...

唔太識日文的都可以參考一下以下呢個網站

http://www18.atwiki.jp/sdvx/
作者: AHxYUE    時間: 21-6-2012 23:32
._.睇番SDVX 啲片..
我見佢地扭制個陣係 跟拍子同一下一下好細力咁扭0 0
作者: [H]mel    時間: 21-6-2012 23:42
我打算聽日2點去vz玩
睇撞唔撞到啦
火雞去北角打SOSAD+1
作者: Torchic╳小火雞    時間: 21-6-2012 23:46
因為本身約左人去北角(茶
作者: AHxYUE    時間: 22-6-2012 10:23
而家出街試機去~~~~
作者: [H]mel    時間: 22-6-2012 13:58
VZ已到
現在就試玩去
作者: 神~杰    時間: 22-6-2012 15:49
好快好刺激.....
作者: Torchic╳小火雞    時間: 22-6-2012 18:23

玩左幾鋪

1. 六神大講既「兩曲保證」其實係岩左一半
岩岩開始玩既玩家應該會有呢個新手icon(下圖左邊紅框示

只要你有呢一個新手icon 就會有「兩曲保證」
即係第一首fail都仍然可以玩第二首

但係當你玩到咁上下 果個新手icon就會消失
咁樣你第一首fail就會即刻GAME OVER了
(我好似玩到第3鋪定第4鋪就冇左 宜家第一二首揀歌都要好小心

=========================

2. 之前唔記得左講有耳筒位(所以大家最好帶埋耳筒去
 插左落去之後 按數字鍵1同7去調整耳筒音量
 另外唔係隻隻耳筒都得(我有個PHILIPS耳筒 插落去佢話唔得
 總之自己試

3. 揀完歌之後 入到TRACK畫面
 你可以禁實start掣 再扭左右兩個VOL(旋轉扭)是但一個 設定譜面速度
 不過新手打低lv既話 其實唔駛set都得(後期上到高lv就可能要

4. 「揀歌/揀難度」果邊有晒圖文教學,唔駛驚自己唔識搞

5. 有IIDX底既人可以嘗試直上ADV甚至EXH

6. 大家最擔心既VOL(旋轉扭)方面
 當斜條黎既時候 其實大家唔駛轉得咁快
 因為你轉得快又好 轉得慢又好 都唔會斷combo
 總之比部機感應到你的確係到「轉緊」就可以了
 當然 打橫既時候就真係要好快...你用「撻手指」既方式去轉一轉個VOL就可以了

假如成日遇到「隻手已經轉到極限冇得再轉」既情況
 可以學下六神大 用手指/手掌頂住VOL既其中一邊 上下移動
 再唔係就可以郁少少 快速鬆開 再郁少少 再快速鬆開...(我用緊呢個方法

7. 陣間再講
作者: 六神綱    時間: 22-6-2012 19:29
玩左幾鋪

不過一返黎就比人催打eco升lv
陣間再講感受
Torchic╳小火雞 發表於 22-6-2012 18:23

第二日走去玩,玩左一首Second Heaven(買番黎的),但只係NOVICE

都唔知點先可以解禁埋ADVANCED同埋EXHAUST
作者: Torchic╳小火雞    時間: 22-6-2012 19:35
我改左上面個post
大家可以參詳下
作者: [H]mel    時間: 22-6-2012 19:46
今日去玩
最後唔識死選了ALBIDA advance
大 爆 死
結論:難度響jb/rb和IIDX之間,玩熟左睇著個畫面大迴轉會有爽快感(?)
如果唔係7蚊的定價實在有d貴,到時正式抵港時我應該會每次去vz個陣coin番幾局
作者: 影之輪舞曲    時間: 22-6-2012 20:24
請問各位係VZ大約排左幾內?
我想下星期一下就去
作者: 六神綱    時間: 22-6-2012 20:28
今日玩的焦點係Broken同埋ALBIDA

前者ADV LV10,後者 ADV LV9

前作71萬ORZ,後者83萬,但都係唔夠條巴的70%,即係fail=.=

挑戰高LV果然出事了,好在係FINAL ROUND

玩LV7開始吃力,甚至連LV8都會FAIL,好在smoooch仲pass到
今日見到的係

過980000應該就拎AAA

過940000都已經拎到AA

過900000就係拎A
作者: Torchic╳小火雞    時間: 22-6-2012 20:46

其實第三首好應該要揀高lv
我宜家頭兩首一係打自己打過既歌 一係就打低lv既歌(lv8~9)
然後第三首衝上lv11~13

另外
我89萬都拎A(茶

請問各位係VZ大約排左幾內?
我想下星期一下就去
影之輪舞曲 發表於 2012/6/22 20:24

睇時間
我今日大約11點幾到VZ 每邊都得一兩個人
之後到2點開始就高峰期 每部機都有成6~8個銀跟緊
至於排幾耐...高峰期你真係預一個鐘頭玩到兩鋪only

(其實我本來去左北角 不過因為某d原因改左去VZ
作者: AHxYUE    時間: 22-6-2012 20:53

今日去VZ~~~
CANDII 1LV 初見99XXXX AAA
挽其他-,-FAIL晒...
已經見到好多神人-.-
有幾個貌似這裡的會員也XD
我見到....類似而已 (JB 同SDVX~
MAX.Y
STEVEN L
J-HIHIME
作者: Torchic╳小火雞    時間: 22-6-2012 20:56
今日去VZ~~~
已經見到好多神人-.-
有幾個貌似這裡的會員也XD
我見到....類似而已 (JB 同SDVX~
MAX.Y
STEVEN L
J-HIHIME
AHxYUE 發表於 2012/6/22 20:53

依次序為
maxycy
冰仔

同埋你冇打錯名(茶
(p.s. 我連jubeat都唔想打
作者: AHxYUE    時間: 22-6-2012 21:00

回復 43# Torchic╳小火雞

您唔係話去北角打咩-0-
   +_+我見到maxycy..狂打隱花 I'M SO HAPPY
    很勁很強......
    v_v我見到您挽sdvx..我都o了 神也~
  ------------------------------------------------------
  點解我起E-PASS網..搵唔到自己SDVX既記錄-口-~
作者: [H]mel    時間: 22-6-2012 21:21
(p.s. 我連jubeat都唔想打
Torchic╳小火雞 發表於 22-6-2012 20:56

+1
今日去vz只是打了一局jb
其他都是打rb和sdvx....

p.s.rb卡名 DEQUEST∞
     sdvx卡名MIA.S
作者: 六神綱    時間: 22-6-2012 22:50
+1
今日去vz只是打了一局jb
其他都是打rb和sdvx....

p.s.rb卡名 DEQUEST∞
     sdvx卡名MIA.S ...
[H]mel 發表於 22-6-2012 21:21

我算係早玩個批,所以冇留意到你地

jubeat卡名:KWA8

Rb卡名:♪RAY♪

SOUND VOLTEX卡名: RAY-08
作者: Torchic╳小火雞    時間: 22-6-2012 23:20
回復  Torchic╳小火雞

+_+我見到maxycy..狂打隱花 I'M SO HAPPY
    很 ...
AHxYUE 發表於 2012/6/22 21:00

佢打I'm so Happy就快勁過我

btw本來係去北角打
不過因為某d原因 臨時轉去VZ打
同埋我應該知AH*YUE同MSCARLET會黎VZ 於是周圍睇下jubeat睇下d卡名
但係搵唔到
(而且唔知你地SDVX個卡名

我卡名我不說了 反正跟jubeat一樣(茶
作者: maxycy    時間: 22-6-2012 23:37
回復  Torchic╳小火雞

很 ...
AHxYUE 發表於 22-6-2012 21:00

喂!見到我應該say個hi嘛!
佢打I'm so Happy就快勁過我

btw本來係去北角打
不過因為某d原因 臨時轉去VZ打
同埋我應該知AH*YUE同MSCA ...
Torchic╳小火雞 發表於 22-6-2012 23:20

如果大家都一齊用水晶球/隱形marker
咁我相信99%勁過你

但在其他情況
上面呢句有排都唔會成立

======================
講返果部野
我要touch screen /口\
咁樣禁制唔岩我玩
((拖走
作者: Torchic╳小火雞    時間: 22-6-2012 23:44
i can't help you

==============================

星期六休息(順便睇龍舟
星期日朝早約左人去九龍灣 即係話......wwwwwwwwww
作者: maxycy    時間: 22-6-2012 23:50
i can't help you

==============================

星期六休息(順便睇龍舟
星期日朝早約左人去九龍灣 即 ...
Torchic╳小火雞 發表於 22-6-2012 23:44

星期日去撞下你;P

================
火雞你好似回錯帖 (?)
作者: AHxYUE    時間: 22-6-2012 23:55

回復 48# maxycy

其實...我JB跟過您機-,,-
---------------------------------------
jb ID: AH*YUE

RB;  -4H.7U3

SDVX; -4H.7U3
作者: maxycy    時間: 22-6-2012 23:57
回復  maxycy

其實...我跟過您機-,,-
AHxYUE 發表於 22-6-2012 23:55

每日畀咁多人跟機-,-
點會記得-3-

你應該HI下我呀嘛0.0
作者: Torchic╳小火雞    時間: 22-6-2012 23:57
星期日去撞下你

================
火雞你好似回錯帖 (?)
maxycy 發表於 2012/6/22 23:50

冇回錯
你話要touch screen嘛
咁我真係幫你唔到

========================

今日我到底打左d乜
8鋪SDVX
1鋪DDR
1鋪DMXG
1鋪初音
1鋪IIDX

83蚊(茶
作者: maxycy    時間: 23-6-2012 00:00
冇回錯
你話要touch screen嘛
咁我真係幫你唔到

========================

今日我到底打左d乜
8鋪SDVX
1 ...
Torchic╳小火雞 發表於 22-6-2012 23:57
星期六休息(順便睇龍舟
星期日朝早約左人去九龍灣 即係話......wwwwwwwwww

this one 0.0

我只係jubeat已經2百左右-_-
作者: AHxYUE    時間: 23-6-2012 00:02
其實我黎到個陣都係11點幾._.
我仲企起兩部機中間
一路睇住您地挽SDVX....

我好矮的說......
作者: maxycy    時間: 23-6-2012 00:11
其實我黎到個陣都係11點幾._.
我仲企起兩部機中間
一路睇住您地挽SDVX....

我好矮的說...... ...
AHxYUE 發表於 23-6-2012 00:02

我都係11點半先到-,-

SDVX我玩左1局
同tap sonic差好遠
所以我要求佢換touch screen
作者: AHxYUE    時間: 23-6-2012 00:14
回復 56# maxycy

您挽SDVX之前..
  我好似聽到火雞話教您挽-0-XD
作者: maxycy    時間: 23-6-2012 09:54
回復  maxycy

您挽SDVX之前..
AHxYUE 發表於 23-6-2012 00:14

係呀
因為我真係完全唔識
orz
作者: 六神綱    時間: 23-6-2012 10:08
回復  maxycy

其實...我JB跟過您機-,,-
---------------------------------------
jb ID: AH*YUE

...
AHxYUE 發表於 22-6-2012 23:55

你SDVX咁名個特別,實記得你LO

應該係11點左1點左右,雖然唔知你記唔記得我

我卡名:RAY-08

應該係好易認出來,因為我都幾高下

一開頭玩LV3~6,臨尾玩7至10

有首ALBIDA,有首Broken,但兩首都炒左

好在當時每部機都係1~2跟機,但部機的枱面好多coins,

真係想問好耐,我個時望極(計埋我)等SV都係5個人(係玩兩部機合共的人數),何來一部機會有6個至7個的coins呢?
作者: [H]mel    時間: 23-6-2012 10:54
難怪撞唔到你地= =
我2點先黎到vz
之後4點到離開左

coin個度同感
部部機都成6,7個coin
我放個coin上去過一排又唔知佢去左邊=口=
甚至要同其他人夾定先後次序.......
作者: maxycy    時間: 23-6-2012 11:35
你SDVX咁名個特別,實記得你LO

應該係11點左1點左右,雖然唔知你記唔記得我

...

好在當時每部機都係1~2跟機,但部機的枱面好多coins,

真係想問好耐,我個時望極(計埋我)等SV都係5個人(係玩兩部機合共的人數),何來一部機會有6個至7個的coins呢?
六神綱 發表於 23-6-2012 10:08

因為我將下一局要玩既coins放哂上枱 ;P
作者: Torchic╳小火雞    時間: 23-6-2012 12:01
回復  maxycy

您挽SDVX之前..
AHxYUE 發表於 2012/6/23 00:14

你錯了
其實係我迫佢玩
但係我冇理由迫完入錢之後唔教佢既...咁我當然要教埋佢

六神綱 發表於 2012/6/23 10:08
coin個度同感
部部機都成6,7個coin
我放個coin上去過一 ...
[H]mel 發表於 2012/6/23 10:54

三個原因
第一 有d人係會放完coins就走去打第二d野 打完先返黎
第二 有d人係會兩部機跟晒

第三 唔記得左拎返
作者: 六神綱    時間: 23-6-2012 12:29
你錯了
其實係我迫佢玩
但係我冇理由迫完入錢之後唔教佢既...咁我當然要教埋佢

三個原因
第一 有d人係 ...
Torchic╳小火雞 發表於 23-6-2012 12:01

第四,放多幾個coins靠嚇,d人見到以為好多人排唔敢走黎排,因為驚要排成個鐘

btw,今日可能繼續走去交學費
作者: lll161616    時間: 23-6-2012 12:41
尋日2點去左vz會合,冇人見到我(hohohohoho
============================
SDVX:STEVEN L
JUBEAT:STEVEN L
RB: L-STEVEN
作者: Torchic╳小火雞    時間: 23-6-2012 13:16
第四,放多幾個coins靠嚇,d人見到以為好多人排唔敢走黎排,因為驚要排成個鐘
六神綱 發表於 2012/6/23 12:29

呢個係jubeat都成日見
好耐之前係GW見過有人將兩部jubeat(果陣時得兩部)
兩邊喇叭都鋪滿晒一蚊 幾乎遮住個喇叭(我好奇想知點樣可以鋪成咁
但係當然冇咁多人

於是我走去玩太鼓去(果陣部太鼓未搬
作者: AHxYUE    時間: 23-6-2012 13:36
回復 59# 六神綱

但係如果我唔挽sdvx既話-3-會好難搵到我~
作者: [H]mel    時間: 23-6-2012 14:34
尋日2點去左vz會合,冇人見到我(hohohohoho
============================
SDVX:STEVEN L
JUBEAT:STEVEN L
R ...
lll161616 發表於 23-6-2012 12:41

我好似見到你響近jubeat個部開卡
唔知係唔係我記錯啦...
作者: lll161616    時間: 23-6-2012 15:00
我好似見到你響近jubeat個部開卡
唔知係唔係我記錯啦...
[H]mel 發表於 23/6/2012 14:34

正是小弟><''
作者: jimmg12    時間: 23-6-2012 16:15
岩岩玩完sv= =

睇到譜但要技巧好= =

轉手轉制要練/__\
作者: hosum2007    時間: 23-6-2012 16:54
岩岩玩完4舖

試玩左2首14 同1首13 fail 哂

SDVX 我個人覺得有玩過IIDX Or DJMAXPortable black square 會易少少上手

But 都係要練點轉個2粒制

我成日都轉過龍Orz
作者: Torchic╳小火雞    時間: 23-6-2012 18:37
其實轉幾大力唔係問題
你轉得快轉得慢 都會仍然係條斜道上
係爭在你係咪開頭或者轉角位果陣太早轉/太遲轉
作者: 六神綱    時間: 23-6-2012 18:42
岩岩玩完4舖

試玩左2首14 同1首13 fail 哂

SDVX 我個人覺得有玩過IIDX Or DJMAXPortable black square 會 ...
hosum2007 發表於 23-6-2012 16:54

初黎就14同13的你真係....

似beatmania,但唔可以相提並論,始終個兩個扭同兩粒黑制

考緊你分工的能力,當涉及同時扭又要禁的時候,我就開始出事了
作者: Torchic╳小火雞    時間: 23-6-2012 19:38
所以話
K社d遊戲唔會純粹禁幾粒掣咁簡單 仲要考你分工
例如RB除左條底線 仲要夾硬加多上面2個/3個top
DM要加埋腳踏 GF禁掣之餘仲要pick
IIDX 7個掣之餘仲要有隻碟 SDVX除左4粒掣仲有兩個黑掣同埋兩碌VOL
作者: 六神綱    時間: 23-6-2012 19:44
所以話
K社d遊戲唔會純粹禁幾粒掣咁簡單 仲要考你分工
例如RB除左條底線 仲要夾硬加多上面2個/3個top
DM要 ...
Torchic╳小火雞 發表於 23-6-2012 19:38

只有jubeat係例外的,所以幾時都話jubeat係易玩的

純粹係禁,單純地去禁,易學唔難精就是呢

btw,唔知星期一同星期二有冇人走去玩SDVX呢?

希望早上真係冇咩人吧...(茶
作者: Torchic╳小火雞    時間: 23-6-2012 19:52
DDR同pop'n都係例外既
不過呢兩部野既體力消耗實在好大

=====================

其實一般情況下 如非必要我都應該唔會去VZ
因為VZ係d放假時段都會好多人
雖然宜家d中學生都未放假...不過都算半放假了吧
作者: [H]mel    時間: 23-6-2012 21:49
只有jubeat係例外的,所以幾時都話jubeat係易玩的

純粹係禁,單純地去禁,易學唔難精就是呢

六神綱 發表於 23-6-2012 19:44

的確
當初第一次玩rb個陣成日禁漏top
到e家,早玩成個月的jubeat仲會high到格離掣搞到斷combo,而遲玩成個月的rb已經開始有幾首開始fc了.......

btw,bemani的遊戲,我相信只有IIDX先係真正的難學難精
難學,就係一開始玩個陣連511同gambol都要死幾次
難精,你見得個全世界得幾個人能夠fc到冥就知.......
作者: Torchic╳小火雞    時間: 23-6-2012 22:06
而jubeat就係明顯地易學易精
所以先吸引到好多人玩

所以K社就嘗試係jubeat搞其他機既連動
帶其他jubeat玩家去玩其他遊戲
作者: 六神綱    時間: 23-6-2012 23:58

有如beatmania的瘋狂
[youtube]KaAA2DoH3Tc[/youtube]

[youtube]G9hSpAgs8sY[/youtube]

再加上兩個扭的路徑...我投降了
作者: [H]mel    時間: 24-6-2012 02:29
其實旋扭行直線個陣對手可以拿開先
所以冇想像中咁恐怖ga
不過都係好恐怖就是
作者: 影之輪舞曲    時間: 24-6-2012 17:44

回復 74# 六神綱

我聽日下就同個fd到應該大約2點果陣會到VZ
睇下到時撞唔撞到你XDD
作者: 六神綱    時間: 24-6-2012 17:57
回復  六神綱

我聽日下就同個fd到應該大約2點果陣會到VZ
睇下到時撞唔撞到你XDD ...
影之輪舞曲 發表於 24-6-2012 17:44

聽日多數會打早上,貪佢早人,中午去megabox食午餐

或者下午番去睇下見唔見到你吧
我SDVX卡名: RAY-08
作者: 影之輪舞曲    時間: 24-6-2012 18:13

回復 81# 六神綱

Jubeat名:-3N0N-
如無意外SDVX個名都應該係一樣

到時各位神人(無論係SDVX或者係Jubeat)唔好秒我
我超廢....
作者: Torchic╳小火雞    時間: 24-6-2012 23:48
秒咩
我地唔係你想像中咁恐怖 你放心(拍肩

我們是很nice的...大概
作者: jimmg12    時間: 24-6-2012 23:58
有如beatmania的瘋狂

再加上兩個扭的路徑...我投降了
六神綱 發表於 23-6-2012 23:58

其實都係IIDX難D....IIDX連譜都睇唔到

SV苦練下D轉手,轉制好快玩到....
作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-6-2012 00:30
http://www.nicovideo.jp/watch/sm18167446
落選曲之一

不過將サヨナラ・ヘヴン整到咁快 的確又有d怪
作者: hosum2007    時間: 25-6-2012 02:11
今日都去左玩左陣...

clear 左smooch 呢首13lv..
作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-6-2012 02:23
我仲係衝緊堆11同12
作者: [H]mel    時間: 25-6-2012 03:32
落選曲之一

不過將サヨナラ・ヘヴン整到咁快 的確又有d怪
Torchic╳小火雞 發表於 25-6-2012 00:30

e首歌參加左「第一回スピードアップコンテスト」,SDVX-FLOOR的第一場remix選拔
選拔的課題係將一d中慢速歌,像四天王中的玄武,還有傳說中會玩到狂bad同poor的GAMBOL等等,
remix成高bpm的快歌(bmp180以上)

所以見到d歌全部整到咁快係好正常ga...
作者: 影之輪舞曲    時間: 25-6-2012 13:54

E加出門口去VZ
如果陣間見到個深色衫、米色褲、條褲左邊有戴鍊、個頭gel左、左手戴白色手帶
卡名叫-3N0N- 嘅就係小弟
歡迎大家見到我時say 個hi =]
作者: 六神綱    時間: 25-6-2012 19:48

今日SDVX的主要戰績

TRACK CRASH:凛として咲く花の如く (EXH)
TRACK COMPLETE: Evans (ADV)、good high school (EXH)
大好き曲目: ALBIDA Powerless Mix、Ha・lle・lu・jah
終於終於...有一首可以TRACK COMPLETE的Lv9,呢個係一個好的開始
以下為個人心得,不喜勿插

SDVX呢隻GAME黎,岩哂一d手掌唔係好大的人來玩

事關下面的兩粒黑制,你放隻手上去壓住就可以

但對於手掌大的我做不到,變相要改用拇指來禁,有時掌握timing會較為吃虧
作者: jimmg12    時間: 25-6-2012 20:15
其實SDVX會多D地方入既機會大唔大...

見佢部機好似同RB差唔多價錢咁....
作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-6-2012 20:35
呢層唔知
始終d老闆要考慮到買左之後回唔回到本
不過除左目前果兩間之外 荃金會入的機會也很大就是了
作者: 六神綱    時間: 25-6-2012 21:01
呢層唔知
始終d老闆要考慮到買左之後回唔回到本
不過除左目前果兩間之外 荃金會入的機會也很大就是了 ...
Torchic╳小火雞 發表於 25-6-2012 20:35

玩lv10同lv9開始眼花就是呢

荃金肯入固然係好,因為唔駛特登再去到九龍灣咁遠

始終一個係荃灣,一個係九龍灣

講到尾都係因為我住係荃灣
作者: 影之輪舞曲    時間: 25-6-2012 22:03

今日2點幾3點左右去到VZ
終於親身試玩左SDVX
本身淨係打算玩1鋪就算(拎1025AE)
最後都係打左5鋪
隻Game可以話係IIDX變種:
IIDX係3上4下 + 碟
SDVX就係4上2下 + 2個Analog Device
本來對部野無乜興趣
點知果2個Analog Device就好似比人(K社)落左咒
一玩就上晒癮:lol

第一首唔識死玩黃譜
結果? Track Crash
好彩因為e-pass有兩曲保證
所以有得玩第二首

玩完第一鋪之後就走左去IIDX玩左鋪
再走去隔黎玩左鋪RB
之後行反過黎,見到個fd仲玩緊
所以走左去玩jubeat
玩左3鋪,用BOX終於開到electro peaceful [EXT]

再行反去SDVX,睇下睇下開始手痕
結果就再交學費
6粒制就真係靠自己
重點都係果2個Analog Device
要試多幾次先搵到手感
以下係少少心得分享

有D人會鐘意好似開蓋咁扭
不過E種手法好易扭過龍
我就習慣用晒成隻掌心
扭果陣由指尖開始推
無論條bar幾長
最盡只會扭落到雞批骨下面舊骨

E個手法只要試幾次就上手
而且回彈(我係咁稱呼,即係扭90度)果下只要快速拖反去指尖就ok
好少機會會扭過龍

今日玩過o既歌(主要都係玩NOVICE,因為玩唔慣E類型o既game):
ALBIDA Powerless Mix
Broken 8cmix
Tycoon
RPGシンドローム
FLOWER REDALiCE Remix
candii
Ha・lle・lu・jah

總結全日:
SDVX   4鋪
IIDX     1鋪
RB       1鋪
Jubeat  3鋪

Total:$28+$6+$6+$15 = $55 / 3.5hrs
雖然企到條腰就黎斷
不過AE都賺左成三千幾
又試到SDVX
點都值得啦
作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-6-2012 22:47
開蓋式扭法真係好易扭過龍
呢點係真既
我次次有幾首ADV UC唔到
主要原因就係用開蓋式扭法扭過龍
(但係用返捉實黎扭/用掌心咁扭 穩陣好多
作者: 六神綱    時間: 26-6-2012 09:19
開蓋式扭法真係好易扭過龍
呢點係真既
我次次有幾首ADV UC唔到
主要原因就係用開蓋式扭法扭過龍
(但係用返 ...
Torchic╳小火雞 發表於 25-6-2012 22:47

我用開掌心黎去扭,比較少揸實黎扭,效果唔知又會有咩唔同呢

所以,星期四我可能又去VZ,事關又出多兩首曲,至於係咩曲,相信我唔駛解釋吧...(茶
星期三主要去近D的地方玩Rb....希望唔會大排長龍吧,好似平時都應該冇咩人
作者: Torchic╳小火雞    時間: 26-6-2012 19:35
其實六神大
我覺得應該可能冇果兩首(如果你講緊SDVX果兩首既話)

眾所周知 香港LT四部機裡面
第五彈既歌都已經收錄晒(TYCOONRPGシンドローム等等...)
但係本來6月8日出 第六彈既EXIT TUNES翻唱曲就冇收錄
(忘詞帝既ソラヘドライブ、赤飯既おにゃのこ きねんび等等...)
所以第七彈(即係黎緊果兩首)唔會出都唔出奇

當然我唔排除等到6月27日一次過更新
作者: 六神綱    時間: 26-6-2012 19:38
其實六神大
我覺得應該可能冇果兩首(如果你講緊SDVX果兩首既話)

眾所周知 香港LT四部機裡面
第五彈既歌都 ...
Torchic╳小火雞 發表於 26-6-2012 19:35

所以聽日剩係去玩Reflec beat應該最穩陣

話唔定聽日又會有人報告下SDVX的情況呢
作者: 六神綱    時間: 3-7-2012 18:57
7月3日的早上,兩部在VZ的SDVX機終於被拆走了

不知何時何地會再有SDVX的出現呢....(呼
作者: 影之輪舞曲    時間: 3-7-2012 19:43
香港應該會入掛我估

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micro-dsp.comcncontatcwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2