樂古Nakuz

標題: 關於彩虹島職業問題(劍戰同法師篇) [打印本頁]

作者: Roul    時間: 20-4-2009 23:22
標題: 關於彩虹島職業問題(劍戰同法師篇)
覺得呢個遊戲好唔平衡

戰士系絕對權威
戰士攻高,靈活,練劍戰比較好
加點方法
雙手劍技能肯定要全滿
技能有2排(弹剑和反击建议唔好学)
跳跃斩呢一排4个技能都系打一下噶,优点速度快省蓝,缺点攻击不高!
超级连斩这一排4个技能是打多下的,优点系可以打退怪物,攻击高,出爆击概率多!缺点就系浪費蓝藥多点
力量强化5点(5点才学下面的集中或愤怒,唔好加满,因为力量唔加攻击,基本没用),集中同愤怒唔可以同时使用,建議剑战加愤怒,而且催山剑亦可提高愤怒等级
愤怒加满10点,提高10%攻击力
愤怒爆发加满10点,被怪物打爆击后,提高50%爆击伤害,1级是20秒,每2级提高5秒左右!
愤怒爆发下面2个技能暂时不用加,用处不大,而且也要留点技能点加技能!

法師系最垃圾噶一個職業
防低又容易死,建議唔好玩
2轉后噶吉他系幾厲害下,不過,都要過120左右系威得起,相信你地冇人會甘好心機打到120級
法師路系最難行噶,缺點就系防低,呢條就判左死刑啦
如果系都要玩,建議修匕首同埋一個精靈魔法
匕首主要系修近攻噶同埋輔助用,熟練中級同初級短劍就好啦,唔好加太多
然後再加雙手斬同埋幻影斬,主要系用黎防身用噶,因為法師冷卻時間較長,無謂等住俾人蝦吖嘛
火精靈,攻最高,但系打蛇龍陣唔好,因為據攻擊高度太低,PK陣都好容易破,輕輕一跳就搞掂
風精靈,最省藍藥水,攻速快,就系攻太低啦
地精靈,仲幾好啦,推薦你地去用,地龍牙幾型下
冰精靈,一般啦,女仔中意多D掛

如果系有恒心,練到吉他就不得了咯,輔助技能練曬會好鬼變態基本上少人蝦到你,不過要好高級先得
作者: 廢物。﹏。    時間: 20-4-2009 23:49
力量强化我已經加到8點..點算??
作者: Chestnut    時間: 21-4-2009 02:32
難聽d啦...不如話你玩得廢...
作者: Roul    時間: 21-4-2009 06:30
3# Chestnut
見人見智咋,垃圾始終系垃圾,法師就系甘,你地玩耐左都會知,成本好高
作者: ^小魔女﹏^    時間: 21-4-2009 14:24
力量唔加攻擊力咁力d咩嫁?
作者: Roul    時間: 21-4-2009 19:17
力量唔加攻擊力咁力d咩嫁?
^小魔女﹏^ 發表於 21-4-2009 14:24

我再次讲多次,力量系加伤害,你攻唔高,伤害高有鬼用啊?

攻擊力系根本,傷害系輔助

攻高先犀利
作者: 廢物。﹏。    時間: 21-4-2009 21:15
甘我加到8..加吾加到佢10好?
作者: Roul    時間: 21-4-2009 21:18
是但你咯,後期可能會有用咯~

前期就好浪費咯
作者: 廢物。﹏。    時間: 21-4-2009 21:33
甘我1直停住系8先..等高lv d先升到佢10好吾好
同埋我而家得13lv..主要升技好定系升d加命中果d?
作者: Roul    時間: 21-4-2009 21:37
你要打怪噶嘛,肯定升技能先再去升職業技啦,職業技就肯定先升憤怒啦
作者: 無情乂風    時間: 21-4-2009 21:40
今日先見到e個攻略~囧左...
我力量強化已經加到10 啦>w<
又唔想重新開新ac 玩 (個ac 入面有點裝 T^T)
慘[[onion_56]]
作者: Roul    時間: 21-4-2009 21:45
11# 無情乂風
其實唔洗甘在乎噶,你升左米升左咯,未必系升廢左,後期都會有少少幫助噶,你攻高米得咯~

唔洗驚
作者: climbex0212    時間: 21-4-2009 21:56

係鬼法C垃圾-.-
好明顯係樓主唔識玩法c就話佢垃圾-.-防低唔代表判左死刑 火水法加單回血技以經夠玩
唔洗加匕首-.-
升到水精靈回血個個就岩哂
一得返1半血都冇就回一回
省下不少紅水錢-.-
仲有呀冇冰精靈得水精靈
作者: Roul    時間: 21-4-2009 22:00
13# climbex0212

我唔知你地度有冇得PK,如果可以,我同你黎一場你就知啦,防太低啦,唔信算,你地度手動當然唔會死啦,但你打唔到群怪,如果你冇修匕首噶話
你用L20法C,我用L10戰

我承認系我寫錯左~
水精靈米水精靈咯
作者: 廢物。﹏。    時間: 21-4-2009 22:04
d技跟你甘加就勁???????????戰士
作者: Roul    時間: 21-4-2009 22:12
基本上我地系甘加

前期絕對冇錯
作者: 廢物。﹏。    時間: 21-4-2009 22:20
除左個力量强化我吾跟我加多左之外其他我跟你甘加..1樣??
作者: 澪。    時間: 21-4-2009 23:05

我自己係火補法, 雖然而家得33lv..但唔覺得自己係垃圾ga..
只係食藍水食多d姐-v- 不過錢咁易賺無所謂啦,
俾怪圍果陣都好刺激ga, 不過補血技cd短, 狂補自己都冇問題
至於火cd雖然係超長, 但係其實只要俾少少耐性, d技隔一秒先禁 都唔洗等好耐ga, 仲可以係等cd時間食水tim
防低既話用拼圖衝, 我而家d防仲多過幾個雙劍fd XDD 佢仲要冇得自己補血, 紅水cd太耐, 俾怪圍會攪到成日都就黎無血咁XD
作者: Roul    時間: 21-4-2009 23:09
唉,我都系過黎人,你玩到中期後期你就會發覺到法師噶缺點~
你仲要學補血技.....暈死.....
當然你聽唔聽系你地噶事~

提點下你,你手套一定要系加魔暴啊~,仲有,你加多D魔力啦,力量唔適合你地,堅持,干巴爹喲~
作者: tomchan18    時間: 21-4-2009 23:22
槍戰比劍戰有沒有什麼優勢???
作者: G-force    時間: 21-4-2009 23:43
槍戰比劍戰有沒有什麼優勢???
tomchan18 發表於 21-4-2009 23:22

槍戰低級時比劍戰有優勢。
槍戰主要系穩定輸出,攻擊力比較穩定,暴擊少D.
不過高級咗劍戰有優勢.劍戰主要系以暴擊輸出.
槍戰由於穩定輸出所以打怪命中率比較高,所以好練D.
劍戰低級時命中不足,打怪果時成日都出MISS,所以比較煩.
等級低時建議練槍戰,練級時比較快D.
級高咗時轉劍比較好D.
因為同等級槍筒劍同裝備時,暴擊果陣劍起碼要多出30%.
所以好誇張噶,不過命中好低,幾麻煩.
作者: tomchan18    時間: 21-4-2009 23:45
唔該樓上--
作者: 廢物。﹏。    時間: 21-4-2009 23:53
其實你戰士果個系吾系全部都系加雙手劍技架??姐系系吾系叫主修雙手劍??
作者: 澪。    時間: 22-4-2009 08:38

19# Roul

我而家套裝如何,,遲d等有錢, 手上多d拼圖再衝好d
畢竟我而家仲係新手啦-0- 好多lv2,3,4拼圖都冇,,
又唔知港版npc有冇得賣

帽: lv3 幸運 +6, lv3 防+14 lv3. 魔力+6
上衣: lv2體力+4 lv1 多屬+6%  <-遲d有拼圖加番魔力落去
裙: lv2 魔力+4
手套: lv3 魔暴+10%, lv2 防+10 , lv2 力量+2 <-呢個力量係本身1身有- -
鞋: lv3 防+16 lv3 幸運+5 lv2 魔力+3
石: lv1 魔力+2 lv1 火抗+30
木耳墜(幸運+4): lv1 魔力+2 lv1 多屬+10%
青銅介指(魔力+6): lv2 最大hp+14 lv2 幸運+2

短劍: lv2 多屬+18
盾:  lv1 防+6

一堆字原來好難睇, 加番d色上去=p
劍同盾唔知加咩好, 有咩好提議?

至於難玩方面, 我都覺得火法個y軸範圍超細 (上下高度), 稍微高少少同低少少都打唔到= =
我成日都為左呢個差d想發脾氣- - 曾經仲想放棄火補 轉地法
但係一早就已經決定玩火補((因為有人陪我一齊玩, 所以特別想玩補), 而且而家玩落有d難度都幾好
所以我決定堅持落去!!  只要玩得開心就得吧? 強不強也冇所謂啦~~   (我是不打算玩pk的人) (pk場太多是非我接受不到)   ((當然我不會想變成最弱的一個!! 哈哈

我會努力的-v-!!
((在別的論壇有看過別人寫的文, 大家都說法師60lv才開始強, 點解你話去到中後期先弱?
((關於呢方面想聽你講下, 畢竟而家未去到咁高lv, 都係聽人地講就信哂人地- -
作者: Roul    時間: 22-4-2009 12:09
23# 廢物。﹏。

出左转职后好少有人选择双修,战士可以选择狂战,双刀,几型下
而且有招叫做奥义啊,系冲斩阵时系无敌噶
作者: Roul    時間: 22-4-2009 12:20
24# 澪。
哦,你就系玩火法噶?
明啦,你家下仲系低级,话事话啊,你D普通装唔洗对得据甘好噶,如果有朋友仔肯陪你打副本,你地米去打多几次咯,打蛇龙装出黎,打套装好过普通装多多声啦。如果你有钱去开收费打咯,套装暴击率多好多,基本上一日可以集晒全套

你地港版好少人打得过玄武,所以我捻大部分人都系打唔出玄武套装噶啦,你只蛇龙套装一直可以用到60几级,最好就系升上去+2+3甘,记得要着高耐噶,手套加魔暴.....

暂时系甘多,火法系唔掂当噶啦,不过既然你选择米坚持下咯

匕首可以去上京度打龙猫弟弟,出龙猫匕首噶
盾牌就系上京白虎度打同时打埋桃盾....

咁样你D装备基本上就搞点啦
拼图方面,L4系冇得买噶,只可以做任务同交换卷度可以整到,低耐物品就最好唔升拼图啦,好易爆

升拼图就净系升双属性好D,属性越多扣耐久就越多!法C装备加魔,武器加火伤......盾牌要加物理减力

暂时讲甘多
作者: 傑雲    時間: 22-4-2009 12:35
我呢家火補法師lv40
又唔覺有d咩問題波
拎把龍貓刀仔加個盾
3招技都差唔多可以狂出啦
招招都5xx傷害上
40lv技爆擊果陣重上到1xxx
我又唔覺有幾廢波
不過呢家d港版未開新地圖所以我先冇玩住姐= =
打怪黎講我覺得絕對冇問題
而且又慳左紅水錢
剩係帶藍,紫就夠,當然紅都要帶d(一陣唔夠mp果陣都可以頂一頂)
絕對唔成問題
反而見d遊俠呀戰士呀 打到咁辛苦先覺得佢地慘
作者: Roul    時間: 22-4-2009 12:42
我都话左手动唔会死咯,你地新资料片出左个PK系统系米?你去搵人打下,打怪方面,你手动肯定点都唔会死噶啦,你有修刀子证明你都识野,冇刀仔D先惨,带唔带红噶问题好次要,反正火法成本系最高噶,以后你自己慢慢计条数啦~
作者: G-force    時間: 22-4-2009 12:43
其實你戰士果個系吾系全部都系加雙手劍技架??姐系系吾系叫主修雙手劍??
廢物。﹏。 發表於 21-4-2009 23:53

就修一種,劍就劍,槍就搶.畢竟技能點不足,如果無修好一種就去修其他果D,基本上以後練級練無到喇.
作者: G-force    時間: 22-4-2009 12:45
我呢家火補法師lv40
又唔覺有d咩問題波
拎把龍貓刀仔加個盾
3招技都差唔多可以狂出啦
招招都5xx傷害上
40lv技爆擊果陣重上到1xxx
我又唔覺有幾廢波
不過呢家d港版未開新地圖所以我先冇玩住姐= =
打怪黎講我覺得絕對 ...
傑雲 發表於 22-4-2009 12:35

-0-  其實唔系廢..只不過系打怪超慢嘖,所以人地都話廢..
平均其他職業打5只怪左右,你只打得3只咋..因為施法果時比較慢,攻擊比較低.所以人地話廢-0-  知冇..
作者: 天天飛上天    時間: 22-4-2009 14:21
我修風既法C
請問
風之祝福
熟練風精靈[上級]
魔力強化  駛唔駛學???

我裝方面以魔攻+防為主 駛唔駛+多屬性發生率同幸?
作者: G-force    時間: 22-4-2009 14:31
我修風既法C
請問
風之祝福
熟練風精靈[上級]
魔力強化  駛唔駛學???

我裝方面以魔攻+防為主 駛唔駛+多屬性發生率同幸?
天天飛上天 發表於 22-4-2009 14:21

必加-0-  風之祝福。唔好加,浪費技能點。實用性低··
不過熟練風精靈[上級],魔力強化 呢2個比加。先加上級。魔力強化睇住加,加好攻擊技能留住有點再加輔助技能。畢竟輔助只系輔助。

-0- 多屬性系爆稀有用噶。。大概就系等於提高爆出稀有機率··
作者: Roul    時間: 22-4-2009 18:08
死咯,专家黎左添~~~

楼上位仁兄对彩虹岛好有研究,得闲学习下先~

距噶讲法都几中肯~
作者: 廢物。﹏。    時間: 23-4-2009 00:18

原來除左弹剑和反击吾加之外其他咩技都加滿?
同埋我而家淨系加雙劍技..系吾系姐系單修雙劍牙叫??
作者: G-force    時間: 23-4-2009 00:25
原來除左弹剑和反击吾加之外其他咩技都加滿?
同埋我而家淨系加雙劍技..系吾系姐系單修雙劍牙叫??
廢物。﹏。 發表於 23-4-2009 00:18

我先講解下單雙修喺咩意思..大概系甘咖.修一排技能就叫單修,兩排技能都修埋就叫雙修.而果D雙手劍[低級][中級][高級]果D系必修咖...
不過修一排技能得4個,太少了,最後兩排技能都修埋先,有多餘D技能點數再修其它..
仲有咩問題哦..即管問..
作者: 廢物。﹏。    時間: 23-4-2009 01:37
甘而家我18lv戰士..
跳跃斩1點
超级连斩3點
初級5點
力量强化8點..
有1點技能點
加咩好??
作者: sang6224    時間: 23-4-2009 01:59
Roul  其實你住邊度既人  你講既野真係好"銀"耳
作者: Roul    時間: 23-4-2009 07:01
37# sang6224
作者: G-force    時間: 23-4-2009 08:53
甘而家我18lv戰士..
跳跃斩1點
超级连斩3點
初級5點
力量强化8點..
有1點技能點
加咩好??
廢物。﹏。 發表於 23-4-2009 01:37

哇..你死咯0 0!  快D留點唔好加力量強化住.先加滿跳躍斬.15級果招中級你又冇加到...
再講招跳躍都未滿..20級時又可以有新技能了....所以快D補翻D攻擊技能先...力量強化米加了先...加攻擊技能```攻擊技能要先滿咗拒再加其他..
作者: eric9715    時間: 23-4-2009 17:26
覺得呢個遊戲好唔平衡

戰士系絕對權威
戰士攻高,靈活,練劍戰比較好
加點方法
雙手劍技能肯定要全滿
技能有2排(弹剑和反击建议唔好学)
跳跃斩呢一排4个技能都系打一下噶,优点速度快省蓝,缺点攻击不高!
超级 ...
Roul 發表於 20-4-2009 23:22

唔同意法師要修刀仔既近攻技,修飛刀技比較好。
而且法師既弱勢到左40就有明顯改變,法技同刀技
連放怪未到都可能死左,但要用好多水。
作者: Roul    時間: 23-4-2009 18:16
唔同意法師要修刀仔既近攻技,修飛刀技比較好。
而且法師既弱勢到左40就有明顯改變,法技同刀技
連放怪未到都可能死左,但要用好多水。
eric9715 發表於 23-4-2009 17:26

是但你啦~呢个问题,上边39楼G哥哥已经解释过啦
人地打3个怪法师先打到一个,经过我地大陆区长期统计过噶数据,信不信由你,成本都系最高噶
作者: tytsim    時間: 23-4-2009 18:50
法師絕不垃圾....
只是在於練功方法....
機車到爆. . .
個人認為弩成本仲高-﹏-......."
作者: Roul    時間: 23-4-2009 18:58
[[bao_45]]時間會證明一切~~~
都系等你地慢慢研究下啦,港人可能對法C有種好特別噶情感~
好遺憾,ACT將距設計得太過偏啦,失衡曬....事實就系甘
作者: siu若    時間: 23-4-2009 21:26
27# 傑雲

我都係4xlv火法
點解輸左同我差咁遠..我第3招得500幾..
技能點樣點?咁勁..
作者: 廢物。﹏。    時間: 23-4-2009 22:21
哇..你死咯0 0!  快D留點唔好加力量強化住.先加滿跳躍斬.15級果招中級你又冇加到...
再講招跳躍都未滿..20級時又可以有新技能了....所以快D補翻D攻擊技能先...力量強化米加了先...加攻擊技能```攻擊技能要先滿咗拒 ...
G-force 發表於 23-4-2009 08:53

如果系甘不如我超级连斩果排就照加滿..
跳跃斩果d吾知住好吾好..我都知我而家系吾夠技能點用
作者: G-force    時間: 23-4-2009 22:39
如果系甘不如我超级连斩果排就照加滿..
跳跃斩果d吾知住好吾好..我都知我而家系吾夠技能點用
廢物。﹏。 發表於 23-4-2009 22:21

其實武器果邊d技能全修滿。。。有多餘點再加其它果邊。最好了。
8招技能先夠用。。。  -0-  明了掛··?

而加錯咗要唔要洗點呢?答案系無使...因為80級去轉咗2轉技能點會全清..
作者: 廢物。﹏。    時間: 23-4-2009 23:09
其實武器果邊d技能全修滿。。。有多餘點再加其它果邊。最好了。
8招技能先夠用。。。  -0-  明了掛··?

而加錯咗要唔要洗點呢?答案系無使...因為80級去轉咗2轉技能點會全清.. ...
G-force 發表於 23-4-2009 22:39

我都系玩遊俠..
遊俠玩咩武最好玩?弓定十字弓??
d技點加..教教我可以嗎??
熟練弓 (初) 5/5
熟練弓 (中) 10/10
熟練弓 (上) 6/10
雨箭 3/3   多重箭 3/3
爆雨箭 3/3     連舞光箭 3/3
亂舞箭 3/3      鳳凰箭3/3
冰凌箭雨 1/3   極光箭影1/3
其他 幸運10 迴避5 百萬1
對不對的?
有沒有更好更好玩更強的配點方法
作者: 文..    時間: 24-4-2009 05:43
新手玩戰士
玩槍定劍好??

同埋點加技能點??
宜家10lv   未加點

唔該.....
作者: G-force    時間: 24-4-2009 08:20
我都系玩遊俠..
遊俠玩咩武最好玩?弓定十字弓??
d技點加..教教我可以嗎??
熟練弓 (初) 5/5
熟練弓 (中) 10/10
熟練弓 (上) 6/10
雨箭 3/3   多重箭 3/3
爆雨箭 3/3     連舞光箭 3/3
亂舞箭 3/3      鳳凰箭3/3
冰 ...
廢物。﹏。 發表於 23-4-2009 23:09

都一樣咖..武器果邊全修滿.就系雙修完再加"其它".
8個技能先岩用.
而熟練低中高全修滿.因為系屬於"武器"果邊.
修完再加"其它"果招幸運滿咗先```
百萬就唔好加囖..加咗都冇咩用,只會浪費點數.
加回避果項囖.不過80級都可以轉囖..
所以基本冇咩點可以加其它項...
作者: G-force    時間: 24-4-2009 08:29
新手玩戰士
玩槍定劍好??

同埋點加技能點??
宜家10lv   未加點

唔該.....
文.. 發表於 24-4-2009 05:43

就簡單一句,"武器"全部修滿先,即系修滿曬成日"武器".而你要刀定槍就你自己決定.
有多餘d點再加"其它"項.
作者: 廢物。﹏。    時間: 24-4-2009 23:47
都一樣咖..武器果邊全修滿.就系雙修完再加"其它".
8個技能先岩用.
而熟練低中高全修滿.因為系屬於"武器"果邊.
修完再加"其它"果招幸運滿咗先```
百萬就唔好加囖..加咗都冇咩用,只會浪費點數.
加回避果項囖.不過 ...
G-force 發表於 24-4-2009 08:20

我而家15lv..
初級5點
2招技3點
中級1點
幸運3點
仲應吾應該加其他果到先??
作者: Roul    時間: 25-4-2009 13:00
先加武技,雙手全部加曬

對於集中同埋憤怒噶問題,早就講過啦
憤怒系加傷害,集中系加命中

低級就肯定加命中,高級就加憤怒
作者: 楓乂Ron    時間: 26-4-2009 02:53

如果我想同時玩槍戰同劍戰有冇前途呀Roul哥?
請指教
作者: 啡:)    時間: 27-4-2009 20:30
作者: Roul    時間: 1-5-2009 09:29
53# 楓乂Ron

先頭果排有少少忙,冇上到

你E+級甘低都系專注一個武器好D,練級會快好多。第時你轉職轉督軍到左一定級數再雙修啦
作者: Billy356    時間: 1-5-2009 12:21
我一定會練到吉他^^

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micro-dsp.comcncontatcwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2