查看: 40482|回復: 222
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[GF/DM] [GFDM x jubeat][大夏祭][純分享] 今日的個人狀況

關閉 [複製鏈接]
呢個活動搞到GF同DM個邊1HR先打到一鋪...部機上面成10個一蚊囉....
雖然d歌幾好聽...XG個邊都幾好計分
不過見到jubeat人過黎玩有好多搞笑無奈場面- -
1.剩係打第一首...第二首直接開9LV歌fail佢(最有效率...又唔阻其他人時間GD)
2.一人拍兩張卡剩係打一邊
3.請鎗手幫佢地打
無疑...本人覺得DM同GF確實係比jubeat難N倍
不過官方個邊呢個活動明顯係對剩係玩DMGF玩家唔公平
jubeat個邊咁多課題歌要傳
仲要有首1000稱號....拎Q到
遲下要打課題個陣求jubeat人帶我打 謝謝

利申:GF57XX DM37XX jubeat唔知點計分(玩左幾場 剩係玩到7以下)
依加剩係開左1首- - 個人狀況 GF15 DM3 jubeat3
通常去既機鋪:北角GW 九龍灣VZ
回復 支持 反對

我依加要解第二首歌既jubeat 課題歌Special One  SigSig Shine On Me  The Wind of Gold 都無囉...都唔知點算...我本身又無玩開jubeat..都唔知點搵人幫我開...xg就好多了...唔洗靠人都ok

另外....回應XG請鎗手問題....
解第9首歌個陣要打xg個7首歌都幾難下
如果請鎗手可以入extra打兩鋪就搞定....自己打最壞情況係一鋪兩首
所以請鎗手都有用處既
回復 支持 反對

其實主要都係認清到譜面就OK
鼓比較容易...因為有固定節奏
我見好多jubeat人打鼓開左auto bass之後打d 3以下既歌都ok
結他就....各有各玩法啦...我見有人剩係開2粒制...auto pick
如果係我既話寧願auto neck都好過auto pick..起碼自己真係跟緊節拍玩緊首歌
不過我建議最少都開3-4個制...8蚊一鋪咁貴無理由真係剩係為左燈籠
我依加都為左開歌走去打jubeat...但係一定唔會就咁入錢而唔去玩
明明打音game就應該要好好享受首歌
結他係比較難....特別有d有solo位...唔跟beat既
或者要下上下咁pick既歌都比較難(EXCELSIOR DIVE係其中一首..亦係課題歌之一)
另外speed方面其實建議 dm開3速(x3)-3.5速(x3.5) gf開4速(x4)-5速(x5)
因為我當初新手都係咁既setting
因為速度慢唔係代表首歌易左打....而只係每粒note之間既密度
如果首歌快既開1速....d note會密到根本睇唔到
現在本人dm開4.5速(x4.5) gf開6速(x6)
當然唔係愈快就愈勁....只係個人習慣而已
有時候幫其他新手做鎗手唔記得較速度....我打d低lv歌都會fail..因為d note會好密
好彩係打緊歌既途中係可以較速度既...有興趣知點做先再pm我啦
回復 支持 反對

紅橙係比較難分..我依加打左幾十鋪都仲係有時分唔到....
不過應該唔會令到你fail既....最多入唔到extra姐
只要鼓既藍色同黃色個d固定模式譜面捉到beat補血就無問題
無音感節拍感另計....不過有玩開jubeat其他音game應該無問題的
回復 支持 反對

回復 98# Torchic╳小火雞

都係既....可能太快第一次玩會跟唔上的...都係要因個人情況而定的
回復 支持 反對

其實個set list真係唔開都無所謂....因為本身d歌係free select個度已經有...除左某兩首要用LP開之外
你到時夠燈先跟住課題咁打就ok
回復 支持 反對

樓主係米本身有玩開dmgf ga??
我見你gf有4千幾分..應該唔係最近為左開歌先開始打
V系個陣都有玩??
回復 支持 反對

我諗係度講你都唔會明架啦
我星期五睇下出唔出到黎 見到你再同你講

其實我本身係玩jubeat多 不過其他野 ...
Torchic╳小火雞 發表於 7-8-2012 23:56

咁你玩gf係全下pick???
我gf係V7個陣開始玩V7尾就千一分...去到V8就千二分...DM就得800- -(ps:我用係DM既錢同GF差唔多)
鼓難過結他太多了....鼓係易學難精....結他開頭難...上手之後就算易
jubeat就之前係一d無上網既細鋪玩過幾場...
打左十場左右就可以打6-7LV歌(相對DM同GF真係易太多- -不過正因為呢個原因先咁多人玩)
始終人係要有成功感既
跟住就今次有活動先開始入卡玩....依加玩左4鋪....好易上手...而且個判定好鬆手...
我有時覺得自己delate左佢都出黃色....有d要一齊按既我單手連按都比個藍我...(定係我神手速度夠快@@??)
不過jubeat唯一唔好處就係太多傳導歌....即係如果你無咩fd玩....又係新手...
你打極都會得個幾首歌- -
回復 支持 反對

K記就係咁衰....如果唔係都唔會出d咁既方式屈我地咁多錢
如果佢無呢個活動...你地都唔會拎錢出黎入落XG機度啦
回復 支持 反對

又唔係全下pick既
單色柱只要夠長 仍然係可以勉強上下pick
例如tp2 bass玩BSC/ADV都勉強有個S既
不過EXT過 ...
Torchic╳小火雞 發表於 8-8-2012 17:39

我tp2 ext bass都係差唔多千一分先識玩
現在打得最好引以自豪既一次
jubeat目前試過最高打8LV歌....不過得70-80萬左右
雖然係易..不過都係有少少難度....
有d譜面唔知手法係點
回復 支持 反對