樂古Nakuz

標題: 暗術討論區 [打印本頁]

作者: ↖幻滅♂ray    時間: 8-12-2006 11:53
標題: 暗術討論區
各位可集中在這討論有關暗的技能,
或是暗的配點方法!

作者: andrewsoo1hk    時間: 11-12-2006 18:20
標題:
→  初次發言不好 請忽 xxx

<new>  
唔該, 仲有   
             +點                                                            特技:
        全體  ?               [不死]                                     主+ 暗/ 內/........其他 (護體方面...是但la , 都多血高防)

用 七月 / 天羅  up  lv 先

係咪一定 要 學 內功?
幫幫手 ><
解釋 d 招 感激!

thx a lot !~ 唔+ 心丫ma .... 明白了
我now 用住 3敏3體......

作者: 淡忘.輝    時間: 11-12-2006 18:23
但係,,,,,,,,,會有人用白馬升lv嗎...?
就算係pk,,,,,多mp,,比人秒左.......有鬼用= ="
作者: 明智傑    時間: 13-12-2006 14:01
全心暗,我覺得不是不好,問題是你的基礎要打得好穩。

例如,你要用鞋去彌補你的敏攻弱的問題,還有暗/防/血方面,你要被動追至30層完。
懾心/破魂,就不必多說,最少也要有10上。

但我可告訴你聽,就算你有好多MP也並不太有用,對暗來說。
因為暗器的EQ,是全職中最低的,要追攻追強比較困難。

所以個人意見你,只選"暗"為職,就不如試下以下的見解:

被動技,追暗完 30 層,血也是。
配點以 敏1 / 體3 / 心2 這個方法,直至終老。
暗技,當然想學晒5招啦!每招也有其用,所以本人也是學齊 5 招。
法技,學火1 / 3  AND 食了通慧就多學一技(木 1)。
其他,金鐘/吐立/懾心/破魂。
EQ,鞋追敏攻。(用不用敏符看你自己了)

希望可幫到你想用全心的想法了。

墨魂伺服:明智傑俠士
寫得5好,不要見怪,我還在上班中。嗚嗚! ><

作者: o0四海為家0o    時間: 16-12-2006 14:12
但我全敏,27 lv
攻力:64x-68x
防就175
血:5xx
護:15xx
mp:4xx

我覺得ok wo
與其+體同心
咁不如去彌補攻力
而且暗本身低攻
同埋而家好多人都爆水升

作者: 王東東    時間: 22-12-2006 16:35
加心是冇用的  你升lv一定要用到mp 唔係升好慢   到加體同敏講... 加體本人覺得對暗係冇用
到47後咩都係講求秒怪升等  唔係既蒿山打狼精升
所以 全敏暗到4x後一定要的
作者: 20051129    時間: 29-12-2006 00:40
內功師 比較常看到的就是火屬性的

你練水的也無妨 水的好像攻擊最痛吧?
練內功師 點的就只是體力跟精神了

我認為全部點精神 才可以創造極致...呵呵~

點體力 1點=5點生命 會加少許防禦
點精神 1點=5點生命 會加硬功和屬性攻擊!

因為內功師 主要是靠內功還攻擊
所以剛開始都是不好練的 後期打架好像很厲害似的!

內功師選擇 弓手 暗器 只要是保持距離 能少被k一下...

點技術的話 那你就乾脆練全技術暗器就好了

至於配點 我是覺得省麻煩就6點都精神
怕血不夠多 就自己分配吧
我也有之水屬劍法 一樣全部精神 也不會多難練的^^
作者: lee1033    時間: 3-1-2007 18:37
咁暗姐係唔可以全敏ga?
作者: 我是外星人    時間: 6-1-2007 23:17
原帖由 lee1033 於 2007-1-3 18:37 發表
咁暗姐係唔可以全敏ga?

得架,不過要pk屈距你實死係弓手上者
所以我唔會囉,多ddmp都幾好,攻又低好難幾招ko人(除非有高攻暗),所以多ddmp咪可以屈多陣miss囉,或者仲一擊埋:lol
作者: leungdikho    時間: 17-1-2007 10:14
作者: 洛兒    時間: 20-1-2007 09:43
我想問全敏暗前途點呢
作者: Ez-8HAC    時間: 25-1-2007 00:24
咁我4敏1體1心會點呢= ="/\
作者: 明智傑    時間: 27-1-2007 09:59
原帖由 洛兒 於 2007-1-20 09:43 發表
我想問全敏暗前途點呢

全敏,一定無配死錯人,話到晒是加強攻擊力。

只怕你5夠血,5夠內力用,但有藥食都5怕的。

EQ方面,要用好D的去彌補你的血/防/內的不足。

pk 方面,要談好可以食藥,咁就好玩得多了。
作者: 明智傑    時間: 27-1-2007 10:05
標題: 回復 #12 Ez-8HAC 的帖子
咁我4敏1體1心會點呢= ="/\

回覆:
這個配點也不錯,話到晒到有少少體和心幫補下,
不過,最好就自己行量下"心"方面了,點解這樣說,原因如下:

你配心,配到自己覺得夠用就要停了,話到晒"心"是加強內功攻擊力。
除非你有玩內功招式啦!
不然,只玩暗一職的話,就配到內力夠用就要停了。

希望這個意見,可幫到你啦! ^^
作者: ngkongshun    時間: 28-1-2007 13:41
我唔加敏喎~@@我加3血3心
作者: hong1991    時間: 3-2-2007 11:48
暗應該升暗技先定防技先
如果升佐防
暗PK會MISS 防好似冇乜用
如果升佐暗
我E家打怪點都係2野先殺佐D怪
多果4攻左右冇乜用...
點算?!

作者: ngkongshun    時間: 3-2-2007 12:20
可唔可以俾技名我睇睇~@@
作者: ngkongshun    時間: 4-2-2007 10:22
我想到15LV加番3敏2心1體~~OK????
作者: 明智傑    時間: 6-2-2007 17:34
原帖由 ngkongshun 於 2007-2-4 10:22 發表
我想到15LV加番3敏2心1體~~OK????

ngkongshun,

hello!
無話唔ok的事,最緊要你覺得理想適合你發揮就得了。
作者: ngkongshun    時間: 6-2-2007 19:15
我e家係20lv~~我想壓等...不過唔知道壓等有咩用~=="幫幫手
作者: 明智傑    時間: 7-2-2007 11:45
原帖由 ngkongshun 於 2007-2-6 19:15 發表
我e家係20lv~~我想壓等...不過唔知道壓等有咩用~=="幫幫手

ngkongshun,

壓等的目的是,打好武功的基礎 和 賺技點,
以備將來成長的路,更易走。
作者: ngkongshun    時間: 7-2-2007 17:48
咁點樣壓等架~??不明白
作者: 明智傑    時間: 8-2-2007 15:43
原帖由 ngkongshun 於 2007-2-7 17:48 發表
咁點樣壓等架~??不明白

HELLO! ..... ngkongshun ,

你好!
你是新手嗎??

那應該學會看回之前的post吧!
因為之前的post有說過相關的問題??

anyway,我也會教你的。

壓等意思是,你要在某一個等級(LV)內玩,不可升級。

例如:
你是33LV,想在這個LV內壓等,那你就打到經驗值(EXP)快到 95%時,
自行死忙,死到得番約 10%左右,之後又繼續玩,不停做這個遁環,
之於點死??你可選擇被怪打死、被人開紅殺死、去攻城戰邊玩邊死、都得!!
直至你覺得被動技能升得七七八八了、武功層數覺得ok了,
後就不用再這樣死,一直升LV去了,不要望番轉頭了,唔老禮嫁。^^

希望可幫到你想知的壓等問題啦!

** 記住,得閑就看下以往的post對你會有幫忙!
作者: noal    時間: 9-2-2007 11:05
暗點先會miss架....@@
我而家23lv壓等.....全敏.....只不過簡唔中miss下
miss係咪計敏架??定係用白馬ge時候先會miss@@
thx~
作者: 明智傑    時間: 9-2-2007 13:31
原帖由 noal 於 2007-2-9 11:05 發表
暗點先會miss架....@@
我而家23lv壓等.....全敏.....只不過簡唔中miss下
miss係咪計敏架??定係用白馬ge時候先會miss@@
thx~

hello....noal,

暗器的miss,不是看敏的數值,
而是看你的白馬招式層數。
大約在7層後,會有少少高率出現。
作者: 白色翅膀﹏    時間: 15-2-2007 17:56
請問 我果個 而家28lv

血內防打住暗技木法都15 護體13 組合15 強化4 仲有40萬技能點

能力
力15
體27
敏150
心24

裝 17+4*37
防身勁鞋+4*12敏
防身勁裝+5
防身精武帶+3*41防
15級手套*33
攻484~518
防用了金鐘369

七月11層
吐納8
金鐘8
太清7

白馬天羅都1

其他裝 33*37暗
防身白狼甲+4
33*52手套
鞋頭未買

如果練落去要點樣配點 同埋 邊方面要改
同埋30級想練陣法
賺錢方面而家唔計打到寶 2日150萬

本來想係17等壓 但係岩岩係墨香有老婆 想同佢一齊升 佢33級刀槍雙修有破暈真技

所以想同佢一起升

而家爆何首烏打食鬼  如果再壓我都係33級壓 或者唔壓 但技能點小到喊 =.=

作者: LYM    時間: 15-2-2007 21:48
我想問下全敏暗 29 lv 600攻算唔算高?
作者: 將軍抽居    時間: 16-2-2007 10:33
標題: 回復 #27 LYM 的帖子
唔算高,我覺得係一般偏低 =="
作者: 明智傑    時間: 16-2-2007 11:27
原帖由 LYM 於 2007-2-15 21:48 發表
我想問下全敏暗 29 lv 600攻算唔算高?

SORRY!
我對攻擊力這一課無詳細探討過,不過也是這句........

只要你可在 2-3 下打得死有 110 技點上的怪,那就已經好好了。

.... 在此祝你 : 新年快樂,身體健康,學業進步。
作者: 白色翅膀﹏    時間: 18-2-2007 12:58
冇人幫到我嗎 /.\
作者: hbonline    時間: 23-2-2007 10:26
暗器最勁!!支持暗器,我十一分鐘意7月
作者: LYM    時間: 24-2-2007 00:13
我想問下
如果想係40 lv係肥仔場壓等既話....
應該先真左7月先定係真左白馬先呀?
e家 33 lv 7月 9層 白馬 7層
作者: 明智傑    時間: 24-2-2007 09:39
原帖由 LYM 於 2007-2-24 00:13 發表
我想問下
如果想係40 lv係肥仔場壓等既話....
應該先真左7月先定係真左白馬先呀?
e家 33 lv 7月 9層 白馬 7層

hello ..... LYM,

早晨!你都好夜下哦,真勤力。

回答:
莫高1/F,的確是一個好好練技/打技點的壓等地方。
無話應唔應該真左先去的,夠打夠殺,人物又唔易死的話,
就可以去了。

當然,有真七月是比較好D,聽聞範圍遍報整畫面。
白馬也是用來引怪為主。

希望可解答都你想知的問題吧!
作者: oxxo    時間: 6-3-2007 06:58
我12lv壓等好唔好?
作者: 甜言蜜語    時間: 14-3-2007 20:28
原帖由 oxxo 於 2007-3-6 06:58 發表
我12lv壓等好唔好?

唔好..本人認為21 lv壓等會好D,去密室壓等
作者: oxxo    時間: 15-3-2007 18:29
25lv打咩壓等好  係咪高6lv 得嫁la
作者: 鋼鍊迷~K仔~    時間: 18-3-2007 09:55
暗除左學七月外---重學咩???

重有d特技學d咩好????
作者: 明智傑    時間: 19-3-2007 10:24
原帖由 鋼鍊迷~K仔~ 於 2007-3-18 09:55 發表
暗除左學七月外---重學咩???

重有d特技學d咩好????

暗武功,其實如果你是一個全職暗的話,當然學晒 5 招啦!

如果不是的話,本人會安排選擇,以下暗武功:

首要) 白馬 + 七月

次要) 天羅地網

再次要) 心惊肉跳

慢慢要) 漫天花雨

ps: 補充,可以的話,學埋紅連,加強圍技的特點。
作者: VeKo    時間: 20-3-2007 07:59
原帖由 明智傑 於 2007-3-19 10:24 發表

暗武功,其實如果你是一個全職暗的話,當然學晒 5 招啦!

如果不是的話,本人會安排選擇,以下暗武功:

首要) 白馬 + 七月

次要) 天羅地網

再次要) 心惊肉跳

慢慢要) 漫天花雨

ps ...

學紅連既用處???七月已經把他打下去了,範圍大佢好多@+@∼

回番上面果位。

真係要有真七月先好去打肥仔,我Lv34,11層七月
1094攻擊力,都要5-6下先殺到一隻.......
作者: yeah_yeah34    時間: 20-3-2007 10:36
作者: 明智傑    時間: 20-3-2007 11:33
原帖由 VeKo 於 2007-3-20 07:59 發表

學紅連既用處???七月已經把他打下去了,範圍大佢好多@+@∼

回番上面果位。

真係要有真七月先好去打肥仔,我Lv34,11層七月
1094攻擊力,都要5-6下先殺到一隻.......

為何,我會說要學"火3"紅連呢??
原因是他無沒有抗內功屬性,等於加快你打怪的速度。

本人,不是全敏,只係得 300攻 唔夠,
但用七月(9層) + 紅連(12層),不用超過4下完事。
還有出完七月會有停頓秒要等,咁不如加多下"火3紅連"好啦!

這是個人的玩法,還是用回自己的想法去玩才是樂趣。
作者: 明智傑    時間: 20-3-2007 12:29
標題: 回復 #40 yeah_yeah34 的帖子
終於有高手,提供意見了。

我幫佢整理一下,讓大家容易D看清楚各點:

建議配點全敏(如果唔想第時後悔洗點ge話)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
當你高左lv之後你係無可能繼續用7月大範圍打怪升lv....
除非你4x幾lv都仲係想打莫1升,5x lv仲係打嵩山升ge話...........
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
58lv山趙要5x25血.....
你要點打~"~出破魂+白馬

都要用49lv暗+5*50,51lv手*50,22敏鞋,
全敏+暗30,
+多個+20敏ge面(紫蝶,金蟬)先殺到.....

當然係指無用到哈毛2層,爆符......
如果唔係ge話,無d咁ge eq又無面具..
用心驚都得45+5*48暗(116攻)45手*51+哈毛+破云都得..........
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
7月真唔真無所謂....

白馬同破云一定要完....唔係都好難以後ge升lv歷程...
至於壓等方面<--絕對唔建議,
4x lv升一個lv絕對有幾百m技點....到時咩都升到la....

我完全無壓過,而家都30防30暗....

48升49已經將強化升到26lv....壓黎做咩..
快快手升lv仲好...

係隻game入面lv係大晒.....有lv何愁無技呢.....
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
人地同你一樣都係22lv,佢壓一個月都係22lv,
你升一個月3x lv..你點都p win佢la,
除非佢係法c,又或佢用緊全身勁eq......
如果唔係我都好難信會p輸...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
你壓等為咩?!pk勁d?!pk勁升lv咪仲好,想壓等升組合強化?!
你知人地沖eq心得?!
唔用多福沖+9?佢會唔會話你知....
升強化都仲無問題<--完全講運,你唔升其他雜技(打坐,護,內,血)你40lv前都一定30強化lA...
至多咪少幾lv防少幾lv暗.....

等你升到49...你呢3樣都一定有30ge...<--唔壓等....因為我其他個d技能全部都15-18..
先拖慢左我升強化...

你升完強化買d手套番黎強都搵到錢la..係慢d,但有保障..唔似組合,爆左就咩都無.....
要玩組合都要有本錢至得ga....強化就唔同..d石打怪升lv可以打到,
手套一隻又唔係貴,又會爆....

ps: ...再次多謝,你位暗高手的意見,樂古的朋友有福了,多了一個參考個案...
作者: yeah_yeah34    時間: 26-3-2007 21:21
作者: 神燈    時間: 30-3-2007 16:12
感覺上,你們都好想打高LV怪,但個人覺得如果打的怪高自己5-7級和用七月打,升LV都好快.
通常打的怪有 100-120的技點都好好.大家不防試下.
作者: yeah_yeah34    時間: 30-3-2007 17:12
作者: wai1993123    時間: 1-4-2007 20:25
我e+15lv暗
20心
40血
61敏
e+全敏緊--
作者: noal    時間: 3-4-2007 11:14
我32lv 754~804攻...10層白馬同七月算唔算低ar>~<"
作者: 神燈    時間: 10-4-2007 09:20
想問下d高手,打低lv怪升快定打同lv怪升得快呢???
作者: yeah_yeah34    時間: 13-4-2007 13:24
作者: demonchung    時間: 15-4-2007 14:34
我想問下暗pk勁唔勁ga,我平時見d暗好似唔係幾夠打
作者: 太史慈    時間: 18-4-2007 13:57
原帖由 yeah_yeah34 於 2007-3-20 10:36 發表
建議配點全敏(如果唔想第時後悔洗點ge話)
當你高左lv之後你係無可能繼續用7月大範圍打怪升lv....除非你4x幾lv都仲係想打莫1升,5x lv仲係打嵩山升ge話...........
58lv山趙要5x25血.....你要點打~"~出破魂+白馬 ...

爬文幾粒鐘, 就系想睇呢 d 野
作者: [H]thm    時間: 18-4-2007 20:25
感謝yeah_yeah34 呢位高人!!
為我們提供那麼好的知識..
作者: 炎帝    時間: 18-4-2007 20:38
係唔係一定要5招技都要學晒?
作者: youlovesogood    時間: 12-5-2007 18:47
我46lv
心血暗
10層7月 5層白馬勁唔勁?比人爆ac>~<
得400~421攻-0-"
作者: edwinhktc2004    時間: 19-5-2007 19:08
其實學雪燕歸巢有冇用呢@@?

暗學白馬 七月 破魂 紅連得唔得??

仲要加學咩招@@?
作者: 小鼠仔    時間: 31-5-2007 20:32
我新玩,請問暗器要點加點同埋要學咩技(除左七月流火)
作者: 445566ppoo    時間: 31-5-2007 22:20
想問下我應該真7月 定白馬先?
作者: °★月﹍〞    時間: 5-6-2007 17:35
我想問白馬係咪只岩pk用..?
作者: benbbvv    時間: 5-6-2007 20:23
唔係架
白馬打怪都好好
如果攻低可以用白馬七月咁拖住d怪黎打
有好多miss高層果時
就可以扣少好多血
作者: demonchung    時間: 13-6-2007 11:44
唔該有冇人可以帶我升lv我24lv攻得354-364防得192冇用金鐘,我想問我個ac咁廢點樣可以勁返d
作者: 明智傑    時間: 15-6-2007 12:37
標題: 長城開了 暗手再見了
轉至:BIG眾論壇的一個發帖:

長城開了 暗手再見了

有人話 法c難升 我唔知 70lv之前既法c有幾難升

不過開左長城 內功真加一擊之後 我諗法c難升極有限

60lv 全心 可以 3下燒死 金刀

73lv 暗 要2400攻以上先可以 3下ko佢

唔係眼紅 因為我而家都買左洗水去轉法c

我冰3得10層 水2得8 金3得8 所有被動都係20 但係我諗都無諗就去轉

原因有2個

1. 原來法c一擊 係計心 我諗我 500幾心加護手暗 正常 250一擊 唔係問題
2. 暗手 打長城 77lv怪 我2650攻 加40%外功 都要3.5下先死 我真係唔知點升上去

係呢度我唔係話暗手唔勁 我今日自己得閒去升過 係咁miss真係好爽

不過大家記住 暗手miss唔係因為我係暗手 係因為白馬 (我唔知敏加唔加miss % 不過我只知我miss係因為白馬 唔係因為我加左敏)

講真 2月開始玩到而家 一路都係玩暗手 你問我對暗手有咩感覺? 我會話 比劍/弓/槍好

不過真心話 我唔知點玩落去

真係唔知 你要我去做件+9 6 暗/ 長爆外攻同高增 先可以岩岩好打到77lv怪  我不如轉法c

我末試過法c要幾多下 (d人根本唔會講出來 收收埋埋)

不過 最法c唔好玩 末最多唔玩個暗手a賣豬仔個ac 玩刀 反正都有個73lv刀手係度升緊

setting既野 唔係雲起既責任 只可以講句 墨香 真係一個"可愛"既game
作者: tom12345678    時間: 16-6-2007 13:04
原帖由 明智傑 於 2007-6-15 04:37 發表

長城開了 暗手再見了

73lv 暗 要 ...

墨香真係一個好可恨既game 唔買錢買唔到
作者: hkes    時間: 16-6-2007 13:56
全暗職有咩好呀??

同埋呢
人地話咩金3 火3 咩黎架?能否講解
同埋
全暗職學晒5招之後
學埋金鐘
仲有咩學??
作者: hkes    時間: 16-6-2007 19:03
暗PK的時候
誰能提供一些方法較好喔??
我不懂PK@@...
作者: 123123123567    時間: 16-6-2007 20:52
我想問33lv暗有960攻左右攻370左右防,
算勁定廢??
作者: tomme1992    時間: 20-6-2007 23:06
我想問咁特技要+咩先呀- -?
有冇人可教下我呀...
作者: vinsonlai30    時間: 24-6-2007 09:10
我想問,我39暗,有7月真技
千5血,9百幾mp
我現應該去邊到up
作者: 凍檸水﹏    時間: 4-7-2007 18:24
標題: 回復 #40 yeah_yeah34 的帖子
咁多人講既野你最有用= =
作者: 天剎乂維    時間: 21-7-2009 15:13
咁5敏1體
咁樣升得唔得??
作者: 榤奇    時間: 22-7-2009 14:38
暗手...其實大多人都已經全敏

有時在墨湘裡走著
有人來跟你比武

倒數到零
一個照面直接被秒

最後才知道對方轉生的

無語...

5敏1體
不是不行

但是在墨湘裡面
大概只有兩個出路
1. 不是你死就是我亡 鬥攻擊
2. 拚著命不要 你一下打我不死 我硬抗下去 跟你耗 鬥血防

感覺就是反樸歸真的境界
墨香 刀手時代 出現了法師與之相抗
攻擊不行, 便在防禦上下工夫

而5敏1體, 未到後期未知如何

原因只加1點的屬性是晚成的

也就是說, 你25lv時5敏1體跟人家25lv全敏
很大機會輸

差了那些血, 恐怕未抗得住已經倒了

到後期, 跟本人人追求高攻, 殺怪為先
攻擊不夠, 就會好像很久以前這個

長城開了 暗手再見了

73lv 暗 要2400攻以上先可 ...
明智傑 發表於 15-6-2007 12:37

跟本是高攻的天下

所以, 建議, 不要

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micro-dsp.comcncontatcwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2