殘S影 發表於 8-11-2008 14:28:02

我想變成一個外向既人

我自已本身份人好害羞..
可能因為咁..所以識得唔多朋友
然後我就成日留係屋企打機..唉
我覺得我自已係一個內向既人
我觀察左一段時間..發現外向既人係多D朋友
我都好想好似佢地咁..
點先可以做個外向既人?
同埋我留意到好多外向既人都鍾意打藍球或者踢波
每當體育堂自由活動 我都係只敢打羽毛球
我驚佢地唔受我玩(其實我都無上去問過..因為我唔敢
我驚就算佢地受我玩 但係話我廢之類..
我知要做一個外向既人要主動..
但係講就易
唔通你無啦啦走去同人傾計咩..都唔知傾乜野= =
唉 ,, 教我點做個外向既人啦..

oph 發表於 8-11-2008 17:54:38

主動係靠自己
話題係投其所好
如果諗唔到話題
可以睇下對方做緊乜
用佢做緊果樣野做話題
eg.佢踢波,咪講下佢鍾意咩球員/球隊咁
就算自己唔識
都可以聽人講
和應下
慢慢熟落囉

[S]fok01 發表於 8-11-2008 18:34:04

你都係打開机的話 你可以留意下你班同學玩開咩GAME
一齊玩下 這樣有話題傾下 慢慢就會熟架啦

殘S影 發表於 8-11-2008 19:28:28

原帖由 fok01 於 8-11-2008 18:34 發表 http://www4.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif
你都係打開机的話 你可以留意下你班同學玩開咩GAME
一齊玩下 這樣有話題傾下 慢慢就會熟架啦
如果打機既話..就唔係外向啦..
仲有唔該哂2樓呀..
主動係要靠自已..講得好岩..
我以後會盡量是下開聲架喇..

呀怒 發表於 9-11-2008 22:54:08

你驚頭驚尾咪注定一世無朋友lo...

格式武力 發表於 10-11-2008 11:38:29

的確

無啦啦係街同人做朋友機率係........35%左右

無理你衝上前問

"我想同你做朋友.得唔得"

係網絡世界就不同.隨時可以

大部份可以由網友變成真朋友

不過.網絡的虛假成份很大.不要絕對相信

想擴展社交圈子.可以主動地提出話題.引人注意你的存在

iddae 發表於 10-11-2008 19:35:48

其實我覺得你只要夠厚面皮,唔怕食檸檬咁主動搵人同你玩/傾計呢,朋友自然會搵你架~
試下小息,lunch,放學果d時間搵d同學chat吓,食飯
玩熟咗就得
咁生活落去應該會愈來愈熟,友誼就應該會愈來愈好

九月的冰雪暴 發表於 11-11-2008 00:06:21

我以前都試過咁,f.1果時 唔知你係咪呢

想改變個style,唔係一朝一夕 第一你要減少你打機既時間先啦好多人都覺得戒打機難 你咪搵下d野搞好似落街打下波咁 彈結他都ok有一技之長最好啦
內向既原因主要係唔夠自信嘗試下同人打開話題 當你打開左話題之後 就唔怕之後冇野講啦
suppose你冇乜朋友 ,in class,點都拿番d存在感啦 如果係學校冇朋友既話 咁你應該有機會就將你學到既野運用出黎啦e.g 音樂比賽 彈結他讀書勁既.and soon,,,咁就算你唔同人講野 人地都會主動同你傾啦
傾下計好快fd底.
最緊要多d參加學校d團體活動 見多d人

08320832 發表於 11-11-2008 22:39:22

我以前都好怕羞
而家都好左好多
之前都唔係好敢同人眼神接觸
試下講野果陣大聲d    唔好細細聲咁
假如有機會返工
有野唔明   可以試下問下同事

我驚就算佢地受我玩 但係話我廢之類

唔會既    唔識咪唔識   我唔覺得有乜大不了
大家一齊打下波之嘛
唔識咪順便叫佢教埋你囉
或者留意下d外向既人睇下佢地係點

唔通你無啦啦走去同人傾計咩..都唔知傾乜野